Τους στόχους του για την Κοινότητα Πυλίου μας εκφράζει ο νέος Πρόεδρος της κ. Αναστάσης Κεφαλιανός, ο οποίος μας εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο να ανακαλέσει την απόφασή του για παραίτηση και να αναλάβει την θέση του Προέδρου.
Ο νεότερος Πρόεδρος στην ιστορία του χωριού, μιλάει για τα προτεινόμενα έργα της Κοινότητας για το 2021, τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, την μέχρι τώρα συνεργασία του με τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το έργο που θέλει να αφήσει πίσω του, όταν ολοκληρώσει την θητεία του.
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
Όπως μας λέει ο ίδιος, πάντα ήθελε να προσφέρει στον τόπο του και έτσι η πρόταση του επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής κ. Κυρίτση, ήταν το έναυσμα για να ασχοληθεί με τα κοινά. «Μου άρεσε – είπε - το πρότζεκτ που μου παρουσίασε ο κ. Κυρίτσης για το χωριό μου, τα έργα που πρέπει να γίνουν, αλλά και η δέσμευσή του, ότι τα Χωριά δεν θα είναι παραμελημένα και το Τοπικό Συμβούλιο, θα έχει ρόλο στις αποφάσεις και στα έργα που θα γίνονται και έτσι αποφάσισα, να κατέβω υποψήφιος και να βοηθήσω τον τόπο μου, όσο μπορώ, από οποιαδήποτε θέση. Μέχρι σήμερα, δεν το έχω μετανιώσει ούτε λεπτό που ασχολήθηκα, αλλά αντίθετα, μέρα με τη μέρα μαθαίνω περισσότερα πράγματα και έτσι μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα, γιατί έχω μεγάλη όρεξη για δουλειά».
Η ΠΙΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Αυτό που θέλει να αλλάξει, είναι όπως μας τονίζει, να σταματήσει η Κοινότητα Πυλίου να είναι η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Νησιού. «. Το Πυλί – υπογράμμισε – σε σχέση με τις άλλες κοινότητες του Νησιού είναι η πιο υπαβαθμισμένη και η πιο παραμελημένη. Αυτό είναι που θέλουμε να σταματήσουμε. Αυτό νιώσαμε και το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο και γι’ αυτό παραιτηθήκαμε. Δεν μας άκουγε κανείς, δεν έδειχναν το ανάλογο ενδιαφέρον για την περιοχή. Έτσι λοιπόν πήραμε την απόφαση να παραιτηθούμε.
ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ
Η απόφαση της παραίτησης, μας λέει ότι ήταν μία σκληρή απόφαση για τον ίδιο, καθώς εκλέχθηκε για να προσφέρει στον τόπο και όχι να σηκωθεί να φύγει. Αυτό του εξήγησαν και ο επικεφαλής της παράταξής του κ. Κυρίτσης, αλλά και άλλα στελέχη, σε συνάντηση που είχαν μαζί του και κατάφεραν να τον μεταπείσουν. «Μετά την παραίτησή μου, είχα συνάντηση με τον κ. Κυρίτση και στελέχη της παράταξης, οι οποίοι μου έδωσαν να καταλάβω, ότι είναι λανθασμένη η απόφασή μου για παραίτηση και ότι πρέπει να την πάρω πίσω. Μου έδωσαν να καταλάβω, ότι θα ήμουν πιο χρήσιμος εάν συνέχιζα να είμαι μέλος του Τοπικού Συμβουλίου και ότι η απόφαση μου για παραίτηση, δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Χωριού και των κατοίκων του, οι οποίοι με ψήφισαν και με εξέλεξαν για να παλέψω και όχι για να τα παρατήσω και έτσι τελικά πήρα πίσω την αρχική μου απόφαση για παραίτηση. Ίσως η πρώτη απόφαση παραίτησης, να ήταν λίγο παρορμητική και ευτυχώς που την πήρα πίσω, αφού βλέπω ότι τελικά η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο».
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις, ωστόσο η μέχρι τώρα συνεργασία του με την Δημοτική Αρχή, από την στιγμή που ανέλαβε είναι άριστη. «Έχουμε – επισήμανε – ένα κοινό. Θέλουμε και οι δύο το καλό του χωριού και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όλοι. Ευτυχώς, βλέπω ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το χωριό και γίνονται περισσότερα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι που με ικανοποιεί, καθώς εάν δω ότι δεν μπορώ να προσφέρω, τότε οποιαδήποτε στιγμή, θα σηκωθώ και θα φύγω. Με τον Δήμαρχο, αλλά και με αρκετά στελέχη της Δημ. Αρχής, όπως είναι οι Αντιδήμαρχοι Σ. Βλάχου, Γ. Κασσιώτη, ο Π. Χατζηχριστοφής, ο Ν. Νασταχανίδης, ο Μ. Ναβροζίσης κ.α. αλλά και με τους άλλους Κοινοτάρχες έχουμε μία άριστη συνεργασία και πιστεύω ότι ο κόσμος βλέπει ότι κάνουμε ότι μπορούμε. Σίγουρα, θα θέλαμε περισσότερο προσωπικό και μηχανήματα, όμως ξέρουμε ότι η οικονομική κατάσταση γενικά στην χώρα μας, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό».
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Θεωρεί ως «ήττα» την απόφαση για την δημιουργία μίας τεράστιας κλειστής δομής μεταναστών στο Πυλί, καθώς αρχικός στόχος ήταν να φύγει, σε βάθος χρόνου, τελείως η δομή από το νησί και όχι να γίνει μία μεγαλύτερη. «Η αλήθεια είναι ότι ηττηθήκαμε στο θέμα της κλειστής δομής. Εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει καμία δομή ούτε στο χωριό, ούτε στο νησί, αλλά τελικά αντί να φύγει, γίνεται μία μεγαλύτερη.
Είμαστε εδώ, παρακολουθούμε καθημερινά και ελπίζουμε η Κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι δεν θα ξαναγεμίσει η δομή και δεν θα έρθουν μετανάστες από άλλες περιοχές εδώ, διαφορετικά θα μας βρουν απέναντί τους. Η αλήθεια, είναι πάντως, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Από τις 4.000 μετανάστες – πρόσφυγες που είχαμε, έχουν μείνει μόνο περίπου 1.300 (μαζί με το ΠΡΟΚΕΚΑ). Ωστόσο όπως είπα, δεν θα αφήσουμε με τίποτα να ξαναζήσουμε στιγμές του παρελθόντος. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν».
ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ – ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ
Αρκετά πλούσιο είναι το νέο τεχνικό πρόγραμμα για τα έργα που θα γίνουν στην Κοινότητα το 2021. Όπως μας ανέλυσε ο Πρόεδρος, θέλει να δώσει έμφαση στην δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για την νεολαία, γι’ αυτό έχει βάλει ως στόχο την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής. Στους σχεδιασμούς του είναι η δημιουργία γηπέδου τένις και χώρου αναψυχής (εξετάζεται η περίπτωση του παλιού λατομείου στη Λίμνη), ενώ ο μεγάλος στόχος που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, είναι η δημιουργία του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο Λινοπότη.
Για τον χώρο αναψυχής και την αξιοποίηση του παλιού Λατομείου στη λίμνη, μας ανέφερε ότι πρότασή του είναι να βρεθεί ένας τρόπος να συνδεθούν τα δύο κομμάτια (Λίμνη – Παλιό Λατομείο), με μια γέφυρα και να γίνει ένα ωραίο πάρκο, όπου θα μπορούν να φυτευτούν δέντρα, λουλούδια και να τοποθετηθούν κλουβιά με ζώα, δημιουργώντας ένα μικρό ζωολογικό κήπο που να είναι επισκέψιμος από οικογένειες.
Σε ερώτησή μας για την δημιουργία κυνοκομείου στο Πυλί, ο ίδιος εξέφρασε τις αντιρρήσεις τους, τονίζοντας ότι το Πυλί δεν μπορεί να δεχτεί άλλη μία εγκατάσταση, που θα υποβαθμίσει την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν θα συναινέσει σε μία τέτοια απόφαση.
Αναλυτικά τα κυριότερα έργα που προβλέπονται για το 2021:
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
1. Επισκευή δρόμου από Μαρμάρι προς Τιγκάκι
2. Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση νέων δρόμων στη Δημοτική Κοινότητα Πυλίου:
α) από καφετέρια Διαμαντή Γιάννη στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην περιοχή Τσιάνι, προς Νηπιαγωγείο (περίπου 900 μέτρα).
β) από οικία Αριστείδη Ζαμάγια προς γήπεδο ποδοσφαίρου (περιοχή Τσιάνι περίπου 600 μέτρα )
γ) από οικία Κρωτήρη Σεβαστού έως οικία Πλαγγέτη Μαρίας (περίπου 150 μέτρα, κατασκευή κράσπεδου δεξιά – αριστερά ).
3. Ασφαλτοστρώσεις /Πλακοστρώσεις δρόμων:
α) Νότια της οικίας Δρόσου Αντωνίου προς το ποτάμι ( περιοχή πρώην ΣΤΕΠ στον Άγιο Νικόλαο – περίπου 300 μέτρα)
β) Από οικία Σακελλάρη Καλλιόπης προς οικίες Τελλή Αικατερίνης και Κατσαρού Ανθούλας
γ) Από οικία Φορόζη Βασιλείου προς Λινοπότι
δ) Από ξενοδοχείο Roseland προς ξενοδοχείο Pyli Bay και οι δύο δρόμοι (δεξιά και αριστερά του αύλακα)
ε) Κεντρικός δρόμος Αγίου Γεωργίου μέχρι νεκροταφείο Αγίου Νικολάου και οι παράπλευροι
στ) Κεντρικός δρόμος Μαρμαρίου και οι παράπλευροι
ζ) από παντοπωλείο Χατζηβασίλη προς στρατόπεδο
4. Διαμόρφωση και αξιοποίηση ευρύτερου χώρου Λίμνης και πρώην Λατομείου (κατασκευή πάρκου αναψυχής).
5. Κατασκευή γεφυριών
α) Στην περιοχή Αμανιού ( Χατζησεβαστού Νεκτάριου – Άγιος Παΐσιος) - Συνεχιζόμενο
β) Σπίτια Γερμανών ( Ασπαχαριού )
6. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στον Άγιο Νικόλαο Πυλίου (υπάρχον χώρος που αγοράστηκε)
7. Ανάπλαση χώρου πλατείας Αγίου Νικολάου (μπροστά από εστιατόρια κ. Δρόσου Βασιλείου και κας Δρόσου Αικατερίνης).
8. Κατασκευή προστατευτικού τοιχίου κατά μήκος του ποταμού Αγίου Γεωργίου προς Αμανιού.
9. Κατασκευή τοιχίου στην περιοχή ΧΑΝΤΑΚΑΣ (νότια πλευρά)
10. Κατασκευή τοιχίου από κατάστημα Χατζηγιακουμή Κωνσταντίνου (πλατεία Αγίου Νικολάου Πυλίου) έως εκκλησάκι Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού και επισκευή γεφυριού έμπροσθεν της οικίας Χατζηνικολάου Γεωργίου.
11. Κατασκευή τοιχίου κατά μήκος του ποταμού Αγίου Γεωργίου – Δίπλα από οικίες Καρπούζη Λεωνίδα και Χατζηδαυϊδ Βασιλείου.
12. Κατασκευή τοιχίου κατά μήκος του ποταμού Λολοθώρου – Οικία Σανδάλη Ευαγγελία
13. Κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, τοποθέτηση πλεγμάτων λόγω κατολίσθησης βράχων, καθώς και προστατευτικών μπαρών στο Παλιό Πυλί στο Αμανιού
14. Επέκταση αρδευτικού δικτύου Λίμνης
15.Συντήρηση υφιστάμενων και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων:
α) Από ξυλουργείο Πίκουλα προς Λιμνάρα
β) Από παλαιό ξυλουργείο Πίκουλα
16. Επαναχρησιμοποίηση χώρου Λατομείου στις Κοκκινόγιες
17. Αποκατάσταση γεφυριού & δρόμου στο Αμανιού προς βιολογικό
18. Κυκλοφοριακή ρύθμιση Αγίου Γεωργίου
19. Σκέπασμα ποταμού στα Ταπάχανα
20. Ανακατασκευή ράμπας στο πάρκινγκ Αγίου Νικολάου
21. Ανακατασκευή πεζοδρομίου μπροστά από Pili Bay
22. Τροποποίηση ΟΕΥ
23. Τοποθέτηση πινακίδων info σε διάφορα σημεία του χωριού για να αναδείξουν τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους μας.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
1. Νέα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού από Αγ. Γεώργιο προς εστιατόριο Σταυρόπουλου - Αμανιού
2. Αντικατάσταση Δημοτικού Φωτισμού στον Κεντρικό δρόμο Μαρμαρίου από εστιατόριο ΔΙΔΥΜΟΙ μέχρι ξενοδοχείο STELLA MARIS.
3. Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού στο Αμανιού μέχρι το Κάστρο
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ
1. Κατασκευή αποβάθρας αναψυχής στο Μαρμάρι
2. Σταμπωτά πεζοδρομίου παραλιακής οδού Μαρμαρίου.
3. Κατασκευή κοινόχρηστων τουαλετών στο Μαρμάρι.
4. Δενδροφυτεύσεις παραλιών ( Μαρμάρι, Πύθος, Σικανίνι, Αλυκές)
5. Κατασκευή πεζοδρομίων στην ευρύτερη περιοχή Μαρμαρίου:
α) Από εστιατόριο « Δίδυμοι » στο Μαρμάρι έως διασταύρωση Μαστόρου -Erika’s Farm.
β) Από Δημητρίου Λύχνου προς Κανάλι – Πύθος
γ) Από κατάστημα Διακαντώνη Γεράσιμου προς Τιγκάκι
6. Συντήρηση οδικού δικτύου και κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου από Μαρμάρι προς Τιγκάκι.
7. Διαμόρφωση χώρου στο θεατράκι Μαρμαρίου –( Παιδική χαρά, σιντριβάνι, Εκκλησάκι).
8. Ανάπλαση πλατείας Μαρμαρίου και δρόμου από κατάστημα Βλάχου έως ξενοδοχείο STELLA MARIS.
9. Κατασκευή ράμπας – αποξήρανση του αύλακα από ξεν. Roseland έως Pili Bay
10. Aξιοποίηση δημοτικής έκτασης στο Μαρμάρι μεταξύ Anthia Apartments και Super Market FANI. Κατασκευή πάρκου με υπαίθρια όργανα γυμναστικής.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
1. Γενικό Πολεοδομικό
2. Καθορισμός οικισμού Μαρμαρίου – Ρυμοτόμηση οικισμού Πυλίου
3. Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ΑΛΥΚΗΣ – Τροχοπέδη Ρυμοτομικού Σχεδίου
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ / ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
1. Συντήρηση παιδικού σταθμού Πυλίου
2. Νέο Νηπιαγωγείο Πυλίου
3. Κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου Πυλίου
4. Συντήρηση και αξιοποίηση δημοτικού ακινήτου πίσω από Κοινότητα Πυλίου
5. Ανάδειξη και βελτίωση χώρου αναψυχής ΚΟΝΙΑΡΙΟΥ
6. Εξαγορά αγροτικού Συνεταιρισμού Πυλίου
7. Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας :
α) Εξαγορασμένο κτήμα ανάμεσα στο Πυλί και στο Αμανιού – θέση «Τρία Ποταμάκια»
β) Εξαγορασμένο κτήμα στην Πηγή
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
1.Επισκευή γηπέδου μπάσκετ Πυλίου
2. Κατασκευή τοιχίου μπάσκετ (βόρεια του δρόμου).
3. Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου / Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου στο Λινοπότι
4. Σκέπαστρα γηπέδου ποδοσφαίρου Πυλίου/αλλαγή καθισμάτων
5. Κατασκευή γηπέδου Τένις
ΔΕΥΑΚ
1. Αλλαγή συστήματος φιλτραρισμού
2. Καθαρισμός Λίμνης – Εκσυγχρονισμός Αντλιοστασίου
3. Σύνταξη Τεχνοοικονομικής Μελέτης Εμφιάλωσης νερού πηγής
ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Όσον αφορά για το όραμά του και το έργο που θέλει να αφήσει πίσω του, κλείνοντας την θητεία του, ο κ. Κεφαλιανός, μας ανέφερε ότι προτεραιότητα του είναι να γίνουν νέα σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις για την νεολαία του νησιού, ωστόσο αυτό που θα τον ικανοποιούσε, είναι να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι της Κοινότητας (κάτι που τους έλειψε τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεταναστευτικού), αλλά και ικανοποιημένοι για την εικόνα που θα έχει το χωριό τους και την προσπάθεια που κάνει η Κοινότητα για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες προς όλους.