- Η πολύ-συζητημένη επίσκεψη του ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το κτηματολόγιο Κω συνοδεύτηκε με εξαγγελίες βουλευτών Δωδεκανήσου (2 εκ των 4, γιατί όχι όλων;) και τα παρουσίες τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το Δικαστικό Μέγαρο Κω, έλαβε τέλος και πρέπει να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα της.
- Αυτή τα 2 θεματα είναι από εκείνα που απασχολούν την τοπική κοινωνία εδώ και 10-ετίες! Όλοι είμαστε ψυλλιασμένοι και υποψιασμένοι και κρατάμε …μικρό καλάθι. Τώρα βεβαίως το πως φθάνουμε στην εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, με μνημόνια υποτέλειας και Κορωναιούς και της συνεπαγόμενης κατάρρευσης που ζούμε, να εξαγγέλλεται η ΑΜΕΣΗ υλοποίηση τους, ουδείς των συμμετεχόντων φρόντισε να μας το διευκρινίσει!
Ως θα έπρεπε!
Για την δική τους αξιοπιστία άλλα πιο πολύ από σεβασμό στην ‘’πολλάκις εκδουλευθείσα’’ τοπική κοινωνία .
- Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί επί 14 μήνες μετά την λήξη της σύμβασης της μοναδικής τοπογράφου του Κτηματολογίου Κω, δεν έχει λυθεί το απλό: παράταση σύμβασης εργασίας της τοπογράφου ή νέα σύμβαση και νέα πρόσληψη έστω περιορισμένου χρόνου, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις στην νομική υπηρεσία του κτηματολογίου; (παρεμπιπτόντως ο απολυθείς τεχνικός υπάλληλος ήταν από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις υπαλλήλων με ανοικτό μυαλό που ξελάσπωσε πολλές εκκρεμότητες των προηγούμενων στενά δημοσιοϋπαλληλικών στελεχών). Στους 21 μήνες διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ουδεμία βοήθεια δόθηκε στο Κτηματολόγιο Κω! Πώς να πιστέψουμε τις εξαγγελίες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι τώρα θα το λύσουν μαζί με το στεγαστικό πρόβλημα της τοπικής δικαιοσύνης;
Συμπέρασμα: αυτοί που ευθύνονται για το τέλμα 14 και των 21 μηνών υπόσχονται ανερυθρίαστα μεγάλα έργα χωρίς στοιχειωδών να το αιτιολογούν. Φυσικά δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι προκάτοχοι τους.
- Το δεύτερο ερώτημα είναι για το δικαστικό μέγαρο. Κατ αρχήν πριν το μέγαρο απαιτείται η ανακαίνιση του υπάρχοντος, η στελέχωση του, ο εκμοντερνισμός του μέσω ψηφιοποίησης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Δευτερευόντως δεν γίνονται εξαγγελίες εν κενώ: χωρίς προμελέτες, μελέτες σκοπιμότητας, μελέτες εφαρμογής, χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, προγράμματα χωρίς πρώτα από όλα πολιτικό σχεδιασμό. Μόνο μια δικαιολογία καλύπτει τις επαναλαμβανόμενες χθεσινές μεγαλοστομίες. Όλοι οι συμμετέχοντες σε παρόμοιες παράτες μάλλον μας θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δημοκρατική πολιτική εμπειρία και χαμηλής πνευματικής συγκρότησης.
Και όλα αυτά μετά από 200 χρόνια ανεξαρτησίας και ελευθερίας!
Κρίμα!
Ν. Μυλωνάς