Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πλησιάζει τα 3 ευρώ η βενζίνη στα νησιά - Δεν επηρεάστηκε η ζήτηση παρά την αύξηση

09/06/2022
87 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε τιμές που ξεπερνούν τα 2,7 το λίτρο πωλείται η απλή αμόλυβδη σε πολλά νησιά με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα (Σαντορίνη, Κάλυμνος, Μήλος, Αμοργός, Ρόδος κλπ) να σέρνουν πρώτες το χορό και τους πρατηριούχους να ζητούν να μειωθεί ο ΦΠΑ έστω και πιλοτικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 20 λεπτά στην τιμή αντλίας (αν ο ΦΠΑ κατέγραφε μείωση της τάξεως του 7%-8%).

Τα έκτακτα μέτρα στα νησιά αποτελούν θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο προκειμένου μεταξύ άλλων να αντισταθμίσει και τη νέα άνοδο που αναμένεται στη διεθνή τιμή του Brent.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,356 δολάρια το βαρέλι και του πετρελαίου κίνησης στα 1,933 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω σταδιακή άνοδο αυτές τις μέρες κατά 2 περίπου λεπτά. Σε πολλά νησιά, οι τιμές έχουν πατήσει τα 2,7 ευρώ το λίτρο και όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου οι υψηλότερες τιμές οφείλονται στον ΦΠΑ και στα μεταφορικά τα οποία προσθέτουν περί τα 30 λεπτά στο τελικό κόστος.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα επίσημα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,748 δισ. ευρώ, με το 43% αυτών (755 εκατ. ευρώ) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ, που βοηθούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου για νέο πακέτο στήριξης το οποίο, όπως φαίνεται, θα είναι στον τομέα των καυσίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον θεωρηθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο νέα μέτρα στήριξης. Στο τραπέζι έχει πέσει η συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ και μετά τον Ιούνιο και η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, με ενδεχόμενη επέκταση και στην αγορά βενζίνης.

Στα 140 δολάρια βλέπει το Brent η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αύξησε αυτή την εβδομάδα τον στόχο της τιμής του Brent στα 140 δολάρια το βαρέλι από 125 δολάρια το βαρέλι, επικαλούμενη ανεπίλυτες διαρθρωτικές ελλείψεις.

O επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων ενέργειας της επενδυτικής τράπεζας, Damien Courvalin, σε σχετική έκθεση επεσήμανε τους καθοριστικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την τιμή φέτος όπως είναι τα λουκέτα που επέβαλε η Κίνα σε πολλές πόλεις, τη σχετικά ασήμαντη μείωση των ρωσικών εξαγωγών και τις μειώσεις ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα.

Η κινεζική ζήτηση ήδη ανακάμπτει. Από την άλλη πλευρά, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά ακόμη μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον Courvalin.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του σημειώματος, το αργό πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 135 δολάρια το βαρέλι στους 12 μήνες που ξεκινούν τον Ιούλιο για να επανέλθουν τα αποθέματα στα κανονικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023.

Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σε διαρθρωτικό έλλειμμα και θα χρειαζόταν πολύ υψηλότερες τιμές για να ανακτήσει την ισορροπία της, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Το πόσο σοβαρό φαίνεται να είναι αυτό το διαρθρωτικό έλλειμμα έγινε πολύ σαφές την περασμένη εβδομάδα, όταν, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προσθέσει περισσότερα βαρέλια στη μηνιαία ώθηση της παραγωγής του, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να καταγράφουν άνοδο αντί για πτώση.

Ένας λόγος για αυτήν την αντίδραση της αγοράς ήταν το γεγονός ότι λίγα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν πραγματικά την πλεονάζουσα ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή περισσότερο από ό,τι αντλούν σήμερα, με πολλά μεγάλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις τρέχουσες ποσοστώσεις τους, πόσο μάλλον να τις ενισχύσουν.

Παράλληλα, η ζήτηση πράγματι φαίνεται να είναι ακόμα ισχυρή παρά το ράλι των τιμών, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές πρέπει να κινηθούν υψηλότερα προκειμένου να αρχίσουν να επηρεάζουν τη ζήτηση με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ