Όλοι μας έχουμε κουραστεί με το θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ερευνώντας τα αίτια, και συζητώντας με πολλούς γιατρούς κατέληξα στο απλό και πεζό συμπέρασμα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αλλάκαι κίνητρο είναι το οικονομικό!Αν ό γιατρός αμείβεται καλά, όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Πως όμως σαν κράτος, δίνεις οικονομικά κίνητρα σε ένα γιατρό του δημοσίου;
Υπάρχουν διάφορες εφικτές λύσεις αλλά τόσαχρόνια κανείς δεν παίρνει την υπεύθυνη πολιτική απόφαση να δώσει κάποια.
- Υπάρχουν λύσεις που έχουν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή οικονομικά κίνητρα, υψηλότερος μισθός, επίδομα παραμεθορίου, επιδότηση ενοικίου κλπ. Δύσκολα όμως μπορεί να δοθεί κάτι πολύ δελεαστικό λόγω υψηλού κόστους, οπότε μάλλον τις ξεχνάμε.
- Υπάρχουν λύσεις που δεν έχουν κόστος αλλά δημιουργούν αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο. Για παράδειγμα υποχρεωτικές μεταθέσεις στο νησί για κάποια χρόνια και μετά ευκολότερος διορισμός σε νοσοκομείο επιλογής του γιατρού. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πρωτοδιόριστο γιατρό, αλλά ακόμα και αν έρθουν μ΄ αυτό τον τρόπο κάποιοι γιατροί, καταλήγεις με ένα νοσοκομείο στελεχωμένο με άπειρα γιατρουδάκια.
- Καλύτερη περίπτωση σε αυτή την κατηγορία είναι να υπηρετούν την θητεία τους στο νοσοκομείο Κω, στρατιωτικοί γιατροί, με κανονικές μεταθέσεις σαν να ήταν στρατιωτικό νοσοκομείο. Ήδη οι στρατιώτες που νοσούν με κάτι σοβαρότερο από ένα απλό κρυολόγημα, στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται. Αρκεί μια συνεννόηση του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Εθν. Άμυνας.
- Υπάρχουν όμως και ευκολότατες λύσεις που όχι μόνο δεν έχουν κόστος για το κράτος, αλλά θα του αποφέρουν και σημαντικά επιπλέον έσοδα! Αρκεί μια πολιτική απόφαση!Και είναι τόσο “δυνατές” λύσεις, που όπως μου είπαν γιατροί με τους οποίους τις συζήτησα: «Αν προταθεί μια απ΄ αυτέςτις λύσεις από το υπουργείο, γιατροί από όλα τα μέρη της Ελλάδος θα μπαίνουν σε λίστα αναμονής για να διοριστούν στο νοσοκομείο της Κω.»
Αυτές οι «μαγικές λύσεις» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και η Ένωση Ξενοδόχων Κω κατέθεσε και τις δύο στην πρόσφατη συνάντηση της με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη στην Αθήνα, μάλιστα εισακούστηκαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον από τον υπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε να τις μελετήσει πολύ σοβαρά.
- Να επιτραπεί μόνο στους ιατρούς που θα έρχονται στοΙπποκράτειο Νοσοκομείο Κω αλλά και σε άλλα “μη επιθυμητά” παραμεθόρια νοσοκομεία όπως της Κω, να έχουν ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία, όπως ακριβώς έχουν οι στρατιωτικοί ιατροί. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει. Έτσι θα έχουν ένα πολύ καλό εισόδημα επιπλέον του μισθού τους, ενώ το κράτος τους δίνει ένα ανέξοδο κίνητρο από το οποίο θα εισπράττει και φορολογία.
- Να επιτραπεί μόνο στους ιατρούς που θα επιλέγουν το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Κω αλλά ίσως και άλλα “μη επιθυμητά” νοσοκομεία που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές,να εισπράττουν απ’ ευθείας, από τις ασφαλιστικές εταιρείες των τουριστών που περιθάλπονται ή χειρουργούνται στο νοσοκομείο μας, την ιατρική αμοιβή, η οποία μέχρι σήμερα δεν εισπράττεται από κανέναν, προς μεγάλη ικανοποίηση και όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών του εξωτερικού!!!
Εξηγώ για να γίνω κατανοητός, πως δουλεύει το σύστημα: Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, όταν κάποιος πελάτης τους νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, δικαιολογούν και πληρώνουν δύο ξεχωριστά κονδύλια. Το νοσοκομειακό κόστος και την ιατρική αμοιβή.
Στην Ελλάδα είμαστε τόσο “large” στα δημόσια νοσοκομεία όπως αυτό της Κω, ώστε το ιατρικό κόστος τους το χαρίζουμε, δεν εισπράττεται ποτέ!!!
Απίστευτο και όμως αληθινό! Αυτό το μεγάλο ποσό που σε κάθε χειρουργική επέμβαση ή ιατρική πράξη, μπορεί να είναι ανάλογα με την ειδικότητα και την σοβαρότητα της επέμβασης 2.000 και 3.000 Ευρώ και ίσως περισσότερα, στην Ελλάδα “απλά”δεν εισπράττεται από τα δημόσια νοσοκομεία!
Αν το υπουργείο αφήσει τον γιατρό να το εισπράττει και να κόβει προσωπική απόδειξη όπως εφαρμόζεται στις ιδιωτικές κλινικές, το κέρδος θα είναι τριπλό: Πρώτον ο γιατρός θα εισπράττει χρήματα πολλαπλάσια του μισθού του, άρα θα είναι τεράστιο κίνητρο για να έρθει στο νοσοκομείο μας, δεύτερον δεν θα χάνεται πολύτιμο συνάλλαγμα για την χώρα από την ιατρική αμοιβή που απλά δεν εισπράττεται από τα δημόσια νοσοκομεία και τρίτον το κράτος θα έχει επιπλέον έσοδα από την φορολόγηση τωνιατρών, από τις αποδείξεις που υποχρεωτικά θα κόβουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες (χωρίς απόδειξη, οι εταιρείες δεν πληρώνουν).
Ίσως μέχρι σήμερα οι «αριστερο-σοσιαλιστικές» παρωπίδες να μην αφήνουν τον γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου να έχει ένα καλύτερο εισόδημα, αλλά με την σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει τέτοια κολλήματα, μια τέτοια λύση θα ήταν ότι καλύτερο για την στελέχωση προβληματικών νοσοκομείων.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα αλλά εμείς στην Ελλάδα ακόμα ψάχνουμε την Ατλαντίδα!
Μηνάς Χατζημιχαήλ
Αντ/δρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω