Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η ξεχωριστή γιορτή της Οσίας Μελούς στην Βουρίνα της Κω

06/07/2020
110 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η ξεχωριστή γιορτή της Οσίας Μελούς στην Βουρίνα της Κω

 

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

 

 

Το πρωινό σε εκείνη την υπέροχη ερημιά ήταν θεσπέσιο. Οι  τριγύρω λόφοι, κυριαρχούσαν, σκέτοι άχρωμοι όγκοι γαλήνιου μεγαλείου και στη μέση ένα μικρό Εκκλησάκι πάλλευκο  σαν περιστεράκι.

Εκεί που η γη συνομιλεί με τον ουρανό, εκεί που η ψυχή συναντάει το άπειρο, εκεί που ο χρόνος σταματάει και οι παιδικές αναμνήσεις ξαναγυρίζουν στις επισκέψεις των Μοναστηριών, εκεί βρίσκεται ο Ιερός προσκυνηματικός τόπος της Οσίας Μελούς της εν Βουρρίνη της Κω.

Ένα μοναχικό  Εκκλησάκι  απομονωμένο, ταπεινά κρυμμένο πίσω από τους λόφους, που στο αντίκρισμα του νιώθεις στιγμές κατάνυξης,  ψυχικού μεγαλείου, ευλογημένης χαράς και   απέραντης γαλήνης.

Η σιωπηλή αίσθηση της ροής του χρόνου, σε παραπέμπει σε αλλοτινή ανέγγιχτη αθώα εποχή.

Αυτή την εποχή και αυτή την μυστική παρουσία, ανέδειξε, αξιοποίησε και κατέγραψε ο  Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ στη μνήμη, για  την Αγία Μελώ στην θέση Βορίνα της Κω.

Ανάμεσα στους  Αγγελικούς ύμνους, που ψάλλονται την ημέρα  της γιορτής της, τον μήνα Ιούλιο (το πρώτο Σάββατο, όπως έχει καθιερωθεί),  κατά την Θεία Λειτουργία, ξεχωρίζει και το Απολυτίκιο  της  Αγίας Μελούς («Την φιλέρημον Κόρην ύμνοις τιμήσωμεν Μελώ την οσίαν Κώου το καύχημα. Πόνοις διαλάμψασα και χάριν λαβούσα άνωθεν, την εκκλησία Χριστού φαιδρύνασαν, τοις δε πιστοίες, τοις προσιούσιν αυτή, προχέει ευωδίας ιάσεων. Αιτείται δε πάσιν ειρήνην και το μέγα έλεος»), που συνέγραψε και αφιέρωσε  στην Αγία ο Δεσπότης μας.

Η πρόσβαση κάθε χρόνο στο μικρό Εξωκλήσι, είναι λίγο δύσβατη, αν και φρόντισε για άλλη μια χρονιά ο δήμος (ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. δήμαρχο καθώς και τον κ. Γιωργαλλή). Συνεχίζοντας όμως την πορεία μας στη ρεματιά και  έχοντας απέναντι μας το πυκνό δάσος, ακούμε τα ωδικά πτηνά μέσα από τις πυκνές συστάδες των δέντρων, να συνθέτουν την δική τους ωδή ευγνωμοσύνης προς τον Δημιουργό τους.

Ο πρωινός περίπατος  σε συνδυασμό  με την πανηγυρική ατμόσφαιρα της γιορτής, προδιαθέτουν για ψυχική εφορία και πνευματική κατάνυξη. Η πεζοπορία στην επιστροφή, υπόσχεται ευχάριστες συναντήσεις, με συνοδοιπόρο την ανθισμένη καλοκαιριάτικη  φύση. Στο απαλό φως της μέρας, τα βουνά ξεχωρίζουν ολόγυρα ανάμεσα στο πράσινο, σαν σκούρες πινελιές. Ο ήλιος ψηλώνει και η ζέστη μετριάζεται, κάτω από τα δασύφυλλα δένδρα, όπου φωλιάζουν δεκάδες φλύαρα τζιτζίκια και αεικίνητες πολύχρωμες πεταλούδες.

Καθημερινά  μέσα από την δημιουργία της φύσης, βλέπουμε πως ο  Δημιουργός, φροντίζει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

‘’Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας.’(103ος  ψαλμός του Δαυίδ).

Πλησιάζουμε και  όσο ανηφορίζουμε και κατευθυνόμαστε για την Θεία Λειτουργία, που τελεί κάθε χρόνο ευλαβικά και ταπεινά ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας κ. κ. Ναθαναήλ, ο οποίος και ανέδειξε την παρουσία του μικρού Εξωκλησιού, ενώ παράλληλα φρόντισε για τον εξωραϊσμό του γύρω χώρου.

Χαιρόμαστε τους αργούς πρωινούς ρυθμούς, ενώ τα βήματα μας, μας οδηγούν από το πέτρινο μονοπάτι ως το ιστορικό Εξωκλήσι. Το κάτασπρο  Εκκλησάκι, τυλίγεται με την πρώιμη δροσιά και την  πρωινή  πάχνη.   Το μικρό σήμαντρο ακούγεται, καταλύοντας  την απόλυτη σιωπή,  καλώντας τους πιστούς σε ευλαβική προσέλευση (δυστυχώς όπως πληροφορηθήκαμε κάποιοι το έκλεψαν… και στην θέση του τοποθετήθηκε ένα μελωδικό τάλαντο).

Το θυμίαμα κατευθύνει τις προσευχές και τις ικεσίες όλων, όσο πιο ψηλά μπορεί.  ‘Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιον σου.’

Το μπρούτζινο μανουάλι, φιλοξενεί τα κεριά, που οι φλογίτσες τους  τρεμοσβήνουν μπροστά στις παμπάλαιες εικόνες και στην Αγία μορφή της Οσίας Μελούς. Ακούγονται ψαλμωδίες, με έντονες Βυζαντινές μελωδίες, αναβλύζοντας μουσική  αρμονία, μέσα στις καρδιές όλων.  Στιγμές αυτογνωσίας, δέους, προσευχής και περισυλλογής, πλημμυρίζουν κάθε Χριστιανό προσκυνητή, που ταπεινά προσεγγίζει τον Ιερό χώρο, που γύρω περιβάλλεται  από ένα καλά φροντισμένο κήπο.  Ευχάριστος ο καιρός, ζεστός,  και τον υπαίθριο χώρο  δροσίζει η σκιά  του μεγάλου  δένδρου, μαζί με το περαστικό αεράκι.

Ώρα για επιστροφή  και παράλληλο θαυμασμό, στη γενναιόδωρη φύση, που έγχρωμη και ανθισμένη ξυπνά κάθε πρωινό. Η ματιά μας περιπλανιέται στην ειδυλλιακή, ερημική περιοχή γύρω, σε αυτή την χρωματική παλέτα, υπέροχα ντυμένη με  ποικίλα αρώματα.

Κάπου εκεί,  πλανιέται και η  Αγία παρουσία της  Οσίας Μελούς.

Ο Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, ανέδειξε την ειδυλλιακή τοποθεσία και σκιαγράφησε με Θρησκευτική ευλάβεια, την παρουσία μιας Αγίας, της Οσίας Μελούς, που πριν παρέμενε στην αφάνεια, αν και ήταν γνωστή σε αρκετούς  Χριστιανούς, ιδιαίτερα στους φτωχούς βοσκούς της περιοχής.

Μια Αγία,  που αναπαύεται εκεί γύρω και την  χαρακτήριζε η ακτημοσύνη, η άπειρη πίστη  στο  Χριστό  και η άδολη αγάπη της προς τον πλησίον, στον οποίο αφιέρωσε κάθε λεπτό από τη ζωή και τα υπάρχοντα της.

Κάποια στιγμή, δεν αποκλείεται η ίδια να υποδείξει σε κάποιο ευλαβή χριστιανό που ακριβώς είναι θαμμένη και να βρεθεί το θαυματουργό λείψανό της. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που η Οσία Μελώ παρουσιάστηκε στον ύπνο ευσεβών χριστιανών και την είδαν να βγαίνει μέσα από τους βράχους (όπως μας διηγήθηκε η κ. Γεωργία Πέτσαλη που την είχε δεν στον ύπνο του ο πατέρας της ο οποίος έμενε λίγο πιο πάνω).

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που το παραχώρησε στην Ιερά Μητρόπολη κ. Κουτελάς δεν ήρθε φέτος από τη μακρινή Αυστραλία με την σύζυγό του αλλά έστειλε στον Σεβασμιώτατο τους χαιρετισμούς του

Τα δε θαύματά της τα οποία έχουν καταγραφεί είναι ουκ ολίγα (την προσπάθεια καταγραφής τους ξεκίνησε πριν από χρόνια ο κ. Μιχάλης Δανελλάκης), όπως μαρτυρείται και από τα πάμπολλα τάματα που υπάρχουν στην εικόνα της.

Υποχρέωση όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, είναι ο σεβασμός και η απόδοση ειλικρινούς πίστης, στην νεοφανή Αγία Μελώ, στη Βουρίνα της Κω. Κάθε χρόνο η Οσία  Μελώ τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Έτσι και εφέτος πολύς  κόσμος ανηφόρησε  ως το βουνίσιο Εξωκλήσι, για να τιμήσει την Αγία Μελώ.

Μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μανουράς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κω κ. Κώστας Σουρασής, ο Πρόεδρος Ασφενδιού κ. Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ κ. Νίκος Μανούσης κ.α.

Ο Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, τέλεσε την Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, με την ευλαβή παρουσία του Γεν. Αρχιερατικού π. Ιωάννη και πολλών ιερέων.

Μετά το πέρας, ο Δεσπότης, ευχαρίστησε τους δωρητές   και όσους συμβάλουν για τον εξωραϊσμό και την συντήρηση του Ιερού χώρου, όπως η ακάματη και πολύ δραστήρια ομάδα των «μαύρων λύκων» για το πολύτιμο έργο τους.

Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε, δίνοντας τις ευχές και την ευλογία του, τον αγαπητό συμπολίτη μας καλλιτέχνη κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ ο οποίος φιλοτέχνησε με τέχνη και μεράκι το υπέροχος ψηφιδωτό της Οσίας Μελούς που κοσμεί εδώ και λίγο καιρό την είσοδο του προσκυνήματος.

Ακολούθως,  μοίρασε μαζί με το Αντίδωρο και  Εικονίτσες της Οσίας Μελούς καθώς και γλυκά για τις εορτάζουσες με το όνομα Μελώ, αλλά και εις μνήμην των ευλαβών οικογενειών που φρόντιζαν από παλιά το ερημικό αυτό ξωκλήσι..

Ξανθίππη Αγρέλλη

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ