Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ν. Μυλωνάς: Γιατί μπορεί να μην πάει καλά στο έργο βελτίωσης ακτών Β. Γεωργίου

02/11/2022
124 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

  1. Με αφορμή τα έργα δημιουργίας λιμένων, μόλων και λιμενοβραχιόνων στο νησί μαςέχουνδημιουργηθεί προβλήματα διάβρωσης ακτών και καταστροφή της φυσικότητας τωνακτογραμμών. Τα περισσότερα έργα έγιναν με μελέτες,(προφανώςελλιπείς)καιάδειες των  υπηρεσιών. Μερικά χωρίς μελέτη. Τώρα θα πληρωθούν τα λάθη. Ήδημερικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις στην ακτογραμμή τους.Ο ξενοδοχειακός όμιλος NEPTUM-ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ στο Μαστιχάρι εφάρμοσεστην αρχήν έργα‘’σκληρώνπαρεμβάσεων’’ με παραθαλάσσια τοιχείασκυροδέματος και μεταφοράάμμου από βαθύτερα. Η μέθοδος δεν απέδωσε!Ηεταιρείααπευθύνθηκεσε ειδικούςμελέτηςηπίωνπαρεμβάσεων (όπως αυτή που εφαρμόζεται στην ακτή Β. Γεωργίου). Το αποτέλεσμα ήταν καλό. Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε το έργο στην παραλία μεταξύ σκάλας πολεμικού και Μαρίνας, όπου ανά 30μ θα κατασκευαστεί ύφαλοςμόλοςμέσουμήκους 50μ με μπετόνεγκιβωτισμένο σε ειδικούςπλαστικούςσάκους.

2.   Ηεπιτυχία του έργου θα σημάνει πολλά για τα παρόμοιαέργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουνεγκεκριμένες μελέτες στην Κω με ‘’σκληρά έργα’’ βελτίωσης-εμπλουτισμού ακτών:ημελέτη με εσχάρεςμπετόν στις ανατολικές παραλίες της Κω (Ψαλίδι) του Δημου Κω (Μουτζούρη- περίοδος Κ. Καΐσερλη),της GRECOTEL στο Ψαλίδι με υφάλουςμόλουςμε λιθορριπήκάθετα και παράλληλα στην ακτή. Παρόμοια μέθοδος από ATLANTIKA-ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ στην Καρδάμαινα με μόλουςορατούς πάνω από την θάλασσα (έξαλλοι). Στην Κύπρο που έχουν εφαρμοστεί ευρύταταήπιες και σκληρές μέθοδοι βελτίωσης παραλιών,επικράτησαν οι ήπιες παρεμβάσεις, οι σκληρές παρεμβάσεις περιορίζονται σε έργακατασκευήςλιμενικώνεγκαταστάσεων. Το έργοστην Β. Γεωργίουπρέπει να πέτυχει!Θα είναι κρίμα για το νησί μας όχι τόσο ηαπώλεια 300.000 ευρώόσοηστροφή που θα ακολουθήσει για σκληρέςεπεμβάσεις.Το κακό αποτέλεσμα ή το ανεπαρκέςαποτέλεσμα της εφαρμογήςτέτοιωνειδικών μελετώνοφείλεταισυνήθως σε κακήεφαρμογή τους. Η αποτυχία είναι μια πιθανότητα μικρή άλλα πάντα υπαρχει στα τεχνικά έργα. Όμως καλήεφαρμογή της εγκεκριμένηςμελέτης του έργου είναι προϋπόθεσή ενός καλού αποτελέσματος. 

  1. Όταν το θεμα της μελέτηςπέρασε από το δημοτικόσυμβούλιοκρατήσαμε τις σελίδες που περιγράφεταιη μέθοδοςκατασκευής και οιπεριβαλλοντικοίόροι τουέργου. Στην μεθοδολογία διαβάζουμε: ‘’ δεν απαιτείταιεργοταξιακός χώρος, η πρόφαση στον χώροανάπτυξης των προβολών θα γίνειμέσω των υφιστάμενων δρόμων και ότι έχουμετηνκατασκευή 2 μόλων κάθε μέρα ενώ δεν περιγράφεταιμόλοςπαράλληλος στην ακτή. Στο έργο της Β. Γεωργίου παρατηρούμε:επίχωση της παραλίας με φερτάπροϊόνταεκσκαφών και θραύσηςσκυροδέματος, δυστοκία στην κατασκευήαφού δεν έχουμε κατασκευή ούτεενόςμόλου την ημέρα, απώλειεςσκυροδέματος στη θάλασσα ενώ στο βάθος των πλαστικών σάκων των μόλων παρατηρούνταικενάσκυροδέτησης. Ζητήσαμε να μάθουμε ποιος είναι ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, όπως γίνεται σε όλα τα χρηματοδοτούμεναειδικά έργα. Από τις τεχνικέςυπηρεσίες του Δημου μάθαμεότι δεν είναι αναγκαίοςκαι δεν έχει καθοριστείπαρά το ότι έχει γίνει η διαγωνιστικήδιαδικασία. Δεν πιστεύουμε ότι η μη ολοκλήρωση της πρόσληψηςειδικούσυμβούλου είναι απόφαση των τεχνικών του Δημου μας, αφού ο καθορισμός του θα απήλασε την υπηρεσία από ευθύνες και εργασία που δεν της αναλογούν και αφού λείπει η τεχνογνωσία του έργου. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, γιατί διαφορετικά… ΄΄ενός λάθους μύρια έπονται΄΄ και θα είναι η κακή συνέχεια μιαςγνωστήςκακήςιστορίαςδημοτικών παρεμβάσεωνστην περιοχή.
  2. Ιστορικό: Το 2007 έγινε η πρώτηπαρέμβαση με την κατασκευήπροστατευτικούτοιχίουμπετόν από τον Δήμο Κω (περίοδος Γ. Κυρίτση).Αντί να γίνει αντικατάσταση τουυπάρχοντοςπροστατευτικότοιχίουλιθοδομήςτης Ιταλικής περιόδου με οπλισμένο σκυρόδεμα όπως περιέγραφε η μελέτη του έργου τότε, χρησιμοποιήθηκε η υπάρχουσατοιχοποιίαως θεμελίωση! Τοαποτέλεσμα ήταν να ρηγματώσεις και να ανατραπείτο τοιχείο! Αποτέλεσμα: δυσλειτουργία της παραλιακής ζώνης για μια 10-ετία και σπάταλη 300.000 ευρώδημοτικού χρήματος! Την περίοδο Καΐσερλη το έργοαφέθηκε ως μνημείο Κυρίτση για να ακολουθήσει την δεύτερη περίοδο Κυρίτση  η ανάθεσημελέτηςκατασκευήςνέουτοιχίου με πασαλομπήξεις (λες και θα μετατρέπαμε το τοιχείο σε προβλήτα λιμανιού!) και ημελέτηηπίαςπαρέμβασηςπου ψηφίστηκε και εφαρμόζεται τώρα.

Εάν πετύχει καθιστά προφανές την ακαταλληλότητα της μεθόδουτων πασαλομπήξεων που εφαρμόστηκεπου μας κόστισε άλλες 300.000 ευρώ! Τώρα ξοδεύονται άλλες 300.000 ευρώ κα κάνουμε σκόντο την μη πρόσληψηειδικού συμβούλου!

Ας υποθεσουμε ότι η μέθοδοςαποτυγχάνει. Αν έχουμε εφαρμόσει ακριβώς την μελέτη και έχουμε τη σύμφωνηγνώμη του συμβούλουκατασκευής ο Δήμοςμπορεί να στραφεί κατά των μελετητών ή και των κατασκευαστώνκαι να ζητήσειαποζημίωση απαλλασσόμενος των ευθυνών του! Αν δεν έχουμε την βεβαίωση καλής εκτέλεσης του ειδικού συμβούλου η ευρωπαϊκή αρχή χρηματοδότησης θα επιβάλει πρόστιμο στον Δήμο Κω ως επιβλέποντα του έργου ενώ δεν θα αποπληρωθεί ο κατασκευαστήςμε αποτέλεσμα δικαστικές προσφυγές! Το κυριότερο θα είναι η αποστέρηση των δημοτών από μια άμεσα προσιτή και (ελέω της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής) ελεύθερη παραλία στο μέτωπο της πόλης μας!

Ν.Μυλωνάς

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ