Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σχέδιο διεκδίκησης Tουρκικών περιουσιών σε Kω, Ρόδο, Κρήτη και Θράκη

14/01/2023
200 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Πέρα από το ζήτημα των προκλήσεων που έχει ανοίξει εδώ και χρόνια η Τουρκία, πλέον μέσω της Yeni Safak κάνει γνωστή την πρόθεση των Τούρκων να διεκδικήσουν άνευ επαρκών στοιχείων, περιουσίες που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά και τις χαρακτηρίζει ως απαλλοτριωμένες.

Μάλιστα, μετά από αρκετό καιρό, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναγράφει πλέον και τα νησιά. Στο δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για σχέδιο διεκδίκησης απαλλοτριωμένων τουρκικών περιουσιών σε Ρόδο, Κω, Κρήτη και Θράκη, με αφορμή την προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια, 4 Τούρκων πολιτών, των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν αποζημιώσεις για περιουσίες που κατασχέθηκαν από την Ιταλία το 1940, όταν τα Δωδεκάνησα τελούσαν υπό ιταλική κατοχή.

Προσφυγή Τούρκων στο δικαστήριο για διεκδίκηση περιουσίας 

Η εφημερίδα επιμένει στο αφήγημα των Τούρκων, λέγοντας πως τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1947, με τη Συνθήκη των Παρισίων, και αναφέρει πως οι Τούρκοι, που προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια, ζητούν αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

«Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου διέκοψε προς το παρόν την υπόθεση, εν αναμονή της οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου» σημειώνεται. Επίσης, πάνω από 100 τουρκικές ΜΚΟ ξεκίνησαν μια νόμιμη εκστρατεία διεκδίκησης περιουσιακών στοιχείων «τουρκικής» ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένης της Κω και της Ρόδου, της Δυτικής Θράκης και της Κρήτης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «το θέμα σχεδιάζεται να τεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας για την Ασφάλεια, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω των τουρκικών ΜΚΟ».

 Οι τίτλοι ιδιοκτησίας κρατούν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία 

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας Περιουσίας στο εξωτερικό, Χακί Σαχίν λέει ότι Τούρκοι διαθέτουν 324 ιδιωτικές περιουσίες στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία «έχει εξοπλίσει παράνομα» η Ελλάδα. »Υπάρχουν 1.721 εγγραφές στο κτηματολόγιο που βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων 324 αφορούν στα νησιά και καλύπτουν από το 1847 ως το 1912», αναφέρει ο Χακί Σαχίν. «Υπάρχουν αρχεία 26 χωρών γραμμένα στην Οθωμανική Τουρκική, τα οποία σχετίζονται με ιδιωτική περιουσία που βρίσκεται και σε ελληνικές περιοχές» όπως λέει.

Συνεχίζει δε απαριθμώντας μερικές από αυτές τις ιδιοκτησίες. «Τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν εγγραφές σε Σύρο, Πρέβεζα, Λήμνο, Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο, Λέρο, Κάλυμνο, Θάσο, Κρήτη και αλλού. »

Τα 7 Βιβλία Εγγράφων της Ελλάδας, τα οποία τηρήθηκαν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα για να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι ανοιχτά για έρευνα ντόπιων και ξένων ερευνητών. »Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής αλλοδαπού στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Οι αιτήσεις που λαμβάνονται από τις αρχές του ιδρύματος εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό, διενεργείται η απαραίτητη έρευνα και ο αιτών ενημερώνεται για το αποτέλεσμα.

Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για (ελληνικά) νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95».

Πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και στη Λέσβο

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και ο εκθεσιακός χώρος Server Efendi, όπου εκτίθενται πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για τη Λέσβο.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Το εν λόγω αρχείο αποτελεί πηγή για να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους, τόσο όσοι κατοικούν στην Ελλάδα, όσο και όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος. »Μπορούν να μηνύσουν την Ελλάδα για τις περιουσίες που ανήκουν στους προγόνους τους. Στα Λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκαν στους παππούδες της και κατέθεσε μήνυση επικαλούμενη τα έγγραφα αυτού του αρχείου. »

Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να έχουν κανένα αποτέλεσμα από τα ελληνικά δικαστήρια, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιδίκασε στην Ελλάδα αποζημίωση».


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Αγράμματος δικηγόρος
Αγράμματος δικηγόρος 15/01 - 12:44
Πολιτική
Όταν έγιναν οι ανταλλαγές πληθυσμών σε Θράκη Κρήτη και νησιά αυτά διευθετήθηκαν . Υπάρχουν συμφωνίες που υπέγραψαν και τα δύο κράτη .
Απορία Μικρασιατών
Απορία Μικρασιατών 15/01 - 03:16
Πολιτική
Με τις περιουσίες των Μικρασιατών που κατέκαψαν και κατέσχεσαν καθώς και των Κυπρίων τι λένε στην Τουρκία;;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ