Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Βγήκαν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πορεία των Αγροτών στην Κω (φωτό – βίντεο)

01/02/2024
1643 Εμφανίσεις
5 Σχόλια

Με τα τρακτέρ τους στον δρόμο βγήκαν σήμερα το πρωί οι αγρότες στην Κω, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους. 

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Επαρχείο, όπου είχαν σχετική συνάντηση με την Έπαρχο Κω κ. Ντίνα Σβύνου, μεταφέροντάς της, τα αιτήματά τους, ενώ αργότερα είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩ

Την αμέριστη συμπαράσταση του στους συμπατριώτες μας αγρότες, που αγωνίζονται να διατηρήσουν παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα της Κω, εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, στη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους Φορέων των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, που τον επισκέφτηκαν στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης τους για εξεύρεση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που πλήττουν στο σύνολο του τον πρωτογενή τομέα.

Ο Δήμαρχος Κω σημείωσε ότι, οι παραγωγοί, ως άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.

Τόνισε ότι ο ρόλος της δημοτικής αρχής είναι δίπλα στους πολίτες, δηλώνοντας περήφανος για τις διεκδικήσεις τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συνεχώς  διογκώνονται.

Ο Θεοδόσης Νικηταράς χαρακτήρισε ως προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και το νησί μας τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους παραγωγούς σε συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας τους, για την διαμόρφωση πολιτικών που θα στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της Κω, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση του νερού και των ελεύθερων εκτάσεων του νησιού, που μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό. 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών Φορέων παρουσίασαν τις αιτίες της κινητοποίησης τους, με σημαντικότερα ζητήματα την απώλεια ενισχύσεων μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αύξηση του κόστους παραγωγής από την ακρίβεια σε καύσιμα, λιπάσματα και εφόδια, αλλά καισειρά άλλων διεκδικήσεων για να επιβιώσει ο πρωτογενής τομέας σε όλους τους κλάδους παραγωγής. 

Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ «Ο ΠΑΝ»

«Στήριξη στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων»

Αιτήματα:

1) Πληρωμές ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους. Ποτέ ξανά δεν είχαμε τέτοια απώλεια στις ενισχύσεις που λαμβάνουμε με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους. Είναι απαράδεκτο να έχει ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ και να μην έχει δοθεί στους κτηνοτρόφους ένα επίσημο έγγραφο που να αναφέρει τι επιδοτήσεις θα λαμβάνουν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της ΚΑΠ. Οι υποσχέσεις ότι αυτήν την ΚΑΠ δεν θα χαθούν χρήματα από τους κτηνοτρόφους έχουν μείνει υποσχέσεις και πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χάσει χρήματα

2)  Oι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα κυμαίνονται από 1,50€ έως 1,70€ το κιλό. Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουν δοθεί ακόμα τελικές τιμές στους κτηνοτρόφους για το γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι τιμολογούν μόνοι τους.

Ζητάμε άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων  και για τους δυο κλάδους τα εξής:

- Τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών και αυτό να δοθεί άμεσα

- Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα 

- Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου

- Χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών

- Να μην ενταχθεί η φέτα στο καλάθι του Σούπερ-Μάρκετ, λόγω του ΠΟΠ και της δυναμικής που έχει στις εξαγωγές

- Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια και τις τράπεζες και να θεσπιστεί το ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία και των στάβλων, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί

- Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για αγρότες και κτηνοτρόφους.

- Επέκταση μεταφορικού ισοδύναμου και σε εμάς τους νησιώτες αγρότες και κτηνοτροφους.

- Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.

- Mείωση κόστους λιπασμάτων και αγροεφοδίων

- Στελέχωση γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων που αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κω.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας». Η ίδια πολιτική βγάζει στους δρόμους χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ευρώπη.

Απέναντί μας έχουμε το κράτος και όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τους εμποροβιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, αυτούς που έχουν μονόδρομο και δίνουν όρκους πίστης στα κέρδη τους απέναντι στις ζωές μας.

Ο αγώνας εργατών και αγροτών είναι κοινός, είναι ο αγώνας απέναντι στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θεριεύουν την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα όλων μας. 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 5
ΑνώνυμοςΚεφαλος
ΑνώνυμοςΚεφαλος 02/02 - 08:44
Απεργία
Κάποιοι Κεφαλιανοι που μπήκαν στο δημαρχείο με αγκαλιές και φιλια με το Δήμαρχο στα καφενεία τον κατηγορούν για απραξία και τη μας έκανε κτλ αυτοί είμαστε
Ανώνυμος
Ανώνυμος 02/02 - 07:57
Νεοσημοκρατης
Ζητω η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που στηριζει τους αγροτες και κυνηγα τους βιομηχανους και τους εφοπλιστες!!
ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ
ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ 01/02 - 19:28
🇬🇷
ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΔΕΡΦΙΑ
Παρατηρητής
Παρατηρητής 01/02 - 18:41
Απορία
Οι μελισσοκόμοι ρώτησαν τον Νικηταρα για την ΒΙΜΕΛ ή ……. δεν πειράζει καημένε ….. και σας την έκλεισε και θα πληρώσετε και από πάνω . Δεν πειράζει να τον ψηφίζετε και να τον χειροκροτάτε !!!
ΑνώνυμοςΚΩΣ
ΑνώνυμοςΚΩΣ 01/02 - 15:23
ΚΩΣ
Εδω πληρωνετε τα ρεστα τις καλπης.......

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ