Περίπου 1 χρόνο αφού έχω φύγει από το νοσοκομείο της Κω έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία μου ως ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, παρακολουθώ τις εξελίξεις και ενημερώνομαι από παλιούς συναδέλφους. Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και χειρότερα. Το βασικό που θα πρέπει να τονιστεί και θα πρέπει να γνωρίζει και η τοπική κοινωνία είναι ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί καθώς υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες.
Συγκεκριμένα, το ΓΝ-ΚΥ Κω δεν διαθέτει μόνιμο παθολόγο εδώ και περίπου 2 χρόνια, εδώ και λίγο χρονικό διάστημα δεν διαθέτει καρδιολόγο, ενώ υπάρχει 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος, 1 ουρολόγος και 1 ΩΡΛ. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, μην υπολογίζοντας τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Κάτι όμως που ενδεχομένως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν, οι εφημερίες στο νοσοκομείο είναι επικίνδυνες και επισφαλείς για τους ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα όχι μόνο λόγω των προαναφερθέντων ελλείψεων.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι αγροτικοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εφημερεύουν στο νοσοκομείο ήταν μέχρι προ 1 μηνός 5 και αναγκάζονταν να πραγματοποιούν μονές εφημερίες.
Οι εφημερεύοντες γενικοί γιατροί, με την εξαίρεση μίας γενικής ιατρού, δυστυχώς δεν βρίσκονται όλες τις ώρες της εφημερίας στο χώρο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι ανειδίκευτοι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου να βλέπουν πάνω από 100 περιστατικά την ημέρα εντελώς μόνοι τους. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς οι γενικοί γιατροί εφημερεύουν από το σπίτι τους και έρχονται να εφημερεύσουν μόνο όταν υπάρχει εξαιρετικά επείγον περιστατικό χωρίς να επιθυμούν να συνδράμουν σε εφημερία την οποία πληρώνονται για να βρίσκονται στο νοσοκομείο καθ’όλη τη διάρκεια της εφημερίας.
Αυτό γίνεται από 3 από τους 5 γενικούς γιατρούς, ενώ μία γενική γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια τη δεδομένη στιγμή. Πραγματικά, με θλίβει να βλέπω πώς έχει καταλήξει η κατάσταση στο νοσοκομείο της Κω, καθώς το λιγοστό προσωπικό είναι εξουθενωμένο ενώ οι αγροτικοί ιατροί βρίσκονται να εφημερεύουν εντελώς ολομόναχοι σε περίοδο καλοκαιρινής σεζόν χωρίς να έχουν την απαιτούμενη βοήθεια από τους ΄περισσότερους ειδικούς ιατρούς που πληρώνονται κανονικά τις εφημερίες τους χωρίς να τους ελέγχει κανείς αν όντως δουλεύουν. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει εδώ και χρόνια και δυστυχώς απολαμβάνει της κάλυψης του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Πραγματικά, είναι τραγικό και ξεδιάντροπο για αυτούς τους ανθρώπους να αφήνουν εκτεθειμένους ανειδίκευτους συναδέλφους που μόλις έχουν ολοκληρώσει την Ιατρική Σχολή και το αγροτικό αποτελεί την πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία.
Ευτυχώς, υπάρχουν δυστυχώς λίγες εξαιρέσεις γενικών γιατρών που εφημερεύουν κανονικά στο νοσοκομείο καθ’όλη τη διάρκεια της εφημερίας τους κάνοντας το αυτονόητο.
Πραγματικά, το μέλλον διαφαίνεται ακόμα πιο ζοφερό για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τα όποια μπαλώματα γίνονται για να καλυφθούν τα πολλά κενά σε ιατρικό προσωπικό κατά τους θερινούς μήνες δεν εξασφαλίζουν μια μόνιμη λύση για την κάλυψη των κενών. Κλείνοντας, όλοι αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κανένας γιατρός που έκανε το αγροτικό τους στο Νοσοκομείο της Κω δεν επέστρεψε πίσω στο νησί για να δουλέψει σαν ειδικός ιατρός.