Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τουριστικές επιχειρήσεις: Τα ωφέλη από τα κατάλληλα προγράμματα χρηματοδότησης

09/11/2022
62 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως, ως προς τον τουρισμό για τον ήλιο και τη θάλασσα.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το 2022 θα αποτελέσει μια απόλυτα επιτυχημένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αγγίζοντας τα αποτελέσματα του 2019, παρά τους δυσμενείς οιωνούς με το οποίο ξεκίνησε η χρονιά.

Η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με την παραδοχή πως ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και την υποστήριξη παρόμοιων επενδύσεων.

Το τρέχον έτος ξεκίνησε η εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και  του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε επιμέρους δράσεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι στιγμής, οι δράσεις που έχουν προκηρυχθεί στο νέο πλαίσιο είναι οι εξής:

ΕΣΠΑ
- Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22, Καθεστώς Μεταποίησης και Εφοδιαστικής
- Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22, Καθεστώς Τουρισμού
- Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22, Καθεστώς Αγροδιατροφής
- Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ (προδημοσίευση)
- Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” Β’ κύκλος
- Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών (προδημοσίευση)
Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)
- Δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο (Go beyond)
- Ελλάδα 2.0 «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»
- Ελλάδα 2.0 Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ
- Ελλάδα 2.0 Έξυπνη Μεταποίηση (προδημοσίευση)

Εξοικονομώ – Επιχειρώ (προδημοσίευση)
Από τον παραπάνω κατάλογο δράσεων (στον οποίο παραλήφθηκαν κάποιες δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα), προκύπτει ότι αρχίζει να δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που αφορά άμεσα ή έμμεσα τον τουριστικό τομέα.
Παραδοσιακό στήριγμα του ποιοτικού εκσυγχρονισμού του τομέα, αποτελεί ο Αναπτυξιακός Νόμος, που στη νέα του μορφή ενισχύει επενδύσεις σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς και ολοκληρωμένους εκσυγχρονισμούς ξενοδοχείων τριών αστέρων.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα συνδυασμού της επιδότησης ή φορολογικής απαλλαγής που παρέχεται από το καθεστώς τουρισμού του Νόμου 4887, με χαμηλότοκη δανειοδότηση της επένδυσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να συνδυάσουν δυο εξαιρετικά ευνοϊκά καθεστώτα που παρέχουν ρευστότητα και επιχορηγήσεις με στόχο την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Μοναδικό αρνητικό, μέχρι στιγμής, στοιχείο είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός των πρώτων κύκλων, σε σχέση πάντα με το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Πέρα από τα παραπάνω εργαλεία, τα ξενοδοχεία μπορούν να εκμεταλλευτούν, συμπληρωματικά, τη δράση «εξοικονομώ» για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως και τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού (ψηφιακά εργαλεία) για την αγορά λογισμικού.

Έχοντας παρουσιάσει συνοπτικά τις δράσεις που έχουν προκηρυχθεί και προδημοσιευτεί, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μερικές γενικές οδηγίες με σκοπό να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που είναι σήμερα διαθέσιμες και αναμένονται από πλευράς δανειοδοτήσεων και επιχορηγήσεων την επόμενη πενταετία:
-Ωριμάστε τις επενδύσεις που σχεδιάζετε.
- Διασφαλίστε το χρηματοδοτικό σχήμα υλοποίησης του έργου.
- Εξετάστε την ευαισθησία των παραδοχών του βασικού σας επιχειρηματικού σχεδίου.
- Εκτιμήστε τον ορίζοντα υλοποίησης κάθε έργου.
- Συνδυάστε τις δυνατότητες όλων των προσφερόμενων εργαλείων.
- Αξιοποιήστε τις γνώσεις εξειδικευμένων στο αντικείμενο συμβούλων.

(Πηγή: Naftemporiki.gr)

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ