Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Το σχέδιο για θωράκιση του ΕΣΥ στα νησιά - Τι δηλώνει η Πρόεδρος του ΙΣ Κω

25/05/2020
296 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Διαχωρισμό των περιοχών σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με την πρόσβαση σε υποδομές υγείας και εργαστηριακούς έλεγχους, δέσμευση κλινών για COVID-19, εξοπλισμό από υλικά ατομικής προστασίας έως αναπνευστήρες και μοριακούς αναλυτές, και αύξηση των μέσων διακομιδής περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του νησιωτικού ΕΣΥ εν όψει του «ανοίγματος» της χώρας στον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Για τη νησιωτική Ελλάδα τώρα ξεκινάει η «δοκιμασία». Εως σήμερα οι νησιωτικές περιοχές μετρούν ελάχιστα περιστατικά: μόλις 57 έως την περασμένη Πέμπτη σε Κρήτη, Αιγαίο και Ιόνιο. Πολλά νησιά έχουν προετοιμαστεί με την κεντρική διοίκηση, την Tοπική Aυτοδιοίκηση, φορείς και ιδιωτικό τομέα να βοηθούν στην ενίσχυση των δομών Υγείας, αντιλαμβανόμενοι από νωρίς ότι για να έχουν μέλλον ως τουριστικός προορισμός την εποχή του κορωνοϊού, πρέπει να επενδύσουν σε υγειονομική ασφάλεια.

Το υπουργείο Υγείας, υπό τον γεν. γραμματέα  Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, και με την εποπτεία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, επεξεργάζεται σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, σχέδιο για τη θωράκιση των μονάδων υγείας νησιών, ενώ ήδη στον συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει προβλεφθεί δέσμευση σε τουριστικές περιοχές 550 κλινών COVID-19. Οπως ανέφεραν στην «Κ», ανώτατα στελέχη του υπουργείου, το σχέδιο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό νησιών και περιοχών σε τρεις κατηγορίες: χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου. Στην πρώτη κατηγορία είναι περιοχές με εύκολη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ηπειρωτική χώρα, η Κρήτη αλλά και προορισμοί με δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας εντός 2 ωρών. Η δεύτερη κατηγορία αφορά περιοχές με πρόσβαση σε μικρότερα νοσοκομεία και στα οποία έχουν δεσμευθεί κλίνες COVID-19 όπως π.χ. Ζάκυνθος, Κως, Σάμος κ.ά. Στις υψηλού ρίσκου περιοχές περιλαμβάνονται κυρίως μικρά νησιά με μικρές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δυσκολία στις διακομιδές.

Διενέργεια τεστ

Για τον διαχωρισμό, ανάλογα με τον οποίο θα δρομολογηθούν και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας των εργαστηριακών εξετάσεων, με το υπουργείο να εξετάζει σε ποιες μονάδες θα παραδοθούν αναλυτές για τη διενέργεια τεστ σε μεμονωμένα ύποπτα περιστατικά COVID-19. Σε ενδεχόμενες συρροές κρουσμάτων, ρόλο αναλαμβάνoυν η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ήδη προχωρά σε προληπτικούς ελέγχους σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, αρχής γενομένης αύριο από Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού και κυρίως ιατρικού στα νησιά. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα νησιά του Αιγαίου έχουν ενισχυθεί με 200 άτομα επικουρικό προσωπικό, του Ιονίου με 70 και η Κρήτη με τουλάχιστον 400 άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν μη ιατρικό προσωπικό, καθώς οι γιατροί δεν δηλώνουν ενδιαφέρον απουσία κινήτρων.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό, στις κεντρικές αποθήκες του υπουργείου υπάρχει σημαντικό απόθεμα από μέσα ατομικής προστασίας που θα κατευθυνθούν το επόμενο διάστημα στις μονάδες των νησιών. Σε εξέλιξη είναι και ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των υποδομών τους με αναπνευστήρες. Στον τομέα αυτό υπήρξε έντονη κινητικότητα όλο αυτό το διάστημα σε τοπικό επίπεδο. «Στις αρχές Απριλίου συμμετείχαμε σε σύσκεψη για τον κορωνοϊό με τον δήμαρχο και τους τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας. Καταλήξαμε ότι ένας τόπος που θέλει να έχει μέλλον ως τουριστικός προορισμός αυτή την περίοδο, πρέπει να παρέχει καλές ιατρικές υπηρεσίες και εξοπλισμένες δομές», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, Δημήτρης Καλούδης. «Ο Σύλλογος άνοιξε λογαριασμό στον οποίο προσέφεραν φορείς του νησιού και επιχειρήσεις και με τα χρήματα που συγκεντρώσαμε, έχουμε ήδη εξοπλίσει το νοσοκομείο Κέρκυρας με μέσα ατομικής προστασίας, μηχάνημα για μοριακό έλεγχο (PCR), και ασύρματους διαθωρακικούς υπερήχους στη μονάδα υποδοχής ύποπτων περιστατικών, την πτέρυγα COVID-19 και τη ΜΕΘ του νοσοκομείου», αναφέρει ο κ. Καλούδης. Μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν από έξι σε 12 οι κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου που δεν χρειάστηκε έως σήμερα να νοσηλεύσει ασθενή με κορωνοϊό.

«Και εγρήγορση υπάρχει και προετοιμασία έχει γίνει για τον ιό», σημειώνει στην «Κ» και η κ. Μαρία Φρατζάκη, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν δεσμευθεί και διαμορφωθεί τρεις θάλαμοι στο νοσοκομείο για την COVID-19. Αυτή την εβδομάδα το νοσοκομείο παρέλαβε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ένα μηχάνημα για μοριακό έλεγχο, το οποίο ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Προς το παρόν, τα τεστ για την ανίχνευση του ιού αποστέλλονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα έρχονται από δύο έως πέντε ημέρες μετά. Το «αγκάθι» αφορά την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. «Χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση του οργανισμού του νοσοκομείου αλλά και προσλήψεις. Λείπουν βασικές ειδικότητες. Είναι ενδεικτικό ότι πνευμονολόγος δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται καν στον οργανισμό», επισημαίνει η κ. Φρατζάκη.

Το Κέντρο Υγείας Τήνου πρόσφατα παρέλαβε από την Περιφέρεια έναν φορητό αναπνευστήρα. «Εχουμε μόνο έναν παθολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο και μία μικροβιολόγο, η οποία αναγκαστικά εφημερεύει. Εάν χρειαστεί, η μικροβιολόγος θα διασωληνώσει το περιστατικό;» τονίζει στην «Κ», η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Τομέα Υγείας Κυκλάδων, νοσηλεύτρια στο Κ.Υ. Τήνου, Δήμητρα Σαλονικιώτου. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει οικίσκο ISO-BOX για την υποδοχή ύποπτων περιστατικών – σ.σ. το ίδιο ισχύει και για τα Κέντρα Υγείας Μυκόνου και Πάρου. «Ασθενείς με συμπτώματα τους κρατάμε εκεί. Στους υπόλοιπους ασθενείς κάνουμε θερμομέτρηση όταν μπαίνουν στο κτίριο. Στο νησί δεν έχει καταγραφεί περιστατικό και οι περισσότεροι που έρχονται δεν φοράνε μάσκα. Αναγκαζόμαστε να τους δίνουμε τις δικές μας».

kathimerini.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Αγγελική Μαλέκα
Αγγελική Μαλέκα 25/05 - 16:59
Η ζωή σ'ένα νησί
Χαίρομαι που σας βλέπω Κυρία Μαρία Φρατζάκη, Χαίρομαι που υπερασπίζεστε με την γλυκιά σας παρουσία τον αγώνα σας για Υγεία σ'ένα νησί. Προσωπικά όσο διάστημα έτυχε να μείνω θαύμασα το κουράγιο όλων σας που εκτός από απλοί Γιατροί με τίτλους και εμπειρία δίνατε κάθε μέρα απο το Ιατρείο του Νοσοκομείου ή από όπου και εάν έπρεπε να είστε τον καλύτερο εαυτό σας. Διοικητικό, Νοσηλευτικό και λοιποί φορείς παροχές για Υγεία. Εύχομαι και αυτό το καλοκαίρι με επιπλέον βοήθεια να τα καταφέρετε και να πάνε όλα καλά.Με εκτίμηση,

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ