Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μέτωπο φορέων για το άνοιγμα του yachting από την Τουρκία

28/07/2021
34 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων της «δημοκρατικής» και την παρέμβαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, δια του προέδρου του κ. Γιάννη Πάππου προς τους υπουργούς Τουρισμού κ. Χ.Θεοχάρη, Εξωτερικών, κ. Ν.Δένδια, Υγείας, κ. Β.Κικίλια, Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν.Χαρδαλιά για το άνοιγμα του yachting από την Τουρκία, ο ένας μετά τον άλλον εμπλεκόμενοι φορείς νησιών απ’ όλο το Αιγαίο, συσπειρώνονται προκειμένου να μη χαθεί και αυτή η τουριστική περίοδος.

Επειτα από την στοχευμένη παρέμβαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ετοιμάζονται παρεμβάσεις και από άλλα Επιμελητήρια και φορείς, ώστε να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο για το άνοιγμα της θαλάσσιας σύνδεσης με την Τουρκία που έχει διακοπεί για έναν και πλέον χρόνο λόγω της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μιλώντας στη «δ» ανέφερε ότι την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το yachting παραμένει στον «πάγο» και οι οικονομίες κυρίως των μικρών νησιών που έχουν άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, βρίσκονται στο ναδίρ τα απέναντι παράλια οι επιχειρηματίες «πανηγυρίζουν» που τα εκατοντάδες σκάφη παραμένουν εγκλωβισμένα στις πολυτελείς μαρίνες της Τουρκίας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

«Την ώρα που εμείς ακόμα να πάρουμε την απόφαση να ανοίξουμε τη θαλάσσια διασύνδεση με την Τουρκία για να μπορούν να μας επισκεφθούν τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής είτε τουρκικά είτε ευρωπαϊκά που ελλιμενίζονται στις πολυτελείς μαρίνες της γείτονας χώρας, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί παρακαλούν να μην ανοίξουν ούτε φέτος τα σύνορα με την Ελλάδα, για να συνεχίσουν να επωφελούνται οικονομικά από την “αναγκαστική” παραμονή των yacht και megayacht που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τη χώρα μας.

Η Σύμη, όπως και άλλα μικρά νησιά έχουν άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό yachting που ενισχύει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Πρόκειται για επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης που είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά», δήλωσε στη «δ» ο κ. Παπακαλοδούκας ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες του νησιού αλλά και ναυτικούς πράκτορες από την Τουρκία που καθημερινά τον ρωτούν αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

«Προς επιβεβαίωση της έγκριτης εφημερίδας σας, τα τηλέφωνά μας δεν σταματούν να χτυπούν από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους όχι μόνο στη Σύμη αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όσο εμείς κωλυσιεργούμε να ανοίξουμε τα σύνορα με την Τουρκία για το yachting χάνοντας χιλιάδες ευρώ από μια μορφή τουρισμού που ενισχύει σημαντικά την οικονομία των νησιών, οι ιδιοκτήτες σκαφών μάς δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να έρθουν αλλά δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας.

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε σε προηγούμενα ρεπορτάζ σας, θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, που είναι από τις πλέον ασφαλείς και έχει διακοπεί από πέρυσι λόγω της πανδημίας. Συζητώντας και με άλλους δημάρχους μικρών νησιών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν δεν ανοίξει φέτος ο θαλάσσιος τουρισμός για τα ιδιωτικά σκάφη από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, θα περάσουμε πιο δύσκολο χειμώνα από αυτό που αφήσαμε πίσω. Δεν θα αντέξουν οι οικονομίες μας, δεν θα αντέξουν οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις των νησιών άλλη μια σεζόν με κλειστά σύνορα από την Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να βρεθεί τρόπος, όποιον θεωρήσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι ότι είναι ο σωστός και ο πλέον ασφαλής, ώστε και η δημόσια υγεία να διασφαλιστεί αλλά και να ανοίξει ο θαλάσσιος τουρισμός ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, από τη στιγμή που καταφθάνουν ούτως ή άλλως επισκέπτες με τα αεροπλάνα ή που μπορεί κάποιος από την Τουρκία, να έρθει αεροπορικώς στα νησιά μας αλλά δεν του επιτρέπεται να έρθει με το σκάφος. Αν αυτό δεν είναι παράδοξο τότε τι είναι;», αναρωτιέται λέει ο δήμαρχος της Σύμης.

Να σημειωθεί ότι το 2019, η Σύμη υποδέχθηκε περισσότερα από 12.000 σκάφη, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τουρκικά λιμάνια. Εάν η διασύνδεση με την Τουρκία παραμείνει κλειστή, εκτιμάται ότι η Σύμη δεν θα δεχθεί περισσότερα από 1000 σκάφη τη φετινή σεζόν, καταφέροντας τεράστιο πλήγμα στην οικονομία του νησιού.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πέρα από τις απώλειες που μετρούν τα μικρά νησιά, υπολογίζεται ότι η μείωση των σκαφών αναψυχής που δέχεται η Ρόδος, υπερβαίνει αυτή τη στιγμή το 70%, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά και για τα μικρότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον θαλάσσιο τουρισμό και που από πέρυσι, στερούνται τεράστιων εσόδων λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς πάντως ευελπιστούν ότι μετά την παρέμβαση και του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Πάππου, ο οποίος στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς μέσω της οποίας περιγράφει επακριβώς τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις των νησιών, εξαιτίας των περιορισμών της θαλάσσιας διασύνδεσης με την Τουρκία, θα επανεξεταστεί το ισχύον καθεστώς και άμεσα θα μπορέσουν οι εκατοντάδες επισκέπτες που περιμένουν στα απέναντι τουρκικά παράλια να έρθουν στα ελληνικά νησιά με τα πολυτελή σκάφη τους, τα οποία επί του παρόντος μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας μόνο με το πλήρωμα, κενά επιβατών.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ