Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

Γ. Χατζημάρκος: Δέσμη μέτρων για το Καστελλόριζο - Tι ανέφερε για τα έργα 130 εκ. ευρώ σε Κω και Κάλυμνο

16/09/2026
2 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Επιστρέφοντας από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε στον RealVoice 99,5 και στη δημοσιογράφο Νατάσσα Παμπρή για το τριήμερο στο Καστελλόριζο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με αφορμή την 83η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Όπως τόνισε, πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης ήταν η εξέταση, ένα προς ένα, όλων των ζητημάτων του Καστελλορίζου και των νησίδων Ρω και Στρογγύλης, με τις τρεις ημέρες να αποδίδουν πλούσιο αποτέλεσμα. Για τα γεωπολιτικά περιορίστηκε στην επισήμανση ότι αισθάνεται περήφανος για τη στάση και τα αντανακλαστικά του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ επανέλαβε ότι οι λύσεις για τα πολύ μικρά νησιά πρέπει να σχεδιάζονται στο μέτρο του κάθε τόπου και ότι η «άγονη γραμμή» καλλιεργούσε ψυχολογία ηττοπάθειας.


Από τις 21 ερειπωμένες κατοικίες στις 42 με χορηγία της Hellenic Energy


Οι 21 κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1980 και είχαν κριθεί, όπως παραδέχθηκε, δικαίως ακατάλληλες, θα χωριστούν σε στούντιο των 60 τετραγωνικών μέτρων, ώστε στο ίδιο αποτύπωμα να προκύψουν 42 κατοικίες για τη στέγαση δημοσίων λειτουργών, από ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό έως λιμενικούς, αστυνομικούς και υπαλλήλους της ΑΑΔΕ. Η συζήτηση ξεκίνησε την Παρασκευή και έκλεισε το Σάββατο, με τον πρωθυπουργό να αναζητά λύση χορηγίας για ταχύτερη υλοποίηση και τη Hellenic Energy να αναλαμβάνει σχεδιασμό, χρηματοδότηση και εκτέλεση.
Παράλληλα, δύο ακίνητα του Δήμου, μεταξύ των οποίων το παλιό παγοποιείο, θα μετατραπούν σε κατοικίες με χρηματοδότηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ ανακατασκευάζονται και άλλες εννέα κατοικίες που είχαν παραχωρηθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Για τα οικονομικά κίνητρα, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι κάθε οικογένεια μόνιμων κατοίκων θα λαμβάνει 5.000 ευρώ ετησίως, αφορολόγητα και ακατάσχετα, με το ίδιο ποσό να καταβάλλεται ως αύξηση στο μόνιμο προσωπικό του δημόσιου τομέα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι, από τους περίπου 750.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, όποιος μπορεί να εργαστεί εξ ολοκλήρου με τηλεργασία και έχει την έγκριση της υπηρεσίας του μπορεί να μεταφερθεί στο νησί διατηρώντας την οργανική του θέση, λαμβάνοντας το κίνητρο και, εφόσον επαρκέσουν οι κατοικίες, δωρεάν διαμονή.


Πλοίο, αεροδρόμιο, λιμάνι, ύδρευση και αποχέτευση


Προστίθεται άμεσα ένα επιδοτούμενο δρομολόγιο του Blue Star από τη Ρόδο κάθε Τετάρτη, αίτημα του δημάρχου Μεγίστης. Για το αεροδρόμιο απαιτείται επέκταση του διαδρόμου, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν τεχνική απάντηση για το εφικτό και το κόστος, με τον πρωθυπουργό να δρομολογεί ομάδα εξέτασης του θέματος.
Σε προτεραιότητα μπαίνουν τρία έργα, το λιμάνι και ο Γιαλός όπου έχουν εμφανιστεί επικίνδυνες σπηλαιώσεις, η ύδρευση και η αποχέτευση. Παλαιότερο έργο για το κρηπίδωμα είχε δημοπρατηθεί αλλά ακυρώθηκε μετά από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα επαναπροκηρυχθεί με νέο σχεδιασμό. Τα τρία έργα εκτιμάται ότι θα αναλάβει κεντρικά η κυβέρνηση μέσω του ΕΤΑΔ, για λόγους ταχύτητας και τεχνικής επάρκειας.
Στα απορρίμματα θα μεταφερθεί το μοντέλο της Τήλου, η οποία έχει προσεγγίσει το 90% σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Ο περιφερειάρχης στάθηκε και στο ανακαινισμένο σχολικό συγκρότημα, ιστορικό κτήριο δωρεά της οικογένειας Σαντραπέ, όπου ο αγιασμός έγινε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, με κόστος που ξεπέρασε τις 750.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας. Ως επόμενο βήμα ανακοίνωσε αθλητικό κέντρο και μικρό συνεδριακό κέντρο για 150 έως 200 άτομα, με τη διαδικασία αγοράς της γης σε εξέλιξη.


Ρω και Στρογγύλη με λιμάνι και υποθαλάσσιο καλώδιο


Για την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Στρογγύλη και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Κυράς της Ρω, ανέφερε ότι η Περιφέρεια χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου οδικό δίκτυο, προβλήτα και λιμάνι στη Ρω, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων του προσωπικού. Απαντώντας σε επικρίσεις για το ύψος των δαπανών, επικαλέστηκε την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο νησίδων με υποθαλάσσιο καλώδιο, έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκεί όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν γεννήτριες με μεταφορά καυσίμων.


Κως και Κάλυμνος και το έργο των 130 εκατομμυρίων


Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε ο ΦΟΔΣΑ πριν από δύο χρόνια, μίλησε για ντροπιαστική χωματερή στην Κάλυμνο και για σχεδόν ανεξέλεγκτη χωματερή στην Κω, χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες, εξοπλισμό και άδεια λειτουργίας, με τα στραγγίσματα να ρέουν ελεύθερα.
Ο ΧΥΤΑ της Κω αποκαταστάθηκε πλήρως με μεμβράνες, μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων, πυρασφάλειες, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και μονάδα αντίστροφης όσμωσης, με έκδοση άδειας λειτουργίας, ενώ στην Κάλυμνο κατασκευάστηκε σύγχρονος σταθμός μεταφόρτωσης. Παράλληλα δημοπρατήθηκαν με ΣΔΙΤ οι μονάδες επεξεργασίας, κόστους περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, με τον διαγωνισμό να έχει περάσει στη δεύτερη φάση. Όλα αυτά, όπως κατήγγειλε, έγιναν μέσα σε κλίμα καθημερινών καταγγελιών, προσφυγών και συκοφαντιών.
Για το Kos Co-Lab ανέφερε ότι υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω και την πρόεδρό της κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, με πρώτη ομάδα μεγάλων μονάδων να εφαρμόζει κανόνες διαχείρισης απορριμμάτων και νερού. Η Ένωση ανέλαβε το κόστος και την εκτέλεση της ανακαίνισης εννέα διαμερισμάτων ώστε να είναι έτοιμα περίπου τον Μάρτιο, καθώς με τους κανόνες των δημοσίων έργων θα απαιτούνταν περίπου 1,5 χρόνος.


Γαστρονομία, εκλογές και Εθνικό Θέατρο
Η Περιφέρεια έχει υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας για τον τίτλο της Παγκόσμιας Γαστρονομικής Περιφέρειας, με κρίση για το 2028 και επιτόπια επίσκεψη της κριτικής επιτροπής τον Οκτώβριο, μετά τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019. Ερωτηθείς για την ημερομηνία των εκλογών, απάντησε ότι τέτοια συζήτηση δεν γίνεται και ότι ο ίδιος θα «πόνταρε» στην κυριολεκτικά τελευταία ημέρα λήξης της θητείας, επικαλούμενος παράλληλα τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεων και έργων για τα νησιά που είχε παρουσιάσει στη Ρόδο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Τέλος, για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ανέφερε ότι τα κτιριακά ολοκληρώθηκαν και ακολουθεί η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης, του εξοπλισμού, με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από πόρους της Περιφέρειας, δέσμευση που είχε αναληφθεί από το 2022.


dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ