Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024 και βλέπουμε, συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Κω όπως δήλωσε στο Βήμα της Κω ο πρόεδρος κ. Μανώλης Χατζηάμαλλος. Οι δικηγόροι της Κω μαζί με συναδέλφους από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό, το νέο ποινικό κώδικα, το δικαστικό χάρτη και την έλλειψη προσωπικού σε δικαστήρια, πρωτοδικεία, εισαγγελίες και κτηματολόγια.
Αποχή μέχρι 8 Μαρτίου 2024 – Εξαιρέσεις για έκτακτα και σοβαρά αιτήματα πολιτών
« Οι δικηγόροι της Κω βρίσκονται σε αποχή από το Νοέμβριο 2023 και μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024 και βλέπουμε. Διαμαρτυρόμαστε για την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, για το νέο φορολογικό, για την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες στα δικαστήρια στα κτηματολόγια, για το δικαστικό χάρτη και όλες τις οικονομικές συνέπειες τόσο στον κλάδο αλλά και στους πολίτες που θα πρέπει να πληρώνουν παράβολο ακόμη και σε περίπτωση απουσίας του συνηγόρου σε δίκη σε άλλη περιοχή πχ στη Ρόδο. Οι δικηγόροι αισθανόμαστε προδομένοι από την κυβέρνηση διότι φαίνεται ότι όλα γίνονται στο πόδι χωρίς να υπάρχει σοβαρή συνδρομή από καταξιωμένους επιστήμονες της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος στην εφημερίδα μας.
Βέβαια στην αποχή υπάρχουν εξαιρέσεις όταν τα θέματα επείγουν και δίνεται άδεια στους δικηγόρους να παραστούν σε έκτακτα θέματα. « Είναι πολλά τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας και δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι. Για παράδειγμα είναι μύθος ότι οι καθυστερήσεις στις υποθέσεις οφείλονται στους δικηγόρους και στις αναβολές. Εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, οι αναβολές δίνονται για 1,5 χρόνο αργότερα. Θα έπρεπε να ήταν για διάρκεια 1- 2 μήνες. Στην Κω οι υποθέσεις που εξετάζονται τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω του μεταναστευτικού. Είναι αδύνατον 5 δικαστές και 2 ειρηνοδίκες που υπηρετούν στην Κω να τα εξετάζουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα ίδια προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν και τα κτηματολόγια».
Οικονομικά προβλήματα για δικηγόρους – Μεγαλύτερες οι συνέπειες του νέου φορολογικού
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της αποχής, αρκετοί δικηγόροι αντιμετωπίζουν πλέον και οικονομικά ζητήματα καθώς απέχουν από τα δικαστήρια όπως μας μετέφεραν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου. Παρόλα αυτά όμως, επιμένουν καθώς οι συνέπειες του νέου φορολογικού θα είναι καταστροφικές όπως ισχυρίζονται οι νομικοί, για όλους τους επιστημονικούς και παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Επιπροσθέτως, η αυστηροποίηση του νέου ποινικού κώδικα της φυλακής τα σίδερα θα αφορά περισσότερους και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Νέοι Ποινικοί Κώδικες: Ποιος πάει φυλακή, για ποια αδικήματα, πόσα χρόνια
Αναλυτικά για το θέμα ο πρόεδρος των δικηγόρων Κω είπε:
« Με την αυστηροποίηση του κώδικα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπαίνουν φυλακή περισσότεροι και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Το αίτημα μας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στην δίωξη όχι αυστηροποίηση».
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών τίθεται σε νέα βάση, η οποία θα είναι έξω από την έως τώρα χαλαρότητα που ίσχυε εντός των δικαστηρίων, όταν οι πολίτες οδηγούνται σε αυτές.
Η φιλοσοφία των 138 άρθρων του νόμου του κράτους που επέφεραν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έτσι όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, είναι η αναχαίτιση της ατιμωρησίας της μεσαίας μικροεγκληματικότητας με την έκτιση μέρους των ποινών (ή με παροχή κοινωνικής εργασίας) που θα επιβάλλονται έως τρία έτη από τα δικαστήρια. Ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει πληθώρα αλλαγών, με βασικούς άξονες την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών -ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους-, την εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας.
Στην καθημερινότητα, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες φέρνουν ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό σύνολο, αυξάνοντας έτσι τα όρια των καταδικαστικών αποφάσεων και ειδικότερα στα κακουργήματα, αλλά κυρίως δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα στη δικαστική πρακτική, καθιερώνοντας παράλληλα την πραγματική έκτιση των ποινών σε περίπτωση πλημμελημάτων.
Πλημμελήματα
Ο νέος Ποινικός Κώδικας εισάγει παραμέτρους με τις οποίες είναι δυνατή, αν όχι υποχρεωτική σε κάποιες περιπτώσεις, η πραγματική έκτιση της ποινής σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Κακουργήματα
Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα αυξάνουν κατά πολύ τις ποινές όσων διαπράττουν κακουργήματα. Δηλαδή, θα παραμένουν πολύ περισσότερο εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων όσοι διαπράττουν κακουργήματα, ενώ δυσκολεύουν κατά πολύ οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση καταδικασθέντα.
Το ανώτατο όριο κάθειρξης για τα κακουργήματα αυξήθηκε από τα 15 στα 20 έτη. Αρα, πρακτικά, σε όποιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται ως προβλεπόμενη ποινή η «κάθειρξη», πλέον μπορεί αυτή να φτάσει έως τα 20 έτη.
Εμπρησμός
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι μετά τη φωτιά στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα 104 άτομα και ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται ότι είναι υπαίτιος για τη φωτιά δικάζεται σήμερα για πλημμέλημα, αυστηροποιήθηκε η προβλεπόμενη ποινή και απαγορεύθηκε κάθε μορφής αναστολή ή μετατροπή της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.
Από εδώ και στο εξής, όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, τιμωρείται:
α) με κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή,
β) με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή, αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 έτη και χρηματική ποινή, αν προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή υπήρξε βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή υπήρξε ευρεία ρύπανση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, και
δ) με ισόβια κάθειρξη, αν υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Επικίνδυνη οδήγηση
Ασχημα όμως είναι τα νέα και για όσους κάνουν κόντρες στην παραλιακή, επικίνδυνους ελιγμούς με το αυτοκίνητο και πολύ περισσότερο για όσους παραβιάζουν το κόκκινο του σηματοδότη και προκαλούν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο, καθώς έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.
Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη από εδώ και πέρα αντιμετωπίζεται ως ειδικότερο αδίκημα, με αποτέλεσμα να τιμωρείται ο δράστης που πέρασε με κόκκινο με ποινές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα ισόβια.
Αναλυτικότερα, αν κάποιος παραβιάσει κόκκινο σηματοδότη τιμωρείται με:
α) φυλάκιση έως 3 έτη, αν υπάρξει κίνδυνος σε ξένα πράγματα-αντικείμενα,
β) φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αν υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή,
γ) κάθειρξη έως 10 έτη, αν υπάρξει βαριά σωματική βλάβη ή προκληθεί σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δ) κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν επέλθει θάνατος ανθρώπου. Και το βασικότερο, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως το τραγικό περιστατικό (13 Απριλίου του 2003) με το λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και συγκρούστηκε στο ύψος των Τεμπών με φορτηγό όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και τραυματίστηκαν 35, τότε στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Κατά συνέπεια, είναι φανερό ότι αν κάποιος δεν τηρήσει τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς που προβλέπει ο ΚΟΚ, κινδυνεύει να μπει στη φυλακή.
«Ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των δραστών»
Οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έρχονται να αλλάξουν ριζικά ένα σύστημα και κλίμα μη απόδοσης Δικαιοσύνης που είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία από τις τροποποιήσεις του 2019. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές έρχονται να αυξήσουν τα όρια των επιβαλλόμενων ποινών, στοχεύοντας όμως ταυτόχρονα σε αυτό που αποκαλούμε μικροεγκληματικότητα.
Σάντυ Λαδικού με πληροφορίες από ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ