Κάθετα αντίθετος στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ως προς την κατασκευή του κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέρο, δήλωσε μιλώντας στον “sky Ρόδου” ο Δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας, ισχυριζόμενος ότι λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο» και το νησί θα στιγματισθεί εκ νέου, ενώ η δομή θα μετατραπεί σε φυλακή-κολαστήριο για χιλιάδες μετανάστες.
Ο ίδιος -όπως είπε- δεν είχε καμία ενημέρωση και πληροφορήθηκε τις προχθεσινές ανακοινώσεις από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί θα πρέπει να δαπανηθούν 25 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα δομή και να επέλθει στην περιοχή οικολογική καταστροφή από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο κ. Κόλιας πρόσθεσε ότι και οι τέσσερις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ταχθεί κατά της δημιουργίας του νέου ΚΥΤ. Ο Δήμαρχος Λέρου υποστήριξε ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της διαμόρφωσης του χώρου 10 στρεμμάτων για τη δομή, με κατάλληλες συνθήκες, όχι όμως στα 63 στρέμματα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.
«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία δομή όπου να καταγράφονται οι άνθρωποι αυτοί, γιατί η Λέρος είναι πύλη εισόδου, αλλά όχι σε τέτοιας έκτασης Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η απλή λογική λέει ότι σε μία τέτοια περίπτωση 63 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες, όπου θα διαμένουν σε αυτή τη δομή 5.000-6.000 πρόσφυγες και μετανάστες», είπε σχετικά.
«Η Λέρος έχει στιγματισθεί από τις φυλακές ευάλωτων ομάδων διαχρονικά, οπότε δεν είμαστε σύμφωνοι στο στιγματισμό και η Λέρος να χαρακτηρισθεί ως κολαστήριο, βάζοντας μία ακόμη ταφόπλακα στο νησί μας. Έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να καταστεί τουριστικό νησί η Λέρος και δε νοείται να καταστραφεί». «Από διαβεβαιώσεις χορτάσαμε και από την παρούσα και από την προηγούμενη Κυβέρνηση» σημείωσε καταλήγοντας, ως προς τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να είναι «μηδενική η μόνιμη παραμονή σε δομές στα ακριτικά νησιά», ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι λειτουργεί ψηφοθηρικά, αφού έρχεται να φτιάξει αυτές τις δομές στα μικρά νησιά, όπου οι ψήφοι είναι λίγοι και οι απώλειες που θα έχει μικρές, σε σχέση με μία μεγάλη περιοχή στην ηπεριωτική Ελλάδα.
Στη Λέρο καταγράφονται 971 διαμένοντες σε 860 θέσεις. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί», σε έκταση περίπου 63 στρεμμάτων και θα έχει δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει.
Στην Κω όπου σήμερα υπάρχουν 1.052 διαμένοντες σε 816 θέσεις, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», σε έκταση 67 στρεμμάτων, σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα είναι 2.000 θέσεων και δυναμικότητας 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.
Σημειώνεται ότι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης στα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η λειτουργία των νέων κέντρων θα σημάνει το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών ενώ πρόσθεσε ότι ως το τέλος του 2020 θα κλείσουν 67 δομές – ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα.
rodiaki.gr