Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ψέριμος: Παραμένει για 13 χρόνια κλειστό το Δημοτικό Σχολείο του νησιού

01/08/2022
92 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ήταν Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 ,πριν 13 χρόνια, που χτυπούσε το τελευταίο κουδούνι στο δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ψερίμου, όταν η μοναδική μαθήτρια, η 12χρονη τότε Άννα Μαύρου έπαιρνε το απολυτήριο της και η δασκάλα Χαρά Αγγελάτου ,ολοκλήρωνε το εκπαιδευτικό της έργο στο ακριτικό νησί ,αφού στη νέα σχολική χρονιά οι οικογένειες που παρέμεναν για τη χειμερινή περίοδο δεν είχαν  μικρά παιδιά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Μία στενάχωρη στιγμή για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της Ψερίμου αφού το Δημοτικό σχολείο του νησιού μετά από 60 χρόνια περίπου λειτουργίας του έβαζε λουκέτο.

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί το Σχολείο “εν ζωή” και να συνεχίσει να λειτουργεί με άλλους πιό σύγχρονους τρόπους. 

Η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου, με Νομάρχη το Γιάννη Μαχαιρίδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2009 ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα τηλεκπαιδευσης σε μαθητές αλλά και κατοίκους του μικρού νησιού τις απογευματινές ώρες. Μάλιστα εγκαταστάθηκε και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Το εγχείρημα όμως για διάφορους λόγους δεν προχώρησε.

Η Ιστορία του σχολείου

Το Σχολείο της Ψερίμου κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το κτίριο βρίσκεται στο βάθος μιας έκτασης περίπου 1.000 τμ, μπροστά από το Σχολείο υπήρχε κήπος με λουλούδια και θάμνους, ενώ σε όλο τον ελεύθερο χώρο του οικόπεδο υπάρχουν κυπαρίσσια,πεύκα και ελαιόδενδρα.  Αργότερα στήθηκε και μια μικρή παιδική χαρά για την ψυχαγωγία των μικρών μαθητών.

Στις καλές του στιγμές,στις αρχές λειτουργίας του, το σχολείο είχε περισσότερους από 50 μαθητές. Από το Σχολείο της Ψερίμου αποφοίτησαν αρκετοί μαθητές που συνέχιζαν σε Γυμνάσια της Καλύμνου, συμμετέχοντας στις εισαγωγικές εξετάσεις ,όπως προβλεπόταν και έχοντας επιτυχίες. Μαθητές που φοίτησαν στο Σχολείο της Ψερίμου, εγιναν δάσκαλοι,ιερείς, Πλοίαρχοι Εμπορικού Ναυτικού κ.α.

Το σχολικό κτίριο, διαθέτει 3 αίθουσες, γραφείο αλλά και κοιτώνα για τη διαμονή του δασκάλου.

Η κατάσταση του σχολείου σήμερα

Η κατάσταση του σχολείου σήμερα φαίνεται από τις φωτογραφίες που έστειλε ο κ. Μιχάλης Αρβύθης  που μαζί με μικρά παιδιά επισκέφτηκαν το σχολείο και τους χώρους του. Το κτίριο χρήζει γενικών επισκευών και συντήρησης ενώ ο εξοπλισμός που είχε το σχολείο, βρίσκεται ακόμα μέσα στις αίθουσες.


Πηγή: kalymnosnews.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ