Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η σεζόν μπορεί να πήγε καλά, αλλά ορισμένα εμπορικά καταστήματα στην Κω βάζουν «λουκέτο»

18/11/2022
1155 Εμφανίσεις
4 Σχόλια

Κατά γενική ομολογία η φετινή τουριστική περίοδος ήταν εξαιρετική για την μεγαλύτερη μερίδα των επαγγελματικών κλάδων, παρόλα αυτά, λόγω διάφορων συγκυριών, παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά στο κέντρο της πόλης.

Καταρχήν, οι κλάδοι που ευνοήθηκαν και είχαν υψηλή κινητικότητα το φετινό καλοκαίρι ήταν τα ξενοδοχεία, οι εκδρομές, οι μετακινήσεις, τα τουριστικά μαγαζιά και η εστίαση, xωρίς αυτό να σημαίνει ότι και άλλοι κλάδοι, δεν είχαν κίνηση, λόγω τουρισμού.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται να κλείνουν οριστικά επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στην τουριστική Κω. Τα αίτια είναι πολλά και διάφορα, όπως μας δήλωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Πασχάλης Βρακίδης.

« Σίγουρα οι απανωτές κρίσεις που δημιούργησαν οικονομική ασφυξία στο λιανεμπόριο οδήγησαν κάποιους στην απόφαση να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Δεν είναι οι μόνοι λόγοι όμως. Κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης αν και πλέον δίνεται το δικαίωμα της εργασίας με μερική περικοπή της σύνταξης. Άλλες έκλεισαν λόγω αναχώρησης, λόγω αλλαγής επαγγέλματος αλλά και για οικονομικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε ως εδώ και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Κανείς δεν θέλει νέα απρόοπτα, διότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος μίας νέας κρίσης».


Λουκέτα λόγω ενέργειας

Πολλές επιχειρήσεις κατέβασαν πρόωρα ρολά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η άνοδος των τιμών ρεύματος και καυσίμων, έφερε αυξήσεις στα έξοδα των καταστημάτων αλλά και στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τα ψώνια να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.


Τα στοιχειά προκαλούν προβληματισμό


Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καταγράφηκε ότι τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στο μέλλον, ενώ το 6,5% αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο «λουκέτου».


Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί από όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση και δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση που ακολούθησαν –και είναι ακόμη σε εξέλιξη– απειλούν ίσως περισσότερο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Ετσι, αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκε σημαντικά κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, απόρροια της πλήρους επανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά και των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, οι εκτιμήσεις για την υπόλοιπη χρονιά κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.


Εκτιμήσεις που δεν προκύπτουν από μια αόριστη απαισιοδοξία, αλλά από τη μειωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τη συσσώρευση οφειλών και την αύξηση των τιμών η οποία αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω μείωση της ζήτησης.


Η ανάκαμψη που καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επισκιάζεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που παρουσιάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αρκετοί επαγγελματίες κυρίως του λιανεμπορίου ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης μέσω των λογαριασμών ρεύματος ακόμη και την μείωση των δημοτικών τελών, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν βιώσιμες.


Σάντυ Λαδικού


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 4
Ελένη
Ελένη 20/11 - 21:27
Η βάση
Η αγορά της Κω έχει μικρή έκταση. Τι εννοώ τα μαγαζιά στο κέντρο παλιά πόλη Αβέρωφ αυτά είναι τα μαγαζιά τα οποία δουλεύουν. Και πολύ καλά δουλεύει η Ζιά. Και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά της Κω είναι ο ηλίθιος ανταγωνισμός, δεν κατεβάζεις τιμές για να πάρεις πελάτες από το άλλο κατάστημα γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να μην έχει κανένας κέρδος και η ενέργεια έτσι όπως έχει ακριβύνει το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κλείσουν τα μαγαζιά τέλος.
Εμπορικός σύλλογος
Εμπορικός σύλλογος 19/11 - 23:51
Εμπόριο
Αυτός ο ισόβιος πρόεδρος δεν αλλάζει και τι έμπορος είναι;;
ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ 19/11 - 21:47
ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.....
ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ !!!!!!
ΑΠΟΡΙΑ ΚΩΟΥ
ΑΠΟΡΙΑ ΚΩΟΥ 19/11 - 21:28
ΑΠΟΡΙΑ ΚΩΟΥ
Μήπως ορισμένα μαγαζιά δεν θα πρέπει να ανοίγουν καθόλου; Τί εννοώ: Είναι σε λάθος θέση, έχουν ομοειδή προϊόντα με παλιούς γειτόνους, είναι αλεξίπτωτα δηλαδή το αφεντικό δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, έχουν τιμές πανάκριβες, ανοίγουν απέναντι από ηδη υπάρχων αλλά με μικρότερο κεφάλαιο και λιγότερο εμπόρευμα.Ολα αυτά συν ότι βλέπουν ότι ένα κατάστημα δεν πάει αλλά αυτοί το αγοράζουν ή ανοίγουν στο ίδιο σημείο κάτι άλλο.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ