Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωου & Νισύρου την αμέριστη βοήθεια του συμπατριώτη μας Δαυϊδ Χατζηδαυϊδ και την στήριξη της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης» η τέχνη του ψηφιδωτού επιστρέφει δυναμικά στο νησί!
Στον Πρόναο του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Ελευθερίου Παραδεισίου, της Ενορίας Αγίων Πάντων γίνονται μαθήματα με την συμμετοχή αρκετών ενηλίκων αλλά και παιδιών.
Όμορφες δημιουργίες και εκατοντάδες κομμένες ψηφίδες που περιμένουν να «ζωντανέψουν» σε ένα ακόμη έργο τέχνης σαν αυτά που είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά σε μια Κυριακάτικη επίσκεψη μας, στον χώρο.
Άψογος οικοδεσπότης ο κ. Χατζηδαυϊδ μας υποδέχθηκε στο εργαστήριο και μας έδωσε πληροφορίες για την τέχνη που τείνει να εξαφανιστεί όχι μόνο στο νησί αλλά γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο.
Η όμορφη αυτή προσπάθεια μας γεννά ελπίδες πως στην Κω μία ακόμη ξεχασμένη τέχνη με μεγάλη ιστορία πίσω της αναβιώνει και ίσως αφήσει εποχή….
Πολλές φορές όμως δεν αρκεί μόνο η αγάπη και το μεράκι χρειάζεται και στήριξη σε τέτοιες προσπάθειες δίνοντας κίνητρα σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά για κάτι που τείνει να εκλείψει.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ναθαναήλ και την Ιερά Μητρόπολη Κωου- Νισύρου για την πρωτοβουλία και την υποστήριξη, καθώς και στην Αστική Εταιρεία και τον Δόκτωρ Γερούκαλη.
Ψηφιδωτά ήδη κοσμούν σημεία του νησιού και έπονται ακόμη και άλλα που θα εντυπωσιάσουν ντόπιους και επισκέπτες!
Όσον αφορά το νησί μας τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Casa Romana χρονολογούνται στον 3ο αι. μ.X.. Στο κτίριο βρέθηκαν όμως και αγάλματα Νυμφών, Αθηνάς κλπ., καθώς και το ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση θαλασσίου βυθού που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής εποχής. Η ρωμαϊκή οικία ανασκάφηκε το 1933 από τον Ιταλό αρχαιολόγο L. Laurenzi και αναστηλώθηκε το 1940.
Ψηφιδωτό καλείται η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές, συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες.
Καλλιόπη Δανελλάκη.