Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

210 εκ. € στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε.

16/09/2022
23 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ποσό που ανέρχεται σε περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τη χώρα μας με περίπου 1,6 δις ευρώ.
 
 Τα χρήματα αυτά θα διανεμηθούν σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας μεταξύ των οποίων και στο Νότιο Αιγαίο, προκειμένου να υλοποιηθούν στα νησιά της περιοχής μας δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, κυκλικής οικονομίας και ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
 
 Όπως τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενισχύοντας τα νησιά μας, εκφράζοντας παράλληλα και την ικανοποίησή του για τον διπλασιασμό του ΠΕΠ νοτίου Αιγαίου από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που προηγήθηκε.
 
 Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής  που έχει η Ευρωπαϊκή έΈνωση και αποσκοπεί στην παροχή στήριξης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις λόγω της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.
 
 Η χώρα μας έδωσε μάχη για να το κερδίσει και πήρε 1,63 δις ευρώ. το ταμείο αυτό δεν πηγαίνει σε όλες τις περιοχές. Στην Ελλάδα είναι μόνο τέσσερις οι περιφέρειες που μπορούν να συμμετέχουν στους πόρους αυτούς. Είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Νότιο Αιγαίο, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη, καθώς και δύο δήμοι στην Πελοπόννησο».
 
 Μιλώντας αναλυτικά για τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση της περιοχής μας, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Εμείς δώσαμε μία μάχη και μαζί με εμάς και τα άλλα νησιά. Είπαμε ότι λειτουργούμε στη συντριπτική πλειοψηφία των νησιών μας με ντίζελ και μαζούτ.
 
 Άρα έχουμε να παρουσιάσουμε άξονες δράσεις και πρωτοβουλίες στο ταμείο και να κάνουμε και δουλειά σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα που είναι αλληλένδετα ζητήματα.
 Πρόκειται για επιπλέον χρήματα των όποιων χρηματοδοτήσεων υπάρχουν στο περιφερειακό πρόγραμμα νοτίου Αιγαίου και επιπλέον των όποιων χρηματοδοτήσεων κατανέμονται από τα τομεακά προγράμματα κάθε υπουργείου.
 
 Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας κυκλικής οικονομίας και ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Σε όλα τα θέματα έχουμε προτάσεις και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε».
 
 Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία σύστασης της επιτροπής παρακολούθησης και διαχείρισης του ταμείου σε πανελλαδικό επίπεδο, και ότι το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην περιφέρειά μας θα αποσαφηνιστεί πλήρως όταν ξεκινήσουν οι εργασίες της.
 
 Με την ευκαιρία, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, το μόνο που απομένει για να βγεί στον αέρα η πρώτη πρόσκληση για έργα, είναι να γίνει η συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής παρακολούθησης. Και αυτή βρίσκεται στο στάδιο της συγκρότησης και πιθανόν μέσα στον Οκτώβριο να γίνει η συνεδρίαση, ώστε το Νοέμβριο να έχουμε την πρώτη πρόσκληση για το πρόγραμμα.


Rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ