Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι της Καλύμνου βρίσκεται μια χωματερή. Η έλλειψη Χώρου Υγειονομικής Ταφής στο νησί αποτελεί υγειονομική «βόμβα» με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, να δηλώνει πως το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στο 2025.
Τόνοι σκουπιδιών, καπνός και ζώα συνθέτουν την εικόνα της χωματερής στα Γιαννοχώραφα της Καλύμνου. Οικιακά απορρίμματα, διαλυμένα στρώματα, πλαστικά, έπιπλα, μέταλλα, ακόμα και μία ψαρόβαρκα, βρίσκονται στη χωματερή. Μάλιστα, όπως προβλήθηκε στην εκπομπή Όπου Υπάρχει Ελλάδα, στοίβες σκουπιδιών υπάρχουν και στο δρόμο που οδηγεί στη χωματερή. Το νησί, παράγει περίπου 7.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο.
Ο δήμος Καλυμνίων και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου προτείνουν τη μεταφορά των απορριμάτων στον ΧΥΤΑ της Κω για τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά του ο δήμος Κω αντιδρά και αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
«Το 2025 θα σβήσει το “ηφαίστειο” της Καλύμνου»
«Τα πάντα περνάνε μέσα από ανθρώπους και όταν τα συλλογικά όργανα δεν λειτουργούν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Εγώ είμαι νέος δήμαρχος, ανέλαβα τώρα. Υπάρχει ιστορία για το ότι δεν ολοκληρώθηκε ο ΧΥΤΑ στην Κάλυμνο. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες ενέργειες που μας οδήγησαν εδώ. Αναλαμβάνοντας τον δήμο και βλέποντας το πρόβλημα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη είδαμε το πρόβλημα και είπαμε γιατί ένας όμορφος τόπος να ρυπαίνεται» είπε ο δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Μαστροκούκος.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε πως πρόκειται για «ντροπιαστικές εικόνες που μας τραυματίζουν και μας προσβάλουν».
«Η Κάλυμνος έχει δυστυχώς ένα άτυπο ηφαίστειο που καίει για δεκαετίες. Το 2025 πήραμε απόφαση να εμπλακούμε ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων παρά το γεγονός ότι αυτές οι ανεξέλεγκτες χωματερές είναι αρμοδιότητα των δήμων. Είπαμε το 2025 να κάνουμε τη χρονιά όπου θα σβήσει το “ηφαίστειο” της Καλύμνου. Να ξέρετε πως η Ελλάδα κάθε χρόνο, 2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου, παίρνει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτές τις καταστάσεις και ξεκινήσαμε νησί – νησί να κλείνουμε αυτές τις υποθέσεις. Τα πρόστιμα είναι περίπου 80.000 το εξάμηνο ανά χωματερή. Φανταστείτε 160.000 τουλάχιστον πληρώνουμε ετησίως. Δεν είναι όμως τα πρόστιμα, είναι η προσβολή στον πολιτισμό μας, στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στην εικόνα και την ταυτότητά μας», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μαστροκούκος σχολίασε πως «μόλις ανέλαβα ήρθε ένα πρόστιμο, εκτός αυτών που σας είπε ο κ. περιφερειάρχης, 344.000 ευρώ από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος. Τέτοια πρόστιμα συνεχίζουν να έρχονται. Είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο 2025 και να αναπνέουμε καρκίνο τον οποίο πληρώνουμε και από πάνω αδρά. Παρακαλώ όλα τα συντεταγμένα όργανα να συμβάλουν για να εκλείψουν αυτές οι εικόνες ντροπής το 2025».
Η λύση
«Προσωρινή λύση είναι η μεταφορά των απορριμάτων στον ΧΥΤΑ της Κω που δεν έχει γίνει ακόμα. Αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2024 και αυτός ο ΧΥΤΑ μόνο ΧΥΤΑ δεν είναι, είναι χωματερή. Πρέπει πρώτα να γίνει κανονικός ΧΥΤΑ για να γίνει η μεταφορά. Όσο για την οριστική λύση, τις επόμενες 15 ημέρες περνά από την διυπουργική επιτροπή το έργο για τις μονάδες διαχείρισης απορριμάτων σε Κω και Κάλυμνο, νέος ΧΥΤΥ στην Κω, μονάδες διαχείρισης ανακυκλώσιμων και μεταφορά για 25 χρόνια όλων των υπολειμμάτων από τη μονάδα επεξεργασίας της Καλύμνου στο ΧΥΤΥ της Κω. Το έργο κοστίζει 47 εκατομμύρια και θα περάσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου από τη διυπουργική επιτροπή», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
«Δεν ανακυκλώνεται τίποτα»
«Υπάρχουν προβατίνες ψόφιες στο δρόμο, δεν ενδιαφέρεται κανένας. Όταν ιδιώτες και επαγγελματίες έρχονται και είναι γεμάτη η χωματερή και δεν μπορούν να μπουν μέσα από τη φωτιά και την κάπνα, τα αφήνουν έξω. Δεν βλέπουν τα γίδια μέσα; Δεν τους ενδιαφέρει;» είπε ο κάτοικος της Καλύμνου Θεολόγος Κούλλιας, στον ΣΚΑΙ.
«Δεν ανακυκλώνεται τίποτα. Γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν κάποια πράγματα αλλά πάντα κάπου σταματάνε, με κυριότερο πρόβλημα τη μεταφορά. Πιστεύω οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε μια σωστή διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση», δήλωσε ο πρόεδρος των εστιατόρων Καλύμνου, Γιάννης Τυράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Τυράκη, τουρίστες έχουν παραπονεθεί για τον καπνό από την χωματερή. «Προσπαθούμε να το καλύψουμε, να το βάλουμε κάτω από το χαλί αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δεν μπαίνει. Η γεωμορφολογία του νησιού δεν βοηθάει για να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι», συμπλήρωσε.
protothema.gr