Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

02/09/2022
871 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οι μαθητές των Λυκείων μας, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα είναι πια φοιτητές, μιλούν στο «ΒτΚ» για την «δοκιμασία» των Πανελληνίων Εξετάσεων, τα μυστικά της επιτυχίας τους, αλλά και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους.

Σ. ΦΩΤΗ (ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ): ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ, ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ

Η Σεβαστή - Αναστασία Φώτη, μαθήτρια του Λυκείου Αντιμάχειας, κατεύθυνση Επιστήμες Υγείας και Ζωής πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις (Κατηγορία σοβαρών παθήσεων 5%) με βαθμό απολυτηρίου 20 (είκοσι). Η κατηγορία αυτή αποτελεί τον τρόπο εισαγωγής, με βάση το βαθμό απολυτηρίου (απαλλαγή από τις Πανελλήνιες εξετάσεις), υποψηφίων που πάσχουν από μια (ή περισσότερες) από τις σοβαρές παθήσεις που απαριθμούνται σε σχετικό πίνακα, ο οποίος αναρτάται κάθε χρόνο μαζί με τη σχετική εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, συναγωνίζονται μεταξύ τους, όσον αφορά τις θέσεις των εισαχθέντων, σε κάθε σχολή.

Η Σεβαστή δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, καθώς αποτελούσε την πρώτη της επιλογή και αισθάνεται ότι οι κόποι όλων των σχολικών της χρόνων ανταμείφθηκαν. «Η προετοιμασία μου – είπε- ήταν η ίδια με των υπόλοιπων υποψηφίων που έδιναν πανελλήνιες, καθώς έλαβα την έγκριση, ότι ανήκω στην ειδική κατηγορία υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις (κατηγορία του 5%) στις 24 Ιανουαρίου 2022. Επομένως, πέρασα κι εγώ όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας και είχα ολοκληρώσει την πανελλαδικώς εξεταζόμενη ύλη, όλων των μαθημάτων έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022».

Διάβαζε 4 -5 ώρες, επιπλέον των ωρών που έκανε ιδιαίτερα μαθήματα. Ο ελεύθερος της χρόνος ήταν περιορισμένος, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ωστόσο πάντα φρόντιζε να βρει λίγο χρόνο να κάνει πράγματα που την ευχαριστούν, όπως να βρίσκεται με αγαπημένους της ανθρώπους και να ξεκουράζεται, προκειμένου να ανανεώσει τις σωματικές και ψυχικές τις δυνάμεις.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της δικής της κατηγορίας, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που εκδόθηκαν νωρίτερα και μάλιστα μαζί με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων υποψηφίων (τα προηγούμενα χρόνια εκδίδονταν Οκτώβριο, Νοέμβριο, ακόμη και Δεκέμβριο κάποιες φορές με πολλές ψυχολογικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις στους υποψήφιους.

 Η ίδια θέλει να ευχαριστήσει προτίστως τους γονείς της, για την ηθική, και όχι μόνο, υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, τις γιατρούς της κα Μαρίτση Δέσποινα και κα Δασκαλάκη Αλίκη, που φρόντισαν, ώστε να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής αυτή τη χρονιά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα χρόνια, τους καθηγητές των ιδιαίτερων μαθημάτων της Κιάρη Μηνά και Σαμαρά Στεφανία, για την πολύτιμη βοήθεια τους και την ψυχολογική τους υποστήριξη, καθώς και τους καθηγητές και τον διευθυντή του Λυκείου Αντιμάχειας, για την υποστήριξη τους σε αυτή τη δύσκολη χρονιά.

Εύχεται καλή σταδιοδρομία σε όλα τα παιδιά που εισήχθησαν στη σχολή της επιλογής τους και σε όσα παιδιά δεν πέρασαν εκεί που ήθελαν ή απογοητεύτηκαν με το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, θέλει να τους πει, ότι η ζωή τους δεν τελειώνει εδώ, αντιθέτως είναι γεμάτη ευκαιρίες, που τους περιμένουν να τις αδράξουν.

Γ. ΖΑΜΑΓΙΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ

Ο Γιάννης Ζαμάγιας, μαθητής του Λυκείου Αντιμάχειας, κατεύθυνση Οικονομικά, συγκέντρωσε 17.500 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως μας λέει, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς ήταν η πρώτη του επιλογή και νιώθει χαρούμενος, καθώς ο αρχικός στόχος που είχε βάλει, τελικά επετεύχθη. Επέλεξε το συγκεκριμένο Τμήμα, καθώς ανοίγει πολλές επαγγελματικές πόρτες και συνδυάζει τα οικονομικά και τα μαθηματικά που αγαπά ιδιαίτερα.

Θεωρεί ότι τα φετινά θέματα των εξετάσεων, ήταν δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά με μία αρκετά καλή προετοιμασία, μπορούσε κάποιος να γράψει καλά.

Διάβαζε 2-3 ώρες την ημέρα, πλην των ωρών που ήταν στο φροντιστήριο και πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο, κάποιος να γράψει καλά, χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, καθώς θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

Τον ελεύθερό του χρόνο, συνήθιζε να κάνει ποδήλατο, καθώς είναι αθλητής ποδηλασίας και να ξεκουράζεται για να έχει γεμάτες μπαταρίες.

Ως μυστικά της επιτυχίας για να γράψει κάποιος καλά στις εξετάσεις, θεωρεί τον σωστό προγραμματισμό, την καλή ψυχολογική κατάσταση και να θέτει εξ αρχής συγκεκριμένους στόχους.

Για όσους δεν κατάφεραν να περάσουν στο Τμήμα που ήθελαν, τους συστήνει να μην τα παρατήσουν και να ξαναπροσπαθήσουν, για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Α. ΑΜΟΡΓΙΝΟΥ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Αρχοντία Αμοργίνου, μαθήτρια του 1ου Λυκείου, κατεύθυνση Οικονομικά, συγκέντρωσε 17.000 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε αποφασίσει να περάσεις το συγκεκριμένο Τμήμα, καθώς της αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο. Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, θεωρεί ότι ήταν μέτριας δυσκολίας, με τα Μαθηματικά, να ήταν το μάθημα που την δυσκόλεψε περισσότερο. Χαρακτηρίζει πολύτιμη την βοήθεια του φροντιστηρίου, καθώς τους βάζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να τηρούν και έτσι κάνει πιο εύκολο των έργο των μαθητών. Στον ελεύθερό της χρόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, της άρεσε να πηγαίνει περίπατο με την οικογένειά της και τους φίλους της και να παίρνει λίγες ανάσες ξεκούρασης, χαλαρώνοντας στο σπίτι.

Για να πετύχει κάποιος στις εξετάσεις, μας λέει, ότι πρέπει να κάνει συστηματικό διάβασμα, κάτι που προϋποθέτει και ξεκούραση, καθώς πρέπει να γίνονται αρκετά διαλείμματα κατά την ημέρα και να μην διαβάζουν ασταμάτητα. Συστήνει στους μαθητές να μην έχουν άγχος, γιατί μπορεί στο τέλος, όσο καλά προετοιμασμένοι και να είναι, να τους καταστρέψει και να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σ. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ο Σίφης Νικηταράς, μαθητής του 2ου Λυκείου της Θετικής Κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 16.300 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κρήτης (Χανιά). Δηλώνει 100% ικανοποιημένος, γιατί ήταν η πρώτη του επιλογή, καθώς του αρέσουν πολύ τα μαθήματα της συγκεκριμένης Σχολής.

Θεωρεί σχετικά βατά τα φετινά θέματα των εξετάσεων, με αρκετές παγίδες όμως, για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το μάθημα που τον δυσκόλεψε περισσότερο, ήταν η Έκθεση.

Θεωρεί πολύτιμη την βοήθεια του φροντιστηρίου, καθώς είναι δίπλα στον μαθητή και τον βοηθάει κάθε στιγμή, δείχνοντας του, τον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, είχε αρκετό ελεύθερο χρόνο, όμως όσο πλησίαζαν οι εξετάσει, όπως είναι λογικό, μειωνόταν. Του άρεσε να πηγαίνει βόλτες και να βγαίνει με τους φίλους του, αλλά και να ξεκουράζεται, όποτε μπορούσε.

Όπως μας λέει, δεν υπάρχουν μυστικά για να γράψει κάποιος καλά στις εξετάσεις. Πρέπει να διαβάζει πολύ και να είναι συγκεντρωμένος. Εάν κάνει αυτά τα δύο, τότε θα έχει μεγάλες πιθανότητες για να επιτύχει τον στόχο του.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ