Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο Στρατώνας Οικονομικής Αστυνομίας στην Καρδάμαινα

08/05/2023
143 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στην Πλατεία Ελευθερίας το μόνο κτίριο που έφτιαξαν οι Ιταλοί στην Καρδάμαινα, ήταν η Cazerma della Guardia di Finanza, το 1931.

Πρόκειται για προσεισμική κατασκευή που τα πήγε περίφημα στους σεισμούς του ΄33 και της δεκαετίας του ΄60, αν και έχει θεμελιωθεί σε ιδιαίτερα χαλαρούς σχηματισμούς με κακές γεωτεχνικές προδιαγραφές και συχνά ρευστοποιήσημα εδάφη.

H εφημερίδα Messaggero di Rodi της 4ης Ιουλίου 1931 γράφει ότι ο Κυβερνήτης Lago, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κω, μπόρεσε να εξετάσει τις εργασίες σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των στρατώνων της βασιλικής οικονομικής αστυνομίας στην Καρδάμαινα.

Το κτίριο χρησίμευε και ως αστυνομικό τμήμα σύμφωνα με τον παρτιζιάνο Καρδαμιώτη Mario Grasso, γιο του του πρώτου δημάρχου της Καρδάμαινας μετά την οθωμανική περίοδο του νησιού , Σεβαστιανού Grasso. 

Παραμένει άγνωστος ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε, πιθανώς την εκπόνηση του ανέλαβε το τεχνικό γραφείο της Ρόδου.

Στο λιμάνι της Καρδάμαινας ξεχωρίζει ακόμη το λευκό κτίριο με την ορθογώνια κάτοψη και την μεγάλη αυλή που σκιάζεται από φοίνικα, προσβάσιμη από τις δύο πλευρές.

Η κύρια πρόσοψη χαρακτηρίζεται από μια ημικυλική εσοχή στη μέση θέση, στην οποία παρεμβάλλεται η στοά της εισόδου, ενώ πίσω είναι με αψίδα. 

Σύμφωνα με τις S.Martinolli, E.Marrioti παραπέμπει σε παραδοσιακό νησιώτικο σπίτι, προτείνοντας εσωτερική αυλή και τα χαρακτηριστικά γωνιακά άκρα. 

Το κτίριο, καλά διατηρημένο στην αρχική του εμφάνιση, είναι σήμερα η έδρα του τοπικού τουριστικού γραφείου και κάποτε του τηλεγραφείου.


Γεωδίφης

Γεωδίφης[geogeodifhs.blogspot]
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ