Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

FTI: Ακυρώνονται 150.000 προκρατήσεις – «Στον αέρα» χιλιάδες τουρίστες

06/06/2024
307 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

«Περιορισμένες και διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζονται από παράγοντες του τουρισμού οι ζημιές των ελλήνων ξενοδόχων από το «κανόνι» του γερμανού tour operator FTI, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης.

Οι περίπου 7.500 ταξιδιώτες του FTI που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε 250 ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο καλύπτονται από προπληρωμένα πακέτα, χωρίς απώλειες για τους ξενοδόχους. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιο «πακέτο διακοπών» (πτήσεις, διαμονή και πιθανόν διατροφή ή ενοικίαση αυτοκινήτου) δεν έχει εξοφληθεί πλήρως, αυτό θα καλυφθεί από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Το συγκεκριμένο ταμείο συστάθηκε το 2021, αμέσως μετά τη χρεοκοπία του Thomas Cook, του μεγαλύτερου την εποχή εκείνη tour operator στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV), αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για κράτηση πακέτου διακοπών – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.

Πάντως, από χθες Τετάρτη ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις του FTI σε ξενοδοχειακά καταλύματα σε όλους τους προορισμούς στους οποίους ο γερμανικός όμιλος είχε παρουσία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο FTI είχε συμβόλαια για πάνω από 150.000 προκρατήσεις καταλυμάτων σε Κρήτη (περίπου 65-80 χιλιάδες προκρατήσεις), Ρόδο (30.000), Κω (20.000) και Κέρκυρα (20.000).

Δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος είναι ακόμα στην αρχή της, τα κενά στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόταν ο FTI αναμένεται να καλυφθούν από άλλους tour operators, που ήδη σπεύδουν να επωφεληθούν της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Σημειώνεται ότι η TUI και η Schauinsland-Reisen ήταν χθες οι πρώτοι tour operators  στη Γερμανία που αντέδρασαν στην πτώχευση της FTI, ρίχνοντας στην αγορά πακέτα διακοπών με ειδικές προσφορές. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την TUI, από εδώ και στο εξής δεν θα απαιτείται πλήρης εξόφληση για όλες τις νέες κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024 με αναχώρηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ανεξάρτητα από το αν οι πελάτες επηρεάζονται από την αφερεγγυότητα της FTI ή όχι.

Αντίστοιχες προσφορές ανακοίνωσε και ο tour operator Schauinsland Reisen. Οι πελάτες του FTI που θα επικοινωνούν μαζί του θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν εκ νέου κράτηση για το ταξίδι τους, ενώ ο Schauinsland θα τους προσφέρει μειωμένα τέλη ακύρωσης.

Το πρόβλημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη χρεοκοπία του FTI εντοπίζεται κυρίως στην εξόφληση των οφειλών του προς τους ξενοδόχους για το 2023. Ο FTI είχε πολύ μεγάλες οφειλές στα ελληνικά ξενοδοχεία από την περυσινή σεζόν, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατάφερε να τις αποπληρώσει σχεδόν στο σύνολό τους και πλέον έως τα τέλη του 2023 υπήρχε ένα υπόλοιπο περίπου 1,8 εκατ. ευρώ προς 300 ξενοδοχειακές μονάδες. Τις οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί (κυμαίνονται από 10.000 έως 55.000 ευρώ ανά ξενοδοχείο) οι ελληνικές επιχειρήσεις θα τις διεκδικήσουν από τη δικηγορική εταιρεία Finkenhof, που έχει ορισθεί ως διαχειριστής του FTI.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ