Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κ. Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Χωρίς επίδομα ανεργίας 200.000 εποχικά εργαζόμενοι

10/12/2021
138 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τροπολογία - εμπαιγμός του υπουργείου Εργασίας εξαιρεί χιλιάδες εργαζόμενους σε επισιτισμό και τουρισμό από την τακτική επιδότηση ανεργίας

Οι καλοκαιρινοί ήρωες των εσόδων - ρεκόρ στον τουρισμό την τελευταία διετία μένουν άνεργοι και καλούνται να ζήσουν χωρίς την παραμικρή εισοδηματική στήριξη, όχι μόνο τις γιορτές, αλλά και τον πλέον δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών.


Η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται να δει πράξεις και παραλείψεις της που οδηγούν 200.000 εποχικά εργαζόμενους στην εξαθλίωση, όπως αποδείχθηκε και με την τροπολογία που κατατέθηκε προχθές Τρίτη από το υπουργείο Εργασίας. Και αυτό καθώς με την τροπολογία επεκτάθηκε (και σωστά) η κατ' εξαίρεση για το 2021 μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων στα 50 για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος του ΟΑΕΔ, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.


Ωστόσο, δύο μεγάλες κατηγορίες των εποχικά εργαζομένων σε τουρισμό - επισιτισμό παραμένουν εντελώς ακάλυπτοι:

1. Η πρώτη κατηγορία αφορά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα οι οποίοι για πρώτη φορά αιτούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Σε αυτούς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση τηρεί διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον αριθμό απαιτούμενων ενσήμων σε σχέση με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, για το 2019 και το 2020 απαιτούνται 80 ένσημα (50 για τους υπόλοιπους) και για το 2021 ο αριθμός ενσήμων παραμένει διπλάσιος, δηλαδή απαιτούνται 100 ένσημα. Με λίγα λόγια, εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο έχουν διαφορετική αντιμετώπιση!

2. Η δεύτερη κατηγορία αφορά εποχικά εργαζόμενους που, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ, δεν διαθέτουν τα ένσημα των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, με αποτέλεσμα αυτά να μην υπολογίζονται για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Με άλλα λόγια, χιλιάδες εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή εργασίας με απόφαση της κυβέρνησης δεν τους αποδίδονται τα ένσημα προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας!

Τα μέτρα - τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ 

Ακριβώς για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είχαν εγκαίρως κατατεθεί διαδοχικές τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε. Να θυμίσουμε ότι οι βουλευτές και αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ν. Σαντορινιός, Σ. Βαρδάκης είχαν καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα με τη μορφή τροπολογιών που αφορούσαν:

1. Την προσμέτρηση των ενσήμων των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021 για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

2. Οι εποχικά εργαζόμενοι, κατ’ εξαίρεση για το 2021, πέραν των 50 ημερών εργασίας, να έχουν πραγματοποιήσει και 50 ημερομίσθια κατ’ έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και των ενσήμων μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021.

Νοτοπούλου: Εμπαιγμός

"Η κυβέρνηση εμπαίζει χωρίς όριο τους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό - επισιτισμό με fake λύση" σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως σημειώνει, "συνειδητά η κυβέρνησή της Ν.Δ. αφήνει 200.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό - επισιτισμό χωρίς εισόδημα και έφτασαν Χριστούγεννα! Συνειδητά επιλέγει να αφήνει το πρόβλημα να διαιωνίζεται, όπως απέδειξε απορρίπτοντας τις τροπολογίες μας. Αυτό είναι το ευχαριστώ της κυβέρνησης της Ν.Δ. στους ανθρώπους του τουρισμού - επισιτισμού που έβαλαν πλάτη για να επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη για τα έσοδα από τον τουρισμό. Να οδηγούν τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό - επισιτισμό σε απόγνωση".

Χόντζογλου: Τροπολογία κοροϊδία

"Η τροπολογία της κυβέρνησης είναι 'μια τρύπα στο νερό', αποτελεί κοροϊδία για τη συντριπτική πλειονότητα των εποχικά εργαζομένων τονίζει σε δήλωσή του στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό Νίκος Χόντζογλου. "Η τροπολογία δεν καλύπτει τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά μετά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης δεν μπορούν να προσμετρηθούν και τα ένσημα της περιόδου που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας".


 https://www.avgi.gr/oikonomia/402988_horis-epidoma-anergias-200000-epohika-ergazomenoi?fbclid=IwAR2-BP7XkFNcsq-PmWGzz7hhaO9pdQrziXijZ-l2G4lODRaILp0XYxiiNtc

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ