Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Διαγράφονται πρόστιμα 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

22/03/2023
133 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Διαγράφονται πρόστιμα 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις που που είναι μηδενικές, πιστωτικές ή για όσες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ.

Η κατάργηση του προστίμου προβλέπεται στο άρθρο 35 που συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται, η μη επιβολή προστίμου και στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας από την οποία το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ.

Η πρόβλεψη αυτή σκοπό είχε τον εξορθολογισμό της αρχικής διατάξεως, προκειμένου το ύψος του προστίμου να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο για την τακτοποίηση της ορθής φορολογικής εικόνας από μέρους των φορολογουμένων και της εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η μη επιβολή προστίμου προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου.

Διαγράφονται πρόστιμα 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμα σε τουλάχιστον 120.000 φορολογούμενους για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος υποβλήθηκαν σχεδόν 125.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις από φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, όπως και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 250 και 500 ευρώ.

Αναλυτικά τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις έχουν ως εξής

  • Φυσικά πρόσωπα: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.


workenter.gr

:

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ