Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει όμως κάποιες ελλείψεις και αλλαγές έχουν δημιουργήσει διάφορα ζητήματα. Όπως μας αναφέρουν άνθρωποι των σχολικών κοινοτήτων σε γυμνάσια και λύκεια του νησιού υπάρχουν ακόμη ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην τηρείται το σχολικό πρόγραμμα. Παράλληλα η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και η εφαρμογή νέου μοντέλου χρηματοδότησης από τον δήμο προς τα σχολεία, έφερε κάποιες ελλείψεις που όμως είναι διαχειρίσιμες και καλύπτονται.
Ερωτήματα για την κάλυψη των κενών
Σύμφωνα με μέλη συλλόγων αλλά και εκπαιδευτικούς με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία, πράγματι υπάρχουν ακόμη ελλείψεις σε καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια της Κω. Οι γονείς θέτουν ερωτήματα για το πως θα καλυφθούν τα κενά. « Τα προγράμματα δεν τηρούνται εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών ενώ το πρόβλημα στα λύκεια είναι μεγαλύτερο λόγω και της τράπεζας θεμάτων. Το θέμα είναι αν θα καλυφθούν αυτά τα κενά που δημιουργούνται και πως. Σίγουρα τα κενά θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα των εξετάσεων των μαθητών».
Αλλαγές στις αγορές
Παράλληλα η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Έτσι η διαδικασία αγοράς προμηθειών ανά σχολικό συγκρότημα έχει αλλάξει. Εκπαιδευτικοί κύκλοι αναφέρουν στην εφημερίδα μας ότι οι νέες διαδικασίες αγορών ενδεχομένως θα έπρεπε να εφαρμοστούν με έναν άλλο τρόπο ενδιάμεσο καθώς είναι πιο γραφειοκρατικό και κάποια σχολεία ίσως δεν μπορούν να τα διεκπεραιώσουν καθώς δεν έχουν άτομα.
Για το θέμα μιλήσαμε με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Κω κ. Φίλιππο Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον διευθυντή τα κενά σε καθηγητές υπάρχουν αλλά τουλάχιστον στο δικό του σχολείο αφορά μόνο μία θέση. Οι δυσκολίες που συναντά καθημερινά έχουν να κάνουν με τις προμήθειες καθώς λεφτά δεν υπάρχουν προς εκταμίευση ακόμη.
Ο Φ. Παπανικολάου για τα κενά εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα δαπανών
Αναλυτικά ο διευθυντής του ΕΠΑΛ μας δήλωσε τα παρακάτω:
« Το κενό σε εκπαιδευτικό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του. Περιμένουμε λοιπόν το επόμενο κύμα διορισμών για να καλυφθεί αυτό το κενό. Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να ισχύει ας πούμε κατά κάποιον τρόπο μια λίστα ώστε όταν δεν αποδέχεται ένας καθηγητής τον διορισμό του απλά να προχωρά η λίστα στον επόμενο. Δεν είναι έτσι η διαδικασία οπότε θα περιμένουμε να ανοίξουν ξανά οι διορισμοί.
Σε ότι αφορά τις προμήθειες η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη φέτος. Λειτουργούμε με ότι μας έχει μείνει από πέρσι, με πράγματα που μας φέρνουν οι γονείς από τον σύλλογο και ζητιανεύοντας δεξιά και αριστερά προμήθειες. Έχουμε αρκετές ελλείψεις.
Έχουμε ενημερώσει τον δήμο για τη δυσκολία της κατάστασης αλλά δυστυχώς δεν έχει καλυφθεί το πρόβλημα. Έπρεπε το καλοκαίρι να δημιουργηθεί μια διάδοχη κατάσταση αφού καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές τον Ιούνιο του 2024 ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με νέα δεδομένα. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι.
Έχουν βέβαια γίνει κάποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί στην εθνική τράπεζα ανά σχολείο και έχουν κατατεθεί προκαταβολές. Όμως εμείς στα σχολεία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα διότι ανά δαπάνη χρειάζεται έγκριση και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των προεγκρίσεων.
Έχω προτείνει να ενισχυθούν τα σχολεία με τα χρήματα που λαμβάνουμε από το ενοίκιο των κυλικείων. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πηγαίνουν σε έναν κοινό λογαριασμό που χρησιμοποιείται συνολικά και όχι ανά σχολείο. Εμείς εδώ στο δικό μας το σχολείο δίνουμε έναν αγώνα να ψωνίζουν οι μαθητές από το κυλικείο μας και όχι από το delivery. Και το ποσό που δίνει για ενοίκιο το κυλικείο είναι ένα ποσό σεβαστό. Ακόμη και για την αλληλογραφία την πληρώναμε από την τσέπη μας μέχρι πρότινος και τώρα τελευταία βρέθηκε μια λύση με τοπικό κούριερ».
Κ. Κυπραίου Χατζηθωμά : Κατανόηση για τις νέες δυσκολίες. « Είμαστε συνεργάτες με τα σχολεία από κοινού θα βρίσκουμε λύσεις»
Για το θέμα της κατάργησης των σχολικών επιτροπών και τις νέες διαδικασίες, στο «ΒτΚ» μίλησε η αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Κατερίνα Χατζηθωμά Κυπραίου.
« Από πλευράς Δήμου τηρούμε το νόμο και προσπαθούμε να διευκολύνουμε τα σχολεία σε αυτή τη νέα κατάσταση. Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι μια απόφαση της κυβέρνησης και όχι των δήμων. Τα πάντα τώρα ξεκινάνε από την αρχή όπως είναι οι κωδικοί, οι λογαριασμοί, και οι αγορές τέλειο πιστώνεται ένας ποσό ανά λογαριασμό και με αυτό το ποσό για παράδειγμα 500€ ένα σχόλιο θα πρέπει οι διευθύνσεις να κάνουν τις αγορές που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του σχολείου και εμείς από πλευράς δήμου να φροντίζουμε να υπάρχει επάρκεια χρημάτων. Σίγουρα με την αλλαγή έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία και έχουν έρθει νέες δυσκολίες στις διευθύνσεις των σχολείων. Για κάθε αγορά απαιτείται αίτημα από τις οικονομική επιτροπή και έγκριση. Σίγουρα κάποια σχολεία ξόδευαν περισσότερα, κάποια άλλα σχολεία λιγότερα.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε κάθε σχολείο και υπάρχει πλέον θέμα δυστυχώς όμως θα πρέπει να εγκρίνονται οι δαπάνες πριν γίνει η αγορά. Υπεύθυνη για τις δαπάνες και για τα 48 σχολεία του νησιού μας είναι μόλις μία υπάλληλος και χρειάζεται λοιπόν υπομονή και καλή συνεργασία από όλους.
Το ευτύχημα είναι όμως ότι βλέπουμε ότι το κράτος αναθεώρησε κάποια πράγματα και κάνει αλλαγές και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν και άλλες αλλαγές για να λειτουργήσει καλύτερα το νέο σύστημα. Σίγουρα όταν κάτι χαλάσει, μια κλειδαριά, ένα παράθυρο, μια πόρτα εκεί θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα διότι είναι κάτι έκτακτο και απαιτείται η άμεση επιδιόρθωση κάτι που δεν θα μπορεί να γίνεται καθώς θα πρέπει να υπάρξει προέγκριση.
Θεωρώ όμως ότι τα σχολεία δεν θα έπρεπε να ζητούν προμήθειες από τους γονείς στην δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι προτιμότερο να επικοινωνήσουν τα σχολεία με εμάς στον δήμο για να δρομολογήσουμε μια λύση από κοινού. Είμαστε πάνω από όλα συνεργάτες και θέλουμε να συνεργαζόμαστε για το καλό των παιδιών μας και για την σωστή λειτουργία των σχολείων».
Σάντυ Λαδικού