Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΙΝΚΑ Ν. Αιγαίου: Διπλάσιο το κόστος φέτος στο πασχαλινό τραπέζι

21/04/2022
409 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε αναλυτική καταγραφή τιμών προβαίνει το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου που επισημαίνει την ανάγκη περισσότερων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας τονίζοντας ότι φέτος από άποψη τιμών η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Συγκριτικά με τον Απρίλη του 2002, το σύνολο του Πασχαλινού τραπεζιού είναι εφέτος διπλάσιο, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου!

Με βάση τις τιμοληψίες του ΙΝΚΑ καταγράφονται τα εξής σε σχέση με βασικά αγαθά:
Μαγειρίτσα 1/2 κιλό συκώτι 6,5 + ζαρζαβατικά = 10
Τυρί φέτα 1/2 κιλό ×10 το κιλό =5,00
Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα 1/2 κιλό ×14,00 το κιλό =7 ,00
Ψωμί 1 κιλό 2,20
Αυγά κόκκινα βαμμένα 20×0,50 =10 + βαφές 2 × 1,60 =3,20 Σύνολο 13,20
Κάρβουνα 20 κιλά × 1,10 το κιλό = 22
Κουλούρια 1 κιλό × (αλεύρι 1 × 1,40 + βούτυρο 600 γραμ×8,90 + βανίλιες 0,60 )
Σύνολο 10,90
Τσουρέκι 1 κιλό 15 ,00
Κρασί χύμα 1 1/2 ×3,00 το κιλό =4,5
Μπύρες 10 ×1,60= 16,00
Αναψυκτικά 6 × 0,300 ml =3,80
Φρούτα 3,00
Γλυκά 10,00
Διάφορα απρόβλεπτα όπως λάδι, ρεύμα (γιατί έγινε πανάκριβο) =15,00
Σύνολο: 296,65.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι νονοί!
Όπως σημειώνει το ΙΝΑ Ν. Αιγαίου, στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το αυξημένο κόστος για την αγορά λαμπάδας, καθώς όπως φαίνεται και οι νονοί θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πάρουν τα σχετικά δώρα για τα βαφτιστήρια τους.

Συγκεκριμένα:
Λαμπάδα:
-Απλή, χωρίς σχέδια: 3 – 10 €
-Χειροποίητες: 10 – 15 €
-Με παιχνίδι: 25 – 50 €
Σοκολατένιο αυγό (220 γρ.): 6 € – 22 € (σούπερ μάρκετ ή ζαχαροπλαστείο)
Τσουρέκι (1 κιλό): 7 € – 15 € (σούπερ μάρκετ ή φούρνος)
Παπούτσια (σανδάλια, αθλητικά): 40 € – 90 €
ΣΥΝΟΛΟ: 65 έως 170 €.

Ασφάλεια τροφίμων
Παράλληλα η καταναλωτική οργάνωση σημειώνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο μεν ανεπαρκώς δε. Έτσι η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπ’ όψιν ότι:

Η σχέση τιμών και ποιότητας είναι πάντα αναγκαία
Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης ΜΗ ελεγχομένων τροφίμων, πολλές φορές ακαταλλήλων.

Οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης οι βασικοί κανόνες σχετικά με την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισης τους (συντήρηση, μαγείρεμα κ.λπ.) από τον καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά:
Α) Υγιεινή και Ασφάλεια Κρέατος
Τα αμνοερίφια που καταναλώνονται τις μέρες αυτές είναι ή εγχώριας παραγωγής (με χαρακτηριστική Μπλε σφραγίδα) ή εισαγωγής (με Πράσινη σφραγίδα), τα οποία εισάγονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα Αφθώδους πυρετού (ο αφθώδης πυρετός είναι μία ασθένεια αποκλειστικά των ζώων και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο).

Τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από διάφορα κράτη-μέλη της, έχουν αποκλειστικά σκοπό την προστασία του ζωικού κεφαλαίου τους. Ένα ερώτημα που απασχολεί τους καταναλωτές συνδέεται με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη και αφορούν την απαγόρευση της κατανάλωσης, όχι του κρέατος, αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων μοσχαριών και αμνοεριφίων, που σχετίζονται με τον κίνδυνο της «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας».

Τα μέτρα αυτά έχουν καθαρό προληπτικό χαρακτήρα και εφαρμόζονται κυρίως σε αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 12 μηνών, ηλικία που συνήθως δεν καταναλώνεται στη χώρα μας.

Σε αιγοπρόβατα όμως ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά», που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται επομένως όλα τα υπόλοιπα τμήματά τους περιλαμβανομένου των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες κ.λπ.), όπως και το κεφάλι.

Ανάλογη απαγόρευση αφορά και τα βοοειδή, όπου σε ζώα μικρότερης των 12 μηνών απαγορεύονται μόνο τα έντερα ενώ σε βοοειδή μεγαλύτερα του ενός έτους απαγορεύεται εκτός από τα έντερα και το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός.

Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά τη σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκι.

Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευθούν για την αγορά κρέατος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία κ.λπ.), γνωρίζοντας ότι τα παραπάνω μη επιτρεπόμενα τμήματα των ζώων, αφαιρούνται στα σφαγεία με ευθύνη των υγειονομικών και κτηνιατρικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την ταυτότητα προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια.

1) Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος – το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια.

2) Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει Ροζ κρέας, τα κόκκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.

3) Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.

4) Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα πρέπει να είναι «ζωηρό». Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.

5) Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη.

Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να το καταναλώνουμε μέτρο. Αντιθέτως το κρέας του αρνιού είναι πηγή βιταμινών (Β6-Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν βιταμίνη Α.

6) Κρέατα που δεν έχουν την πράσινη σφραγίδα για τα εισαγόμενα ή την μπλε για τα εγχώρια πρέπει ο καταναλωτής να τα αποφεύγει.

7) Αποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους και όχι σε σφαγεία.

8) Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη – εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, όμως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.

9) Τα έντερα ρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.

10) Συκώτι, νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών)

11) Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε -18 Κελσίου.

12) Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είνα καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα. Τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις του εργαστηρίου. Τα κατεψυγμένα να έχον τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους από μολύνσεις και τοξικότητα
1) Να καθαρίζουμε καλά και να απολυμαίνουμε τους πάγκους της κουζίνας, όπου προετοιμάσαμε και πλύναμε πουλερικά και αυγά, με πολύ ζεστό νερό και σαπούνι ή με απολυμαντικό Γενικής Χρήσης που περιέχει ως βιοκτόνο δραστική ουσία, έναν συνδυασμό από τεταρτοταγή αμμωνία σε υδραλκοολούχο διάλυμμα.

2) Να μην βάζουμε σε ντουλάπια ή ψυγείο, καρτέλες αυγών (αυτό για να περιοριστεί ο κίνδυνος τα μόλυνσης από σαλμονέλα που πιθανόν μεταφέρουν).

3) Να αφαιρούμε και να πετάμε τα περιττά λίπη και τα ακατάλληλα εντόσθια.

4) Να αποφεύγουμε τα «ύποπτα» κρέατα και τα προϊόντα τους (αλλοιώσεις στο χρώμα, στην οσμή κ.λπ.).

5) Να πλένουμε καλά με νερό τα κρέατα, τα λαχανικά και τα φρούτα.

«Η αντικειμενική ενημέρωση αποτελεί αρχή του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΕΛΛΑΔΑΣ όπως επίσης και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ΕΛΛΗΝΑ Καταναλωτή. Είμαστε στη διάθεση και στην υπηρεσία των συμπολιτών μας», καταλήγει η ανακοίνωση


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ