Τα έργα στο οδικό δίκτυο των νησιών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, οι εξελίξεις για το ζήτημα με τους Δασικούς Χάρτες και η επόμενη τουριστική σεζόν, ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε χτες μέσω τηλε-διάσκεψης με τους δημοσιογράφους από πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην αρχική τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης τόνισε τα εξής:
«Η εποχή είναι τόσο δύσκολη, που για να την αντιμετωπίσεις θα πρέπει να αναζητήσεις δυνάμεις τις οποίες… δεν ήξερες ότι είχες. Αυτό ισχύει για όλους και σε όλα τα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την ΠΝΑι, ο αγώνας που έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή είναι να είμαστε όσο πιο δημιουργικοί γίνεται, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε όσες περισσότερες από τις προκλήσεις υπάρχουν αυτή την εποχή –με σημείο αιχμής την υγειονομική κρίση. Βρεθήκαμε μπροστά σε πάρα πολλά διλήμματα για πολιτικές τις οποίες, είτε έπρεπε να σταματήσουμε είτε έπρεπε να ενισχύσουμε και να κάνουμε μια αναδιάταξη στα πλάνα μας και στα χρήματα που είχαμε διαθέσιμα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Εύκολες αποφάσεις δεν υπάρχουν αυτή την εποχή. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια, σχεδιάσαμε κάποια πράγματα, άλλα τα υλοποιήσαμε και άλλα δεν τα υλοποιήσαμε –τουλάχιστον όχι ακόμη. Ένα από αυτά που μας προβλημάτισε, ήταν ποια σχέδια έπρεπε να παγώσουμε και ποια όχι. Σε ένα θέμα για το οποίο είχαμε βάλει ένα στόχο να παρέμβουμε με έναν τρόπο για να παραδώσουμε κάτι πολύ ανώτερο από αυτό που παραλάβαμε, ήταν το οδικό δίκτυο των νησιών μας. Η κατάσταση σε ορισμένα νησιά μας, έχει ανάγκες και λέει από μόνη της, ρίξτε χρήματα και κάντε παρεμβάσεις. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που μελετούσαμε σε τεχνικό επίπεδο κι έπρεπε να λυθεί σε χρηματοδοτικό επίπεδο, έχει πάρει το ‘πράσινο φως’. Αναφέρομαι σε μία ομάδα έργων που ξεπερνά τα 75εκ. ευρώ (σε όλα τα νησιά, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) με το οποίο η ΠΝΑι κάνει την μεγάλη αντεπίθεσή της στην παρέμβαση όλων των δικτύων. Στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε οδηγήσει πολλά έργα σε δημοπράτηση. Είναι ένα ποσό αρκετά μεγάλο στην ιστορία του θεσμού και των νησιών. Μεταφράζεται σε σήμανση, διαγραμμίσεις, άσφαλτο, αποκατάσταση βλαβών, αποκαταστάσεις, στηθαία κ.λπ. Αυτό έρχεται στην πιο δύσκολη και κρίσιμη δημοσιονομική περίοδο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού» είπε, ευχαριστώντας του συνεργάτες του στην ΠΝΑι και στους δύο νομούς.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της ΠΝΑι και η ΝΗΣΙδΑ
Επιπλέον, μίλησε για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης που συνεδριάζει (σήμερα) με θέμα συζήτησης την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΝΑι:
«Η ΠΝΑι θα έχει το 51% των μετοχών και το Ταμείο Ανάπτυξης θα έχει 49%. Στόχος μας είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021 να έχουμε λύσει όλα τα θέματα της ίδρυσης με τις λεπτομέρειες και να έχει νομιμοποιηθεί. Για την έδρα, θα παραχωρηθεί ένα νεοκλασικό που ανήκει στην ΠΝΑι όπου θα στεγάσει τόσο τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΝΑι όσο και τον ΦΟΔΣΑ. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν ισότιμα τα νησιά μας σε αυτή την σημαντική προσπάθεια γιατί θα διεκδικήσουμε πολλούς πόρους για έργα», ανέφερε.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ‘ΝΗΣΙδΑ’ για το Ν.Αιγαίο λέγοντας:
«Και οι 13 Περιφέρειες έχουν βγάλει αντίστοιχο πρόγραμμα για στήριξη των επιχειρήσεων. Η προθεσμία έληξε στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και μπορώ να σας ανακοινώσω τώρα, πως ο ΕΦΕΠΑΕ (που είναι ο φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων για τις 13 περιφέρειες) θα κάνει όλες τις διαδικασίες, έλεγχο, κατάταξη κ.λπ. για 10.109 επιχειρήσεις που οι οποίες υπέβαλαν αιτήσεις. Κανονικά θα είχαμε ολοκληρωμένη εικόνα έως το τέλος Δεκεμβρίου αλλά θα έχουμε παράταση. Η πλατφόρμα ήταν ανοικτή για 43 ημέρες γι αυτό και η 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα είναι η καταληκτική ημερομηνία. Αναμένουμε την νέα παράταση να την ανακοινώσει ο ΕΦΕΠΑΕ».
Η υγειονομική κρίση
και οι έλεγχοι στον πληθυσμό των νησιών
Σχετικά με το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης και την διαχείριση του κορωνοϊού στην ΠΝΑι και τα νησιά, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Είχαμε βάλει έναν στόχο, να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις δομές των νησιών μας. Εκτός από τα 7 Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για εμάς είναι σημαντική η λειτουργία του ΕΚΑΒ –που ενισχύθηκε. Είναι σαφές πόσο κρίσιμη ήταν η παρέμβαση που έγινε με την προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού για τον οποίο είτε διαθέσαμε απ’ ευθείας, είτε χρηματοδοτήσαμε την 2η ΥΠΕ Αιγαίου και το υπουργείο Υγείας. Σε αυτή την β’ φάση θέσαμε ως προτεραιότητα τον έλεγχο του πληθυσμού κυρίως στα μικρά νησιά και γι αυτό η οικονομική επιτροπή της ΠΝΑι διέθεσε ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ περίπου για να προμηθευτεί rapid tests αντιγόνου. Π.χ. στο Καστελλόριζο έφτασε αριθμός rapid tests όσος και ο πληθυσμός του νησιού. Στα μικρά νησιά θα φτάσουν τα rapid tests μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ώστε να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός. Επίσης θα παραμείνουν στην διάθεση των δομών υγείας προκειμένου να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, την πανδημία του κορωνοϊού».
Για τον Τουρισμό και
το 2ο κύμα του κορωνοϊού
Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Χατζημάρκος σε ό,τι αφορά το 2ο κύμα του κορωνοϊού για το οποίο, ακούστηκαν αρκετές απόψεις ότι οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού κατά την φετινή σεζόν:
«Από κάποιους έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο Τουρισμός για το 2ο κύμα της πανδημίας. Βλέποντας τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη, το 2ο κύμα ‘χτύπησε’ και αυτές που άνοιξαν και αυτές που δεν άνοιξαν. Σχολιάζω την παρατήρηση αυτή με ένα ερώτημα: εάν τον Ιούνιο του 2020 (που ακόμη σχεδιάζαμε αν ανοίξουμε την 1η Ιουλίου) ρωτούσαμε έναν Έλληνα για το πού περιμένει να χαθεί ο έλεγχος και να χτυπήσει την χώρα το 2ο κύμα του κορωνοϊού, θα απαντούσε ‘στα νησιά που ανοίγουν τις πύλες τους στο εξωτερικό με διεθνείς πτήσεις’. Ανοίγουν 15 αεροδρόμια, 5 εκ των οποίων διεθνή και 118 λιμάνια με εκατομμύρια διακινούμενους. Κι όμως, η Ελλάδα το 2ο κύμα, το υποδέχτηκε στον Βορρά. Οι Σέρρες, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη δεν έκαναν Τουρισμό. Τα νησιά όχι, δεν ‘κοκκίνισαν’ την χώρα. Κι αυτό γιατί άνοιξαν με σχέδιο, με σοβαρότητα και με πάρα πολλή δουλειά. Κάναμε εκπαίδευση 30.000 ανθρώπων (επαγγελματίες, εργαζόμενοι κ.λπ.) σε πρωτόκολλα –μέσα σε 35-40 μέρες, μία τιτάνια προσπάθεια. Φροντίσαμε να υπάρχουν στις πύλες εισόδου που είχαμε τις διεθνείς πτήσεις, πολύ εντατικός έλεγχος (ανά προορισμό), να υπάρχουν ξενοδοχεία covid παντού, να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης όλων των κρουσμάτων κ.λπ. Αν με ρωτήσετε, ναι, είμαι πολύ περήφανος διότι τα νησιά γνώρισαν γενικά πολλά ρεκόρ στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά ειδικά το 2020 πήγαν πολύ καλά. Αποδείξαμε ότι είχαμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ωριμότητα του τουριστικού προορισμού που λέγεται Νότιο Αιγαίο. Κάναμε συμφωνίες με τους τουρ οπερέιτορς, με την αγορά, με τους travel agents. Κάναμε την πιο πρωτοποριακή σύγχρονη διαφήμιση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ψηφιακά. Για το 2021, συνεχίζουμε διότι, εμείς, ‘δεν αλλάζουμε την ομάδα που κέρδισε εν μέσω πανδημίας’. Η μεγάλη πρωτοβουλία του 2020 είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τον τόπο μας είναι η πρωτοβουλία και η συνεργασία όλων των φορέων: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι. Βγήκαμε σε όλες τις αγορές, με ένα πρόσωπο, μία άποψη, μια γνώμη και μία φωνή. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες τα ερωτήματα που απηύθυναν οι πελάτες αλλά απαντήθηκαν με μία φωνή. Αυτό έδειξε πολύ μεγάλη σοβαρότητα και ωριμότητα στο εξωτερικό για την εικόνα μας προς τα έξω. Όσον αφορά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό (διατάξεις που είχαμε ζητήσει προκειμένου να γίνει επιτέλους πραγματικότητα και στην χώρα μας, η ίδρυση οργανισμών προώθησης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών –Destination Management Organizations) από το υπουργείο εμείς θα το στηρίξουμε. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος για το 2021. Μπαίνοντας στο νέο έτος, έχουμε την τεράστια εμπειρία του 2020. Και λέω πως με εντυπωσιάζει η ελαφρότητα, όσων, ζουν σε αυτή την χώρα και ενοχοποιούν τον Τουρισμό χωρίς στοιχεία…» όπως τόνισε.
Για τους Δασικούς Χάρτες
Ερωτηθείς από την «δ» για το ζήτημα των Δασικών Χαρτών, το οποίο η ΠΝΑι ανέδειξε πρώτη, καθώς απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά μας, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Ουσιαστικά, εμείς το αναδείξαμε το θέμα των Δασικών Χαρτών στην πραγματική του διάσταση. Πρέπει να σας πω ότι είναι δεκάδες τα νομοσχέδια σε εξέλιξη –είτε είναι προ των πυλών για συζήτηση στη Βουλή, είτε ετοιμάζονται για να πάνε στην Βουλή. Να σας αναφέρω για την μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες στον δημόσιο τομέα και ειδικά ανάμεσα σε τρία επίπεδα δημόσιας διοίκησης: Δήμοι, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Επιπλέον, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και την δόμηση (που έφερε ο κ. Χατζηδάκης) και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Εμείς, βάλαμε μια προτεραιότητα να ‘παγώσει’ η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε περιοχές, όπου δεν είχαν αναρτηθεί. Έχει δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας για συζήτηση με το υπουργείο Περιβάλλοντο –επειδή σημειώθηκε αλλαγή του πολιτικού προσώπου που ήταν υπεύθυνος για να παρακολουθεί το ζήτημα. Βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση να κάνουμε μια τηλε-διάσκεψη για το ζήτημα αυτό. Ετοιμάζεται μια νομοθετική παρέμβαση, η οποία –κατά την άποψή μας- θα δώσει λύση στο ζήτημα».
Για την γέφυρα στο Χαράκι
Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την γέφυρα στο Χαράκι, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής: «Βρισκόμαστε 12,5 μήνες από την ημέρα που κατέρρευσε η γέφυρα στην θέση Χαράκι και κλείσαμε την κυκλοφορία σ’ εκείνο το σημείο, προληπτικά. Σήμερα, σ’ εκείνο το σημείο στέκεται μία νέα γέφυρα. Ουσιαστικά, ο φέρων οργανισμός έχει κατασκευαστεί και όλη η δουλειά βρίσκεται πάνω στο οδόστρωμα. Είχαμε βάλει στόχο, την τουριστική σεζόν του 2021, δηλαδή περίπου στο τέλος Μαρτίου 2021 να παραδώσουμε την Εθνική Οδό σε κυκλοφορία. Και τώρα εκτιμώ ότι θα είμαστε συνεπείς και σε αυτό τον… απίθανο στόχο που είχαμε βάλει. Αν βρει κανείς αντίστοιχες περιπτώσεις στην ιστορία της Ελλάδας… θα χαρώ πολύ να το εξετάσω».
Πηγή:www.dimokratiki.gr