Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στην Κω

04/11/2022
188 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

«Χτυπούν κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων τους τελευταίους μήνες στο νησί της Κω, με τους πολίτες να αναζητούν στα φαρμακεία του νησιού μας φάρμακα ειδικών παθήσεων, φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας ακόμη και αντιβιώσεις.

Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν επισημάνει το γεγονός, με το φαινόμενο να μαστίζει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και τα μικρά νησιά να βρίσκονται σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους φαρμακοποιούς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτέλεση συνταγών καθημερινά, αλλά κυρίως στους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι να βρεθεί το φάρμακό τους, καθυστερώντας την έναρξη της θεραπείας τους ή διακόπτοντάς την, αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, επιβαρύνεται η υγεία τους είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκου Φουτούλη στο Βήμα της Κω, το φαινόμενο των ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές φαρμάκων και στις μειωμένες εισαγωγές και στα έσοδα από αυτές τις ενέργειες.

Αγώνας δρόμου για την εύρεση φαρμάκων στην Κω

Είναι χαρακτηριστικό ότι φαρμακεία της Κω κάνουν κυριολεκτικά αγώνα για να εκτελέσουν τις συνταγές των γιατρών και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους προκειμένου να μην μείνουν χωρίς φάρμακα. Μάλιστα είναι καθημερινό το φαινόμενο πλέον να επικοινωνούν οι φαρμακοποιοί με τους γιατρούς και να ζητούν να ξαναγράψουν τις συνταγές ή να αλλάξουν τις δόσεις καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφήσει.

Τα αίτια

Ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές. Οπως επισημαίνει ο κ. Φουτούλης που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι το κέρδος των φαρμακαποθηκών για τα σκευάσματα που διακινούν, το οποίο στην Ελλάδα ορίζεται στο 4,67%, μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό. Ετσι, σύμφωνα με καταλόγους που κυκλοφορούν μεταξύ των ενδιαφερομένων, με βάση την τιμή διάθεσης των σκευασμάτων στο εξωτερικό, για ένα πολύ κοινό κολλύριο το κέρδος φτάνει στο 189%, για ένα σκεύασμα για το άσθμα στο 106,7%, για ένα σκεύασμα για την ημικρανία στο 80% και για ένα μυοχαλαρωτικό το κέρδος εκτινάσσεται στο 277%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 έγιναν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αξίας 427 εκατ. ευρώ.

« Οι φαρμακαποθήκες εξάγουν μεγάλες ποσότητες σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. Το πρόβλημα το συναντάμε κυρίως σε φάρμακα εξειδικευμένων παθήσεων. Οι ελλείψεις στα ευρέως κατανάλωσης φάρμακα παρουσιάζονται εξαιτίας κακού προγραμματισμού των φαρμακαποθηκών », σημείωσε ο πρόεδρος.

Όπως όλα δείχνουν,πρόκειται για διεθνές πρόβλημα που κορυφώθηκε με την πανδημία, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές. Ο λόγος είναι ότι οι κύριες πηγές προμήθειας δραστικών υλών και εκδόχων (τα αδρανή προϊόντα που προστίθενται στις δραστικές ουσίες για να μπορέσουν να πάρουν συγκεκριμένη μορφή τα φάρμακα και να γίνουν χάπια, ενέσιμα κλπ) παραμένουν η Ινδία και η Κίνα, ενώ παράλληλα και οι παραγωγικές μονάδες βρίσκονται πλέον κυρίως στην Ασία, έτσι είναι δύσκολη η μεταφορά τόσο των πρώτων υλών όσο και του τελικού φαρμάκου διεθνώς.

Το πρόβλημα εντείνεται και από την αύξηση της ζήτησης στην διάρκεια της πανδημίας, η οποία όμως προκάλεσε και πρόσθετα προβλήματα στην παραγωγή και διανομή, από τις υποχρεωτικές άδειες του προσωπικού στην περίπτωση νόσησης από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόβλημα δεν παρουσιάζεται μόνο στα φάρμακα που εξάγουμε αλλά και σε εκείνα που εισάγουμε. « Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον ΕΟΦ. Ο ΕΟΦ είναι πίσω από τις εξαγωγές διότι δεν τις έχει απαγορεύσει. Άρα το θέμα είναι πολιτικό. Πρέπει η πολιτεία να διευκρινίσει πως βλέπει το φάρμακο. Είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπορεύσιμο είδος;»

Αναμονή μίας εβδομάδας για ένα φάρμακο στα μικρά νησιά

Ο κ. Φουτούλης παράλληλα επεσήμανε ότι το πρόβλημα γιγαντώνεται για τα μικρά νησιά. Στα μεγαλύτερα ΄΄όπως την Κω, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε πολλά φαρμακεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα νησιά που διαθέτουν μόλις ένα φαρμακείο. Επιπλέον οι κακές συγκοινωνίες και η μη καθημερινή σύνδεση με τα μεγαλύτερα νησιά οξύνει το πρόβλημα. « Με την Κάρπαθο η Ρόδος συνδέεται μία φορά την εβδομάδα. Αν λοιπόν ασθενής χρειαστεί ένα φάρμακο το οποίο δεν υπάρχει στο νησί, μπορεί να περάσει και μία εβδομάδα μέχρι να το παραλάβει. Το ίδιο ισχύει για τη Νίσυρο, τους Λειψούς, τη Χάλκη, το Καστελλόριζο και άλλα νησιά».


Απαξίωση του συστήματος υγείας – Απώλεια εσόδων από την δωρεάν περίθαλψη τουριστών

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Δωδεκανήσου μιλώντας στο Βήμα της Κω, δήλωσε ότι πλέον είναι πολλά τα προβλήματα στην υγεία στην Ελλάδα. « Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την υγεία. Απαξιώνεται καθημερινά η δημόσια υγεία με τις ελλείψεις προσωπικού, υλικών και φαρμάκων. Την ίδια ώρα γίνονται σπατάλες όταν όλοι οι τουρίστες περιθάλπονται δωρεάν κάτι που δεν συμβαίνει στο εξωτερικό. Θα μπορούσαν τα ελληνικά νοσοκομεία να αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από τους τουρίστες και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για τα νοσοκομεία. Αντιθέτως επειδή η χώρα μας δεν έχει κάνει έναν τέτοιο προγραμματισμό, χάνονται σημαντικά έσοδα. Τα κάνουμε όλα λάθος και δεν προγραμματίζουμε τίποτα για το αύριο».


Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ότι φαμε
Ότι φαμε 04/11 - 19:54
Ότι πιούμε
Κι ότι αρπάξει ο @λος μας. Η Βιανεξ ναι καλά και η μονάδα παραγωγής οξυγόνου που μας χάρισε

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ