Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Με παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στην Κω: Καμία ανοχή – Ξεσηκωμός εδώ και τώρα…

09/11/2022
1204 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Γεμάτη παλμό ήταν η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Κω, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική (σε σχέση και με τις προηγούμενες αντίστοιχες κινητοποιήσεις), με τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές, να αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ακρίβεια, τονίζοντας ότι έφτασε η ώρα του ξεσηκωμού.

Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕΔ Κώστας Πατσίκας, ο κ. Αχιλλέας Χαλάς, εκπρόσωπος του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ του ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Κω -Νισύρου Σεβαστή Μπίλλη.

Η κεντρική ομιλήτρια, Ιωάννα Λάμπρου, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω, κάλεσε τον κόσμο σε συστράτευση και ξεσηκωμό.

«Καμία ανοχή – είπε-. Φτάνει πια, ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε. Όλα αυξάνονται εκτός από τους μισθούς των εργαζομένων. Είναι πρόκληση, η φτώχεια να χτυπάει την πόρτα χιλιάδων εργατικών νοικοκυριών και η κυβέρνηση να μιλά για ανάπτυξη, που ξεπέρασε το 7,5%- και να μοιράζει ψίχουλα με τα pass και τα voucher”.

Στην Κω των μεγάλων 5άστερων ξενοδοχείων, όπου  ο τουρισμός, σπάει τα ρεκόρ, η μόνη αύξηση που είδαν οι εργαζόμενοι ήταν στις ώρες εργασίας, με τα 10ωρα-12ωρα-14ωρα να είναι η καθημερινότητα, απλήρωτες υπερωρίες και παραβίαση των όρων από ότι έχει μείνει από το πολυετές σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων”. Ζητάμε να δοθούν χρήματα στην Παιδεία. Είναι απαράδεχτο τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ. Να δοθούν χρήματα και στην Υγεία. Είναι συνειδητή απόφαση της Κυβέρνησης, η  υποστελέχωση του νοσοκομείου της Κω, την ίδια ώρα που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζεται, παραμένει χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές  και ασθενοφόρο».

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο να ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες, με δελτίο ρεύματος, στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη, ενώ οι διάφοροι κολοσσοί της ενέργειας να θησαυρίζουν.

Να πηγαίνουν τα παιδιά μας για μάθημα πάλι σε σχολεία παλιά ή σε container, στρυμωγμένα σε πολυάριθμα τμήματα, ενώ τα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Να απειλούνται μάλιστα να μείνουν χωρίς θέρμανση γιατί οι κάνουλες των κρατικών κονδυλίων γεμίζουν μόνο τα ΝΑΤΟικά οχήματα.


Τελικά δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός μια ζωή και την ανάπτυξη και την κρίση τους. Πότε με μνημόνια διάρκειας και δημοσιονομικούς όρους και πότε για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι

Έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε την δύναμή μας.

Αρκετά πλήρωσε ο λαός τους ανταγωνισμούς των μακελάρηδων - ληστών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Τα πολεμοκάπηλα σχέδια τους πληρώνονται με αιματηρές θυσίες. Γονατίσαμε προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Χρόνια τώρα το Νοσοκομείο της Κω «καταρρέει» από την συνειδητή υποστελέχωση του. Την ώρα που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζεται παραμένει χωρίς γιατρούς- νοσηλευτές και ασθενοφόρο-δεν έχει ούτε παθολόγο, γιατί η απαραίτητη χρηματοδότηση και θωράκιση του δεν προβλέπεται στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων.

Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση;;

Αυτές οι ελλείψεις είναι που αναγκάζουν τους νησιώτες να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη στην καλύτερη των περιπτώσεων σε άλλα νησιά ή ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέχρι πότε θα αναγκαζόμαστε να ξεσπιτωνόμαστε για να γιατροπορευτούμε;; Αντί μπροστά, πίσω στα χρόνια που οι μετακινήσεις γινόταν με τα ...γαιδουράκια;;

Για να ταξιδέψει κάποιος σήμερα Πειραιά, με την μοναδική εταιρία που επιδοτείται αδρά, πληρώνει 74 ευρώ κατάστρωμα!! Η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Έλεος!

Η απάντηση στην βαρβαρότητα που ζούμε, θα έρθει με αγωνιστική δράση, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την οργάνωσή στα σωματεία. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! 

Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς έχουν ανάψει εστίες αντίστασης που μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια. ΛΑΡΚΟ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, E-FOOD, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ και αλλού, ξέσπασαν απεργίες, κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ μέσα από μεγάλους αγώνες και απεργίες πέτυχαν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Απαιτούμε:

  • 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα
  • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη

Διεκδικούμε:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα και του κόστους μεταφοράς προϊόντων.Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά,μειωμένος στο 50%.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Αναγνώστες
Αναγνώστες 10/11 - 00:05
Πολιτική
Τρεις και ο κούκος και το ρωσικό σφυροδρέπανο για την μαμά Ρωσία που τώρα κατηγορεί το ΚΚΕ με το ανάλογο κόκκινο σύμβολο του σοβιετικού ρωσικού κομμουνισμού . Βρίσκεστε ακόμη στην εποχή του αιμοσταγούς κομμουνιστή Στάλιν και του σκληροτράχηλου Λένιν. Στην ιδεολογία του Μαρξ που έχει ξεθωριάσει πια.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ