Η «Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας» οργανώθηκε από τα KoulliasHotels στοKostaPalaceCityHotel, στην Κω,με μεγάλη επιτυχία και υψηλό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας το θέμα σε κορυφαία προτεραιότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, κρίσιμο για την ευημερία όλων, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη.
Με ομιλήτριες την κυρία Μαρία Γιωργαλλή, ψυχολόγο, την κυρία Γεωργία Ανδρεάνη, κοινωνική λειτουργό, τηνκυρία Στέλλα Σανδάλη, υπαστυνόμο Β’ (γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας), την κυρία ΠέγκυΣαλούρου, ψυχολόγο και την κυρία Νομική Κοπανέζου ψυχολόγο, αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα θέματα ψυχικής υγείας και ανθρωπίνων σχέσεων σε ταραγμένους καιρούς ενώ δόθηκαν στοιχεία και πληροφορίες για την υποστήριξη από τις δομές του Δήμου και την Αστυνομία.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κω, κύριος Θεοδόσης Νικηταράς, η πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Διονυσία Τελλή, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Προστασίας κυρία Σταματία Κανταρζή, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Βρεφονηπιακών σταθμών κυρία Κατερίνα Χατζηθωμά, ο Πρόεδρος των KoulliasHotelsκύριος Βασίλης Κουλλιάς,οι πρωτοβουλίες του στηρίζουν την ανθρωποκεντρική κουλτούρα της επιχείρησης, η Γενική Διευθύντρια κυρία Ελένη Μπάση, οι συνεργάτες, διευθυντές, στελέχη και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.
Οι ομιλήτριες συμπλήρωσαν τον καμβά του θέματος με τρόπο παραστατικό μέσα από την μεγάλη εμπειρία τους εστιάζοντας στο χώρο των ξενοδοχείων. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα παρακάτω:
Η ψυχική υγεία θα ήταν χρήσιμο να αντιμετωπίζεται ως εμπειρία που αποκαλύπτει πολλά για τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και το παρόν. Συνήθως αναγνωρίζεται από τα σωματικά συμπτώματα του άγχους, τα συναισθηματικά και τα συμπεριφορικά. Μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία μας με μια πράξη φροντίδας προς τον εαυτό μας, μιλώντας σε κάποιον, συνάδελφο ή φίλο, ζητώντας βοήθεια από ειδικό, πράγμα που επ’ ουδενί δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.
Στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός εργαζομένων από την αλλοδαπή για την κάλυψη θέσεων. Πέρα από τις ενέργειες ένταξης, εκπαίδευσης, συμμετοχής στις εργασιακές ομάδες στα τμήματα ενός ξενοδοχείου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κάθε κουλτούρα εκφράζει και κατανοεί διαφορετικά το ψυχικό βάρος. Η φροντίδα και αλληλεγγύη είναι πολύτιμα συστατικάστήριξης και βοήθειας γιατί όλοι αξίζουμε να εργαζόμαστε σε ένα χώρο που να μας «χωράει» όπως είμαστε.
Η ψυχική υγεία δεν είναι ατομική υπόθεση – είναι συλλογική ευθύνη. Μικρές αλλαγές στις συμπεριφορές φτιάχνουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον που μας βοηθάει να συνεργαστούμε, να δημιουργήσουμε, να αναπτυχθούμε.
Μέσα από το έργο υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου Κω για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με τρόπο πολύ παραστατικό παρουσιάστηκαν οι λόγοι και οι φόβοι γυναικών που βιώνουν τη βία καθώς και οι πρώιμες ανησυχητικές ενδείξεις σε μια κακοποιητική σχέση. Δόθηκε αναλυτική ενημέρωση για τα κέντρα υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων σε θέματα κακοποίησης, ισότητας των δύο φύλλων, δομές, συμβουλευτικά κέντρα κλπ που καλύπτουν όλες τις ανάγκες για ψυχολογική, κοινωνική, νομική στήριξη, φιλοξενία, πληροφόρηση, εργασιακή συμβουλευτική κ.α.
Η Ελληνική Αστυνομία επίσης έχει οργανωθεί με ανάλογες υπηρεσίες για την άμεση ανταπόκριση στα θέματα βίας και κακοποίησης. Υπάρχει ο τριψήφιος αριθμός «100» για κλίση ή αποστολή SMS ώστε όσοι/ όσες βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη ή κίνδυνο, να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες Άμεσης Δράσης. Αλλά και ένας πολίτης μπορεί να αναφέρει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που έχει αντιληφθεί τηρώντας ακόμη και ανωνυμία.
Στα Αστυνομικά τμήματα έχουν αναπτυχθεί πάνω από 60 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένη υπηρεσία, για τις σχετικές καταγγελίες και αιτήματα επέμβασης. Παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης καθώς και στέγαση από ετέρους Φορείς και Υπηρεσίες.
Ένα «δίχτυ υποστήριξης» σε μέγιστο βαθμό έχει αναπτυχθεί για τις γυναίκες θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας για την ένταξης ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα απασχόλησης και οικονομικής ανεξαρτησίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα «παιχνίδι» όπου «ξεκλειδώθηκαν» τα συναισθήματα, οι απόψεις, οι εμπειρίες που συνδέουν την ψυχική υγεία με το εργασιακό υποστηρικτικό περιβάλλον. Ο δημόσιος λόγος και η συμμετοχή των εργαζομένων στο διάλογο που τόσο όμορφα αναπτύχθηκε, ανέδειξαν πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του άγχους, η ανοικτή επικοινωνία, η εξωτερίκευση απόψεων και ιδεών χωρίς κριτική, το να εκφράζουν τις ανησυχίες τους χωρίς προβληματισμούς και να διαπιστώνουν ότι γίνονται πιο αποδοτικοί παίρνοντας συγχρόνως χαρά απότην υπηρεσία της Φιλοξενίας που προσφέρουνστον πελάτη.
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας, γιατηνισορροπία ανάμεσα στο εργασιακό περιβάλλον και την προσωπική ζωή για ευεξία, καλύτερη παραγωγικότητα και ευημερία σε προσωπικό και συνολικό επίπεδο