Με γενναιότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζει την πρωτοφανή κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία ο Kωακής καταγωγής πρόξενος της Ελλάδος στην Μαριούπολη, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.
Σε δηλώσεις του στο “ΒτΚ” και το “Ράδιο Πρώτο” περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όπου διαμένουν αρκετοί Έλληνες. Επίσης αναφέρθηκε στις προξενικές υπηρεσίες που συνεχίζει να προσφέρει καθώς θυμίζουμε ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος έκλεισε στο Κίεβο ενώ παράλληλα φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων της περιοχής αλλά και των Ελλήνων δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα.
Τέλος, μίλησε και για τον άδικο θάνατο που βρήκαν οι άμαχοι Έλληνες που κρύβονταν, του χωριού Σαρτανά από τις βόμβες που έριξαν οι Ρώσοι και την στήριξη που προσφέρει το προξενείο μας στην ευρύτερη περιοχή.
Ποια η κατάσταση στην Μαριούπολη
« Μέσα στην πόλη υπάρχει ηρεμία. Οι μάχες γίνονται στα περίχωρα, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Εμείς στο προξενείο συνεχίζουμε το έργο μας. Βοηθάμε όσο μπορούμε τους ομογενείς μας. Και θα προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να γίνει μία εκκένωση, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Ο πρόξενος εξηγεί ότι την δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις μέσα στην Ουκρανία με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να είναι σε εξέλιξη.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι δίνουν μία προοπτική και ότι πάντα σε συνεννόηση με το υπουργείο εξωτερικών, είναι σε αναμονή για την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει αποστολή μετακίνησης.
Πως συνδράμει το ελληνικό προξενείο
« Αρκετοί ζητούν διάφορες διευκολύνσεις. Από σίτιση μέχρι βοήθεια με έγγραφα. Δεχόμαστε καθημερινά πολλά τηλέφωνα και συντονίζουμε μία σειρά από ζητήματα.»
Πρώτη μέριμνα των προξενικών μας αρχών, είναι να η ασφάλεια όλων σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη. « Έχουμε τους Έλληνες ομογενείς και έχουμε τα ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία που φιλοξενούμε στο προξενείο. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και των δημοσιογράφων προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους όσο καλύτερα γίνεται.»
Ο θάνατος άμαχων Ελλήνων που κρύβονταν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων
Σε ότι αφορά τον βομβαρδισμό του χωριού Σαρντανά όπου Έλληνες άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο, έκανε λόγο για ένα γεγονός δυσάρεστο όπου είχαμε θανάτους και τραυματισμούς Ελλήνων και μάλιστα σημείωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν κρυμμένοι υπό τον φόβο του πολέμου.
« Το χωριό βρίσκεται λίγο έξω από την Μαριούπολη. Βρέθηκαν οι Έλληνες στο μέσο μίας διαμάχης. Το κρίμα είναι ότι ήταν άμαχοι και την ώρα των βομβαρδισμών κρύβονταν. Εμείς προσφέραμε κάθε βοήθεια που μπορούσαμε στους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού. Γνωρίζω ότι την επόμενη ημέρα και με την βοήθεια των ουκρανικών αρχών, εγκατέλειψαν τον Σαρντανά και προωθήθηκαν προς καταφύγια και νοσοκομεία της Μαριούπολης. Αυτές τις ημέρες θα τους επισκεφτούμε για να τους δούμε και να τους δώσουμε κουράγιο».
Ο πρόξενος έκλεισε με την ευχή όλα να τελειώσουν σύντομα και να πάνε καλά. Είναι αξιοσημείωτη η ψυχραιμία που έχει δείξει όλες αυτές τις ημέρες και για αυτό το λόγο τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Δένδιας επικοινώνησαν μαζί του για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους και τα συγχαρητήρια τους.
Ποιος είναι ο Μανώλης Ανδρουλάκης
Ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης εγκαταστάθηκε στο νευραλγικό προξενείο της Μαριούπολης πριν λίγες εβδομάδες. Μάλιστα δεν λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια και οι Έλληνες της περιοχής τον υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό δεδομένου του γεγονότος ότι θα υπήρχε και πάλι πρόξενος.
Πριν αναλάβει προξενικές υπηρεσίες στην Ουκρανία, διέμενε στην Atlanta Georgia της Αμερικής όπου διετέλεσε πρόξενος της Ελλάδος. Επίσης έχει θητεύσει στο Καζακστάν και διακρίνεται για την πολυγλωσσία του και άλλες διπλωματικές αρετές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 , είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα μας το Βήμα της Κω όπου μας μίλησε για την πορεία του στο διπλωματικό σώμα , τους στόχους του καθώς και τις προοπτικές της Κω στον τουρισμό και όχι μόνο.
Εμείς να ευχηθούμε πραγματικά να λήξει ο πόλεμος σύντομα και να συγχαρούμε δημοσίως τον συμπατριώτη μας πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη ο οποίος παραμένει στην Μαριούπολη με γενναιότητα για να βοηθήσει τους Έλληνες και μάλιστα , θα παραμείνει όσο χρειαστεί όπως μας μετέφερε ο ίδιος παρά την απειλή του πολέμου που δυστυχώς πλανάται πάνω και από αυτή την πόλη.
Σάντυ Λαδικού