Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στα Δωδεκάνησα και οι νομαρχιακές επιτροπές, αφού εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την αύξηση τελικά ή όχι των εδρών στο νομό, έπειτα από την επικείμενη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής 2021 της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Προς το τέλος Δεκεμβρίου αναμένονται τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσον αφορά στην απογραφή πληθυσμού και ως τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο θα παρουσιάζεται ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας και ο αριθμός εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, τα Δωδεκάνησα λόγω της αύξησης πληθυσμού που καταγράφεται, εντάσσονται στις περιοχές που κερδίζουν μία έδρα και από τις επόμενες εκλογές θα εκπροσωπούνται με έξι βουλευτές στη Βουλή από πέντε που είναι σήμερα, όμως αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος.
Μόλις η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύσει το Προεδρικό Διάταγμα, με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής, τότε θα ακολουθήσει ένα δεύτερο Π.Δ. για την ανακατανομή των εδρών της Βουλής και την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το Υπουργείο Εσωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά στα Δωδεκάνησα η αύξηση των εδρών κατά μία, σημαίνει ότι τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα πρέπει να απαρτίζονται από οκτώ υποψήφιους βουλευτές και με βάση την υποχρεωτική ποσόστωση 40% για την εκπροσώπηση του κάθε φύλου στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ανά περιφέρεια, για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, οι τρεις -τουλάχιστον- θα πρέπει να είναι γυναίκες.
Για τον λόγο αυτό, οι επίσημες ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ανά νομό έχουν πάρει… παράταση μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με τις έδρες ανά νομό προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα, είτε διώχνοντας υποψηφίους που θα περισσεύουν όπου περιορίζονται οι έδρες, είτε αναζητώντας επιπλέον υποψήφιους την τελευταία στιγμή όπου αυξάνονται οι έδρες.
Ουσιαστικά, η απογραφή επηρεάζει την κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια, τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος.
Ετσι, ο νέος εκλογικός χάρτης που όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν, διαμορφώνει νέα δεδομένα στα Δωδεκάνησα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος και μέχρι αυτή τη στιγμή, τα κομματικά επιτελεία και οι αρμόδιες επιτροπές γράφουν και σβήνουν ονόματα μέχρι να δοθούν οι τελικές κατευθύνσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε θέση… μάχης οι Δήμοι που «συρρικνώνονται»
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» πολλοί Δήμοι που με βάση την τελευταία απογραφή εμφανίζουν μείωση πληθυσμού βρίσκονται σε θέση μάχης, καθώς η μείωση συνεπάγεται χαμηλότερη χρηματοδότησή τους, περιορισμό στην κατανομή των κονδυλίων που προσδιορίζονται με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και εμπλοκή στους σχεδιασμούς που αφορούν στη λειτουργία νοσοκομείων, αστυνομικών τμημάτων, σχολείων κ.λπ, καθώς λαμβάνονται υπ΄όψιν τα στοιχεία των απογραφών.
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και μια πρώτη επαφή εκπροσώπων Δήμων ανά την Ελλάδα, ο πληθυσμός των οποίων εμφανίζεται μειωμένος με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. που εμφανίζονται αποφασισμένοι να κινήσουν νομικές διαδικασίες, προχωρώντας σε ενστάσεις.
Και μπορεί τα Δωδεκάνησα να καταγράφουν αύξηση πληθυσμού, όμως εξ αντανακλάσεως επηρεάζονται από τη διαδικασία των ενστάσεων άλλων Δήμων, αφού αυτό θα επιφέρει γενική καθυστέρηση και εμπλοκή όπως εκτιμάται, επηρεάζοντας και το ζήτημα της ανακατανομής των εδρών.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κω καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση στα Δωδεκάνησα έπειτα από την απογραφή πληθυσμού με 10,6% και ακολουθούν η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου με +7,8%, η Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου με +6,6% και η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Ηρωικής νήσου Κάσου με αύξηση 4,5%.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατέγραψε αύξηση πληθυσμού από 309.000 κατοίκους σε 324.000, όταν ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσιάζει μείωση 3,5% σε σχέση με την απογραφή του 2011, οπότε και είχαν καταγραφεί 10.816.286 άτομα στην Ελλάδα.
Τα οριστικά αποτελέσματα θα αφορούν στον μόνιμο πληθυσμό της απογραφής του 2021, και ως μόνιμοι κάτοικοι ενός Νομού λογίζονται όσοι στην απογραφή δήλωσαν ότι μένουν μόνιμα στο συγκεκριμένο Νομό, ανεξαρτήτως αν βρέθηκαν σ’ αυτόν ή σε άλλους Νομούς της χώρας και ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες ή αλλοδαποί.
Πηγή:www.dimokratiki.gr