Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έξι βουλευτικές έδρες στα Δωδεκάνησα (αντί 5 που έχουμε σήμερα) φέρνει το αποτέλεσμα της απογραφής

01/08/2022
188 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αντίστοιχα οι Κυκλάδες από 4 ενδέχεται να κατέβουν στις 3

«Μπόνους» στον αριθμό των βουλευτών στο νομό Δωδεκανήσου δίνει το πρόσφατο αποτέλεσμα της απογραφής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα αθηναϊκών Εφημερίδων θα υπάρξει από το 2023 ανακατανομή των εδρών σε όλη την Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα απογραφής του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νομός Δωδεκανήσου απο 5 βουλευτικές έδρες θα ανέβει σε 6 ενώ αντίθετα ο νομός Κυκλάδων θα χάσει μία και θα κατέβει από τις 4 σε 3.

Εάν οι εκλογές γίνουν εντός του 2022 οι βουλευτικές έδρες θα παραμείνουν ως έχουν σε αριθμό  και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες αντίστοιχα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» αναφέρει συγκεκριμένα:

Σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας αποτυπώνουν τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας της απογραφής του ελληνικού πληθυσµού που ολοκληρώθηκε πριν από µερικούς µήνες.


 «Με δεδοµένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, τότε αυτοµάτως ενεργοποιείται το σενάριο της διεξαγωγής των δύο διαδοχικών εκλογικών αναµετρήσεων (αρχικά µε απλή αναλογική και στη συνέχεια µε τον νόµο Θεοδωρικάκου) µε τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι µε αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε, π.χ., αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία προκηρυσσόταν για το προσεχές φθινόπωρο.
 
 Η παράµετρος αυτή υπαγορεύεται από τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγµατος, σύµφωνα µε το οποίο η κυβέρνηση υποχρεούται να ενσωµατώσει τη νέα πραγµατικότητα που προκύπτει από την απογραφή στο κοµµάτι του υπολογισµού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια µέσα σ’ έναν χρόνο µετά την τελευταία απογραφική πράξη.
 
 Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως, αν δεν υπάρξει κάποιο σηµαντικό θεσµικό απρόοπτο ή παράθυρο, οι έδρες θα κατανεµηθούν µε βάση τα αριθµητικά στοιχεία της τελευταίας καταµέτρησης του ελληνικού πληθυσµού. Τα «Π» σας παρουσιάζουν, λοιπόν, σήµερα τον αριθµό των βουλευτών που προβλέπεται να έχει κάθε εκλογική περιφέρεια στη Βουλή, καθώς και τις διαφορές σε σχέση µε την προηγούµενη κατάσταση.
 
 Ενα σηµείο, ωστόσο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι το γεγονός ότι η εικόνα αυτή δεν θα είναι η οριστική, καθώς µέχρι τον ∆εκέµβριο, οπότε και, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενδέχεται να προκύψουν µικρότερες ή µεγαλύτερες ανακατατάξεις. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι η παρούσα εξίσωση των κοινοβουλευτικών εδρών της κάθε περιφέρειας διαµορφώνεται µε βάση την αύξηση ή τη µείωση του πληθυσµού της.
 
 Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όµως, η επεξεργασία θα περάσει από το στάδιο του υπολογισµού των µόνιµων κατοίκων σε εκείνο των εγγεγραµµένων ψηφοφόρων στην εκάστοτε εκλογική περιφέρεια, ο τελικός αριθµός των οποίων θα κρίνει και τον αντίστοιχο των βουλευτών που θα εκλεγούν από αυτή. Οπως και να ’χει, είναι ξεκάθαρο ότι τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να ενισχύονται, σε αντίθεση µε την επαρχία, που αποδυναµώνεται εµφανώς, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για το κοινωνικό ανάγλυφο που διαµορφώνεται στη χώρα εν µέσω αυτής της ρευστής συγκυρίας.
 
 ▶ ΛΕΚΑΝΟΠΕ∆ΙΟ ΚΑΙ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:  Οπως φαίνεται και στο σχετικό γράφηµα, κατακόρυφη αύξηση στον αριθµό των εδρών τους στο Κοινοβούλιο καταγράφουν οι περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής, µε τον Βόρειο και τον Νότιο Τοµέα της Αθήνας, αλλά και την Ανατολική Αττική να κερδίζουν σ’ αυτή την αρχική φάση της επεξεργασίας των δεδοµένων της απογραφής από 4 έδρες η καθεµιά. Ετσι, ο Βορράς ανεβαίνει στις 19 έδρες από τις 15, ο Νότος στις 22 από 18 και η Ανατολική Αττική στις 14 από τις 10. Η Α’ Αθήνας κερδίζει 3 έδρες (και πηγαίνει στις 17 από τις 14, αν και αναµένεται να απολέσει σίγουρα µία εξ αυτών λόγω της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας µε την εκπροσώπηση του απόδηµου ελληνισµού), ο ∆υτικός Τοµέας 2 (από 11 στις 13) και η ∆υτική Αττική 1 (από τις 4 στις 5). Στο µεγάλο λιµάνι, η Α’ Πειραιά χάνει έναν βουλευτή (από τους 6 βρίσκεται πλέον στους 5), τον οποίο στον αντίποδα κερδίζει η Β’ Πειραιά, που από τους 8 πάει στους 9. Σηµαντική άνοδος παρατηρείται και στην Α’ Θεσσαλονίκης, που από τις 16 έδρες έχει ανέβει στις 20, µε τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της συµπρωτεύουσας να παραµένει στις 9.
 
 ▶ ΜΟΝΟΕ∆ΡΙΚΕΣ: Στα αξιοσηµείωτα του νέου χάρτη συµπεριλαµβάνεται η αύξηση των µονοεδρικών περιφερειών, αφού στις ήδη υπάρχουσες (Φωκίδα, Γρεβενά, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάµος, Ζάκυνθος, Ευρυτανία) προστίθενται οι µέχρι σήµερα διεδρικές περιφέρειες της Καστοριάς, της Θεσπρωτίας, της Χίου και της Φλώρινας.
 
 ▶ ΟΙ... ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ: Την ίδια στιγµή, απώλεια 2 εδρών φαίνεται να υφίστανται η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες, που κρατούν τα σκήπτρα σε αυτή την κατηγορία, ενώ από µία χάνουν η Αχαΐα (στην εν λόγω περιφέρεια, εκτός των άλλων, αναµένεται να παίξει ρόλο στην τελική εξίσωση και η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας), η Αρκαδία, η Αρτα, η ∆ράµα, η Ηλεία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα, η Πιερία, τα Τρίκαλα και η Φθιώτιδα. Αντιθέτως, στους κερδισµένους νοµούς της απογραφής συµπεριλαµβάνονται και τα ∆ωδεκάνησα, που κερδίζουν 1 έδρα σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, γεγονός που την καθιστά τη µοναδική εκλογική περιφέρεια που φιγουράρει σε αυτή τη λίστα πέραν του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Α’ Θεσσαλονίκης.
 
 ▶ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ: Αµετάβλητη, τέλος, παραµένει η κατάσταση στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στον Εβρο, στην Εύβοια, στην Ηµαθία, στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στην Κέρκυρα, στο Λασίθι, στη Λέσβο, στην Ξάνθη, στην Πρέβεζα, στο Ρέθυµνο, στη Ροδόπη, στη Χαλκιδική και στα Χανιά.


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ