«Πάρα πολύ καλά ξεκίνησαν τα σχολεία», τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη ο οποίος, σε δηλώσεις του χθες, είπε ότι, τα σχολεία μας είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχει κανένα κενό αλλά ούτε και πρόβλημα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς.
Καταρχάς, ανέφερε ότι τη Δευτέρα έγινε ο αγιασμός και όλα τα σχολεία λειτούργησαν κανονικότατα, την ίδια ημέρα μοιράστηκαν τα βιβλία στα περισσότερα σχολεία ενώ στα υπόλοιπα δόθηκαν χθες.
Και είπε στη συνέχεια: «Άρα, με κανένα κενό λειτούργησαν τα σχολεία μας σήμερα. Δεν υπάρχουν κενά. Όπου υπήρξε κενό, να ξέρετε ότι έχουν γίνει διαθέσεις εκπαιδευτικών από σχολικές μονάδες όμορες ώστε να καλυφθούν τα κενά».
Όπως εξήγησε ο διευθυντής, υπάρχουν περιπτώσεις, τώρα, που δημιουργούνται κενά με θέμα αδειών. Δηλαδή, μπορεί σήμερα να μην υπάρχει κενό και να υπάρξει αύριο.
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης αυτών των κενών επειδή έχουν πλεόνασμα σε προσωπικό.
Και δήλωσε: «Άρα, λοιπόν, μπορώ να είμαι ευχαριστημένος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να πω ότι τα σχολεία μας είναι υπερπλήρη, τα βιβλία ήταν στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί είναι στα σχολεία.
Επομένως, το έμψυχο υλικό, που είναι οι μαθητές μας, έχουν πλέον τη δυνατότητα εκείνη να βοηθηθούν οι ίδιοι και να μην έχουν άγχος.
Να τους ευχηθούμε, λοιπόν, καλή επιτυχία, καλή δύναμη σ’ αυτούς, τους γονείς τους που ξέρουμε ότι τραβούν και αυτοί το δικό τους Γολγοθά, την αγωνία των παιδιών τους, να τους διαβεβαιώσουμε ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα, θα απευθύνονται στο σχολείο και θα λύνεται. Αυτή είναι η διαβεβαίωση.
Και επίσης και εμείς είμαστε εδώ, πάντα ανοιχτοί, για να μπορέσουμε να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.
Να ευχηθούμε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς μας, που δίνουν κι αυτοί τον αγώνα τους, καλή δύναμη, καλό κουράγιο και αυτό που κάνουν να το κάνουν σωστά, όπως ξέρουν να το κάνουν».
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι, πέρυσι, έγιναν 718 μόνιμοι διορισμοί και η πολιτεία είχε να διορίσει από το 2010-διόρισαν καθηγητές ειδικής αγωγής πριν τρία-τέσσερα χρόνια-αλλά για γενική εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι τα παραπάνω άτομα στο νομό Δωδεκανήσου.
Φέτος, διορίστηκαν 175, άρα, συνολικά, περίπου είναι γύρω στους 1000 εκπαιδευτικούς.
Επίσης έχουν γίνει και προσλήψεις περίπου 80 αναπληρωτών. Έτσι, συνολικά, 1100 περίπου είναι οι νέοι εκπαιδευτικοί που ήρθαν στην περιοχή μας να παράσχουν τις υπηρεσίες τους τα δύο τελευταία χρόνια.
Θύμισε, λοιπόν, ότι πριν πολλά χρόνια δεν γίνονταν διορισμοί και τα κενά έφθαναν τα…200 και 250 και καλύπτονταν μόνο από αναπληρωτές των οποίων ο αριθμός έφθανε τους 600 και φέτος πήραν 80 για τις άδειες που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, διάφορα έκτακτα κτλ.
Θέλησε να ξεκαθαρίσει ακόμα ο κ. Παπαδομαρκάκης: «Ωστόσο, θέλω να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν κενά και όποιος λέει το αντίθετο, κάτι άλλο εξυπηρετεί, το οποίο εμένα με αφήνει αδιάφορο. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο η εκπαίδευση και τίποτα άλλο».
Όσον αφορά στα κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς, όπως π.χ. τα διπλά μόρια για τους αναπληρωτές, είχαν δοθεί και καταργήθηκαν κάποια στιγμή-μάλιστα είχε δοθεί από τους Λειψούς το 2013. Τώρα, έχει επανέλθει αυτό και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει δύο χρόνια σε δυσπρόσιτα σχολεία, διπλασιάζονται τα μόριά τους.
Ένα άλλο θέμα, είναι ότι στους αναπληρωτές δίνεται η δυνατότητα να τρώνε στη λέσχη στρατιωτικών και είναι πολλοί αυτοί που έχουν κάνει χρήση αυτού του προνομίου.
«Σιγά-σιγά, μπορούν να λύνονται προβλήματα με ήρεμο τρόπο», είπε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας ενώ έβαλε και τη διάσταση την ψυχολογική, όταν δίνεται η ευκαιρία στον εκπαιδευτικό να γυρίσει στο σπίτι του πιο γρήγορα με τα διπλά μόρια.
Για τη στέγαση
Σχετικά με το πρόβλημα στέγασης, ο κ. Παπαδομαρκάκης είπε ότι όταν πρωτοήρθαν οι εκπαιδευτικοί εδώ να παρουσιαστούν, δεν έβρισκαν σπίτι, όμως μίλησαν με την τοπική κοινωνία, τους αφουγκράστηκε και ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο νομό Δωδεκανήσου και αν υπήρχε θα το έλεγα».
Όπως είπε, δεν έχει καμία τέτοια αναφορά από εκπαιδευτικό.
Τέλος, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για όπου υπάρχει το πρόβλημα λέγοντας: «Από τη μια ζητάμε εκπαιδευτικούς για το σχολείο μας και από την άλλη δεν τους φιλοξενεί ο ίδιος ο τόπος, να μείνουν στον τόπο που τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν γράμματα στα παιδιά τους.
Άρα, θα έπρεπε να διασφαλιστεί, αν θέλετε, από την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς άρχοντες, να υπάρχει μία σοβαρή συζήτηση για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα των εκπαιδευτικών και όχι μόνο.
Από τη μια ζητάμε να μάθουν τα παιδιά μας γράμματα, και από την άλλη να μην έχουν στέγαση; Όμως, στο νομό Δωδεκανήσου, σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και όποιος το είπε πιθανόν δεν ήξερε».
rodiaki.gr