Ακούσαμε λοιπόν τα από καιρό αναμενόμενα μέτρα για την "ανόρθωση" της οικονομίας και του τουρισμού.
Αυτά που έπρεπε να ξέραμε από καιρό.
Πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις για καθυστερήσεις, ανεπάρκειες, αδικίες κ.ά., θέλουμε να τονίσουμε την πλήρη απουσία μέτρων για τη νησιωτικότητα.
Καμία μέριμνα για τις διαφορετικότητες των νησιών.
Μόνο μία γενική αναφορά για δημιουργία θαλάμων COVID-19 σε όλα τα νησιά. Προφανώς θα εννοούν αυτά τα κοντέινερς που μπαίνουν έξω από τα νοσοκομεία. Και φυσικά όπου υπάρχουν νοσοκομεία. Στα μικρά νησιά θα υπάρχουν;
Θα ενισχυθούν λέει οι δομές υγείας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Πώς δηλαδή; Με βραχυχρόνιες αποσπάσεις μερικών μηνών και μόνο για τον τουρισμό; Και οι νησιώτες; Πάλι παραπεταμένοι στη συνέχεια;
- Για το ΦΠΑ τίποτα πάλι για τα νησιά; Ότι ισχύει για όλους. Και οι μειωμένοι συντελεστές;
- Για τις μεταφορές; Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές διατηρεί το αυξημένο κόστος συγκριτικά με άλλες περιοχές αφού δεν προβλέπει το μεταφορικό ισοδύναμο που θα έπρεπε όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να επεκταθεί.
Σε τι θα ωφεληθούν έτσι τα νησιά από τον εσωτερικό τουρισμό, αφού πάλι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από άλλες περιοχές.
Για αυτό και διαθέτουν μόνο 30 εκατομμύρια, ενώ για κάποια μεσαία και μικρά νησιά, ιδιαίτερα τα απομακρυσμένα, ο εσωτερικός τουρισμός θα ήταν σωτηρία.
Και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ειδικά τους εποχικούς; Καμία ειδική μεταχείριση για τα νησιά. Ούτε για την εποχικότητα ούτε για το αυξημένο κόστος μεταφορών.
Πάλι η νησιωτικότητα απουσιάζει από τα μέτρα ακόμα και αυτά για τους επόμενους μήνες.
Τι να περιμένουμε λοιπόν για τομές και νησιωτική πολιτική που έχουν ανάγκη οι νησιώτες, ώστε να μην αντιμετωπίζεται σαν πολίτες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας;
Ηλίας Καματερός
αρχιτέκτονας
τ. βουλευτής Δωδεκανήσου