Μια σημαντική αναφορά και επισήμανση έκανε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό, που ενδεχομένως να μην καταφέρουν να δουλέψουν τη φετινή χρονιά.
Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την κατάργηση της προϋπόθεσης να είναι εγγεγραμμένος κάποιος από αυτούς, τουλάχιστον για 4 μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο στο Μητρώο Ανέργων, προκειμένου να συμμετάσχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης.
Επανέλαβε την πρότασή του για την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, για όσους δεν εργαστούν τη φετινή περίοδο, προκειμένου να έχουν εισόδημα, αλλά και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις που θα βελτιώσουν τη θέση και την προοπτική τους στην αγορά εργασίας.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο κ.Κόνσολας επισήμανε ότι η ίδια η πραγματικότητα αλλά και οι αλλαγές που συντελούνται, επιβάλλουν συναίνεση και συγκλίσεις πάνω σε αναγκαίες αλλαγές, προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις, αφού το θεσμικό πλαίσιο για τα εργασιακά, έχει παραμείνει στο 1982, όταν και έγινε η τελευταία αναμόρφωσή του.
Από τότε,όμως, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα αφού νέα επαγγέλματα έχουν δημιουργηθεί, έχουν μεταβληθεί οι εργασιακές συνθήκες αλλά και η απασχόληση με τις μεγάλες ανατροπές που έφερε η τεχνολογία.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε σε θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους που περιέχονται στο νομοσχέδιο, όπως:
-Η άδεια πατρότητας 14 ημερών.
-Η γονική άδεια 2 μηνών και για τους δύο γονείς, η οποία θα είναι με αποδοχές που θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.
-Η απαγόρευση απόλυσης του πατέρα μέσα στους 6 μήνες από την γέννηση του παιδιού.
-Η θέσπιση άδειας 5 ημερών στον εργαζόμενο προκειμένου να σταθεί δίπλα σε συγγενικά του πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρήζουν βοήθειας.
-Η διεύρυνση του καταλόγου των περιπτώσεων, με βάση τις οποίες μια απόλυση κρίνεται παράνομη και άκυρη.
-Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας.
-Η εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.
-Τα μέτρα που θεσπίζονται εναντίον της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
-Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους εργαζόμενους γονείς έχουν παιδιά έως 12 ετών, που προβλέπουν δυνατότητα τηλεργασίας και ευέλικτου ωραρίου.
-Η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την οποία θα αμείβεται η πραγματική υπερωριακή απασχόληση, η οποία μέχρι τώρα έμενε αδήλωτη και απλήρωτη ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου.