Σε νέα εποχή μπαίνει η Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΔΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου η οποία αναμένεται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στον τόπο μας.
Η ΔΕΤΑΠ μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον κανονισμό λειτουργίας των επιμελητηρίων της χώρας, μετατράπηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) κράτησε τον τίτλο της και ξεκινά με νέα στόχευση να καλύψει ανάγκες που έχει η τοπική κοινωνία, ξεκινώντας από τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων.
Πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και μάλιστα το εγχείρημα αυτό θα έχει και τη στήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της χώρας μας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου που είναι και ο πρόεδρος της νέας ΔΕΤΑΠ, μιλώντας στη «Ροδιακή» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, λέγοντας ότι με τη βάση δεδομένων θα έχουμε κάθε πληροφορία που θα είναι απαραίτητη για τον όποιο σύγχρονο σχεδιασμό του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων της Δωδεκανήσου και όχι μόνο της Ρόδου.
«Είναι μία σύγχρονη ΔΕΤΑΠ γιατί έχουν αλλάξει τα πάντα σε ό,τι αφορά τον επιμελητηριακό κανονισμό λειτουργίας.
Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές που έγιναν απαγόρευαν την όποια οικονομική στήριξη των αναπτυξιακών εταιρειών των επιμελητηρίων στο σύνολό τους και έπρεπε να βρεθεί μία λύση ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην αναπτυξιακή εταιρεία του Επιμελητηρίου
Η μόνη λύση που έδινε ο επιμελητηριακός κανονισμός ήταν να κλείσουν οι αναπτυξιακές εταιρείες στο σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας και αυτό ίσχυε για όσα επιμελητήρια απασχολούσαν προσωπικό στις αναπτυξιακές.
Πρόκειται για μία εταιρεία νέα, όμως κρατήσαμε το παλιό της όνομα τιμής ένεκεν. Ο τρόπος λειτουργίας, η σκέψη και η στόχευσή της είναι τελείως διαφορετική, είναι σύγχρονη και σύμφωνη με τις ανάγκες που έχει σήμερα η επαγγελματική κοινωνία» δήλωσε ο κ. Πάππου.
Το οικονομικό παρατηρητήριο
Μάλιστα έδωσε μεγάλο βάρος στη δημιουργία του οικονομικού παρατηρητηρίου, της πρώτης της δραστηριότητας που γίνεται σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα τουρισμού (ΕΠΟΤ).
Όπως εξήγησε, το οικονομικό παρατηρητήριο θα είναι ένας μηχανισμός που θα ελέγχει τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία έρχονται μέσα από την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και θα έχει αναλυτικούς δείκτες αποτελεσματικότητας καθώς σήμερα αυτό που αξίζει είναι η πληροφορία.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε κάθε πληροφορία που θα είναι απαραίτητη για τον όποιο σύγχρονο σχεδιασμό του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων της Δωδεκανήσου και όχι μόνο της Ρόδου.
«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάφορες έρευνες και στοιχεία αλλά δεν υπάρχει μία βάση δεδομένων που θα τα συγκεντρώνει όλα.
Είτε μιλάμε για τουριστικά αποτελέσματα είτε για οικονομικά είτε για κοινωνικά, θα έχουμε μία σύγχρονη βάση δεδομένων και πληροφοριών που θα είναι απαραίτητες είτε για να αποφασίσει κάποιος σε τι τομέα θα δραστηριοποιηθεί, είτε για να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο προκειμένου να κάνει την επιχείρησή του πιο αποτελεσματική και να στοχεύσει σε κοινωνικές και οικονομικές ομάδες και να έχει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Πάππου.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη βάση δεδομένων από την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και στοιχεία που είναι άκρως απαραίτητα στη σύγχρονη εποχή.
Θα μπορέσει να ανατρέξει κάποιος σε αυτήν και να τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λειτουργία της επιχείρησής του παίρνοντας την πιο σωστή απόφαση.
«Θεωρούμε ότι είναι κάτι καινοτόμο στα ελληνικά χρονικά και θα είναι με την ενεργή συμμετοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μιλάμε για έναν απόλυτα σοβαρό μηχανισμό που θα τύχει του καλωσορίσματος του συνόλου των επιχειρηματιών και επαγγελματιών αλλά και της κοινωνίας. Τα πρώτα δεδομένα θα τα δούμε μέσα στο 2023.
Η πλατφόρμα θα είναι τόσο σύγχρονη που θα μπορεί να ενημερώνεται σε καθημερινή βάση και δεν θα περιμένουμε τα αποτελέσματα μίας έντυπης μέτρησης.
Αν γίνει μία έρευνα για παράδειγμα και δώσει κάποια αποτελέσματα του 2022 αλλά τον Ιούνιο του 2023 έχουν συμβεί εξελίξεις σε αυτούς τους δείκτες η πλατφόρμα αυτή θα είναι ενημερωμένη.
Για ό,τι αλλάζει θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση» διευκρίνισε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και πρόσθεσε:
«Σήμερα αξίζει η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση. Όλοι θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από αυτήν και γι΄αυτό το λόγο δημιουργείται αυτός ο μηχανισμός. Αν υπάρξουν κάποιες πληροφορίες και τις κρατήσουμε... κλειστές και δεν τις δημοσιεύσουμε ή δεν τις κοινοποιήσουμε, θα είναι δώρον άδωρον. Αυτό που επιθυμούμε είναι να ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας».
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου για μελλοντικές δραστηριότητες της νέας ΔΕΤΑΠ, απάντησε ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη γκάμα δράσεων καθώς αυτή η νέα εταιρεία θα έχει διαφορετική ευελιξία σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και γενικότερα τα επιμελητήρια.
«Μέσω αυτής της ΑΜΚΕ θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε διαδικασίες, συνεργασίες και λειτουργίες. Δηλαδή θα είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο γρήγορο να συνεργαστούμε με την αναπτυξιακή που έχει η περιφέρεια και οι δήμοι, γιατί αυτός είναι ο σκοπός να έχουμε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» είπε.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διοικείται από συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ενώ υπάρχει και ένας αριθμός συμβούλων που συμμετέχουν καθώς το νέο καταστατικό της εταιρείας είναι διαφορετικό από αυτό της ΔΕΤΑΠ όπως τη γνωρίζαμε στο οποίο συμμετείχαν μόνο σύμβουλοι του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Δίνεται πλέον η δυνατότητα να συμμετέχουν και στρατηγικοί συνεργάτες όπως καθηγητές πανεπιστημίων και άνθρωποι που εξειδικεύονται σε διάφορους τομείς της επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Με αφορμή τη δημιουργία της ΑΜΚΕ ΔΕΤΑΠ, ο κ. Πάππου υπογράμμισε ότι η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση είναι απαραίτητη τις μέρες αυτές για την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία των νησιών μας.
«Με αυτό το μηχανισμό και τη βάση δεδομένων θα δώσουμε την απαραίτητη πληροφόρηση είτε στον εν δυνάμει επιχειρηματία είτε στον επιχειρηματία που ήδη λειτουργεί να πάρει τις σωστές και κατάλληλες αποφάσεις ώστε να βοηθήσει την επιχείρησή του και την οικογένειά του.
Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος μηχανισμός στην Ελλάδα και μάλιστα να έχει και τη στήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα δώσει μία άλλη δυναμική στην περιοχή, γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα που θα είναι καλά θα διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας των νησιών μας» κατέληξε.
rodiaki.gr