Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Α. Μαυρίδης: Αποτίμηση της παρουσίας της Κω στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Τι πρέπει να διεκδικήσουμε

30/08/2023
312 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πλέον ως απόφοιτος του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης θα επιχειρήσω μια αποτίμηση της όλης προσπάθειας. Ο διαχρονικός πόθος της τοπικής κοινωνίας των πολιτών της Κω ήταν να ενταχθεί η Κως στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι σήμερα μπορούμε να μελετήσουμε τη σχετική απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης για το μεταπτυχιακό στην Κω, με τη χρηματοδότηση για τα πρώτα πέντε χρόνια από το δήμο.

Η ίδρυση και ουσιαστική λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κω, από το ΠΑ.Δ.Α., σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, μόνο θετικά μπορεί να αποτυπωθεί για την τοπική κοινωνία. Όμως δε θα πρέπει να μας διακατέχει μια εμμονή για το θέμα, ούτε και να εμπλεκόμαστε σε μια ατέρμονη φιλοσοφική αναζήτηση του πανεπιστημίου που θα έχει ενταγμένο το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα σπουδών του (ΠΑ.Δ.Α. ή Πανεπιστήμιο ΑΙΓΑΙΟΥ).

Απλά για λόγους βελτίωσης και αναβάθμισης της συγκεκριμένης προσπάθειας, με την εμπειρία που υπάρχει από τη λειτουργία άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών θα κατατεθούν ορισμένες προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις σα στόχο έχουν την ποιοτική εξέλιξη του μεταπτυχιακού προγράμματος, την ουσιαστική ένταξή του στο χάρτη των Πανεπιστημιακών λειτουργιών και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, αλλά και τη «βαριά» βιομηχανία του νησιού, τον τουρισμό.

Μπορεί να προσφέρθηκε η γρήγορη λύση με την ύπαρξη των κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά στην πορεία αποδείχθηκαν ΜΗ επαρκής τόσο σε αίθουσες, όσο και σε τεχνολογικές υποδομές υποστήριξης των μαθημάτων διά ζώσης. θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι χρειάζεται μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και οικονομικά κοστολογημένη μελέτη για το υπό ίδρυση μεταπτυχιακό, που μέσα από ένα «παρατηρητήριο επιστημονικών φορέων» θα μπορούσε να υλοποιηθεί .

Είναι αναγκαίο να γίνει ανίχνευση των αναγκών της Κωακής κοινωνίας, αλλά και του εργατικού δυναμικού της σε συνδυασμό με τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το brand name τοπικών ειδών μεσογειακής διατροφής στην Κω και ένταξή τους μεθοδικά στα μενού διατροφής.

Δε μπορούμε να μην παρακολουθήσουμε αναλυτικά τους τοπικούς δείκτες ανεργίας και να μην υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση στα θεματικά αντικείμενα απασχόλησης, σε ένα μεγάλο πλήθος τουριστικών θέσεων εργασίας, όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο αθλοτουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός κ.ά. Θα πρέπει εμείς να οδηγήσουμε τους τουρίστες έξω από το θεσμό all inclusive προσφέροντας δραστηριότητες value for money..

Απαραίτητη θα πρέπει να είναι η εκπαιδευτική κατάρτιση και επιστημονική ενημέρωση του απασχολούμενου προσωπικού στην Κω. H στόχευση εκπαίδευσης από τα ΙΕΚ είναι σημαντική, σε συνδυασμό με τη συνέχιση εφαρμογής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κω και πιθανή διεύρυνσή του και σε άλλους θεματικούς τομείς. Ουσιαστικά εάν θέλαμε να δηλώσουμε ένα τρίπτυχο της κυρίαρχης θεματικής εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού στην Κω, θα το ορίζαμε μέσα από τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τις ένοπλες δυνάμεις - σώματα ασφαλείας.

Το νέο υπό ίδρυση μεταπτυχιακό δε θα είναι μόνο για τον εμπλουτισμό γνώσεων και προαγωγή της επιστημονικής σκέψης των εμπλεκομένων, στο αμφιθέατρο του τμήματος, αλλά θα λειτουργήσει σα πολλαπλασιαστής του “brand name” ΚΩΣ, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτικά παρατίθενται οι κάτωθι προτάσεις:

  • την ανάπτυξη εξειδικευμένου τμήματος υποστήριξης της θεματικής του υπό ίδρυση μεταπτυχιακού στη δημοτική βιβλιοθήκη
  • θεματικά συνέδρια με έμφαση στην πανελλήνια συμμετοχή αλλά και το διεθνές αντίκτυπο του brand name Κως.
  • υποστήριξη επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά για έρευνες που διεξάγονται στην ΚΩ, ή από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ή σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια.
  • συνεδριακός τουρισμός ειδικά διαμορφωμένος στα θεματικά αντικείμενα που προκύπτουν από το νέο μεταπτυχιακό του ΠΑΔΑ
  • συμμετοχή σε πανευρωπαϊκά και διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. “Erasmus” )
  • συνεργασίες με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού με έμφαση τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο
  • τρόπος στελέχωσης των υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν τη δυναμική λειτουργία και εξωστρέφεια του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΠΑΔΑ στην Κω.
  • Ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού στην Κω, με πρακτική ανάγνωση στοιχείων των τουριστών – επισκεπτών σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες.
  • έκδοση επιστημονικού περιοδικού για δημοσίευση εργασιών


Πιθανώς μπορούμε να συνεχίσουμε την καταγραφή του τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε θα ήταν θεμιτό να μπούμε σε μια αντιπαράθεση με το «Πανεπιστήμιο του Αιγαίου», που αποτελεί το κυρίαρχο ίδρυμα της περιοχής μας και να επιδιωχθεί κάποια μορφή συνεργασίας Είναι σημαντικό να διδαχθούμε από τα λάθη και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στη σημερινή συγκυρία και να μη χάσουμε το στόχο μας.

Ο κυρίαρχος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακού Προπτυχιακού Τμήματος Σπουδών στην Κω. Προτείνουμε τη δημιουργία μιας επιστημονικής ομάδος εργασίας που σε άμεση συνεννόηση με το «Πανεπιστήμιο του Αιγαίου» θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις και να χαράξει μια ασφαλή πορεία για το μοντέλο λειτουργίας προπτυχιακού τμήματος σπουδών στην ΚΩ για τον τουρισμό και τη νησιώτικη πολιτική.


Με εκτίμηση

Άκης Μαυρίδης

Ph D ΤΕΦΑΑ - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

MSc ΤΕΦΑΑ – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Master Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

akisbadm@yahoo.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ