Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η Κώα Αργυρώ Σκουρμαλλά βρέθηκε από τα Δημοτικά Σχολεία στην Ελλάδα να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου!

26/08/2023
786 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η Αργυρώ Σκουρμαλλά, ένα κορίτσι γλυκό, προσγειωμένο, χαμηλών τόνων,  έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή να διηγηθεί. Μια ιστορία που ξεκινά με μια συνηθισμένη πορεία μέχρι που έρχεται η ανατροπή και η συνηθισμένη πορεία μετατρέπεται σε “success story” άξιο να εμπνεύσει περισσότερους νέους που κυνηγούν το όνειρό τους.  

Η Αργυρώ αποφοιτά από το 2ο Λύκειο Κω το 2012. Παιδί εκπαιδευτικών, με μπαμπά μαθηματικό και μαμά δασκάλα, θα έλεγε κανείς ότι είναι φυσικό επακόλουθο να θέλει να γίνει εκπαιδευτικός. «Ήθελα πάντα να γίνω δασκάλα», επισημαίνει. Έτσι λοιπόν, δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και περνάει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο.

Όσο σπουδάζει, συμμετέχει σε ομάδες, γλωσσολογικά συνέδρια και εργαστήρια, όπως το «Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης Ελληνικής Γλωσσας και Πολυγλωσσίας (ΕΜΔΔΕΓΠ)», του οποίου είναι μέλος ως σήμερα. Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει ερευνητικό σκοπό και εκπονεί διάφορα προγράμματα πάνω στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα «Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε μετανάστες ανέργους, μητέρες, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και αναλφάβητους» (ΜΑΘ.Ε.ΜΕ.) | Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας & Πολυγλωσσίας (uth.gr)».

Καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της παίζει η συμμετοχή της σε πρόγραμμα Erasmus. Για τέσσερις μήνες ζει και σπουδάζει στο Στρασβούργο και βιώνει τη ζωή στο εξωτερικό.

Αποφοιτά από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2016 και μετακομίζει στην Αθήνα από τον Βόλο. Για τα τρία επόμενα χρόνια, ως το 2020, εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός σε δημόσια δημοτικά σχολεία, όπως στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καρέα και στο 13ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας. Ξεκινάει ταυτόχρονα με τη δουλειά δύο (2) μεταπτυχιακά: Στο ΕΚΠΑ (Ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Δημοτικής Εκπαίδευσης) «Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και Διδασκαλία Γλώσσας» και στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) το αγγλόφωνο LRM «Language Education for Refugees and Migrants-Διδασκαλία Γλώσσας για Πρόσφυγες και Μετανάστες/ μετανάστριες».

Τον Μάρτιο του 2020, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της, αρχίζει να αναζητά θέσεις στο εξωτερικό, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε γαλλόφωνες και αγγλόφωνες χώρες με απώτερο στόχο να συνεχίσει με διδακτορικές σπουδές.

Έτσι, πολύ σύντομα, κι εν μέσω πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, μετακομίζει στο Λουξεμβούργο και προσλαμβάνεται ως εκπαιδευτικός από το 2ο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2021 ξεκινάει διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου πάνω σε θέματα που αφορούν την πολυγλωσσία και τις ταυτότητες, πιο συγκεκριμένα «Γλώσσες και γλωσσικές ποικιλίες στη διδασκαλία και τη μάθηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» (όλα αυτά στη γαλλική και την αγγλική γλώσσα, φυσικά).

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά που μας πέρασε, αφήνει το σχολείο μετά από τρία χρόνια σχεδόν, καθώς προσλαμβάνεται από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου ως Διδακτορική ερευνήτρια πλήρους φοίτησης και απασχόλησης. Για τα επόμενα χρόνια, εκτός των υπολοίπων υποχρεώσεων, θα διδάσκει στα γαλλικά το μάθημα «Πολυγλωσσία και Διάστημα», κάτι που την ενθουσιάζει, όπως κάθε καινούρια εμπειρία που συνδέεται με την γνώση.

Δεν έχει σταματήσει να συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα, projects, συνέδρια, webinars κλπ, ως ομιλήτρια, ως Tutor, υπεύθυνη διαδικτυακού τμήματος εκπαιδευτικών όπως π.χ στο project της Unicef “Teach for Integration”, καθώς και σε άρθρα, δημοσιεύσεις και διάφορες εργασίες.

 

Δεν συγκρίνει ποτέ τη ζωή στο Λουξεμβούργο με τη ζωή στην Ελλάδα, δε συγκρίνονται άλλωστε, όχι γιατί κάποια από τις δύο είναι ασύγκριτα καλύτερη, αλλά κυρίως γιατί δε της αρέσει να συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Παρ’ όλ’ αυτά, το Λουξεμβούργο, ως έδρα -εν μέρει- της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως βάση πολλών Ευρωπαϊκών θεσμών, ξεχωρίζει –παρά το μικρό του μέγεθος- για την οργάνωση, την ευελιξία και την αποδοχή, κι αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της χώρας που ταιριάζουν και αρέσουν στην Αργυρώ.

Το πιο σημαντικό στην εμπειρία της δεν είναι το γεγονός ότι ζει και εργάζεται εκτός Ελλάδας, ούτε ότι τώρα δουλεύει για το πανεπιστήμιο, αλλά ότι ψάχνοντας, προσπαθώντας και ακολουθώντας πράγματα που της αρέσουν και της ταιριάζουν, βρέθηκε να εκπληρώνει το όνειρό της. Επιτυχία είναι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, ή να ακολουθούμε το μονοπάτι που μας οδηγεί σ’ αυτό που αγαπάμε ανεξάρτητα με το πού ή με το τί.

“Αν η επαγγελματική επιτυχία –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας-είναι μια διαδρομή με πολλά βήματα, θα πρέπει να σχεδιάζουμε το αμέσως επόμενο βήμα, κι όχι να εστιάζουμε μόνο στο τελευταίο, ένα βήμα τη φορά με πείσμα, θέληση και όραμα”, αυτή είναι η συμβουλή της Αργυρώς στα παιδιά που τώρα ξεκινούν τη διαδρομή τους.


kosvoice.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ