Η αβεβαιότητα για την πορεία των κρατήσεων λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου είναι διάχυτη στους επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, καθώς ήδη έχει γίνει εμφανής η υστέρηση στο ρυθμό της ζήτησης εν αναμονή των γεωπολιτικών εξελίξεων και κυρίως στο πως θα διαμορφωθούν οι τιμές των πακέτων λόγων της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Τα πρώτα μηνύματα από τις βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές ήταν θετικά στην αρχή του έτους, και παράγοντες του χώρου ευελπιστούν πως η δυναμική αυτή μπορεί να συνεχιστεί, παρά τις αναμενόμενες απώλειες.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας Της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών, τον Ιανουάριο η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 183,5% και διαμορφώθηκε σε 54,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 424,8% σε 15,8 χιλ. ταξιδιώτες. Την ίδια ώρα οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 483,9% στους 33,4 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 1.379,6% σε 10,8 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία σημείωσε επίσης αύξηση κατά 579,3% και διαμορφώθηκε σε 2,2 χιλ. ταξιδιώτες.
Αντίστοιχα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 227,7% και έφτασαν στα 21,4 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία επίσης αυξήθηκαν κατά 486,9% στα 5,4 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 524,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 16,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3.768,9% και διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 1.085,7% και διαμορφώθηκαν στα 0,9 εκατ. ευρώ.
Τα ερωτηματικά
Η ζήτηση από εδώ και στο εξής είναι το μεγάλο ερωτηματικό, σε πολλά μέτωπα. Οι μεγάλες απώλειες από τη ρωσική αγορά θεωρούνται δεδομένες και προορισμοί με σημαντικό άνοιγμα στη Ρωσία, όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Θάσος, θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν την υστέρηση. Συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, οι απώλειες από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 800.000 τουρίστες σε επίπεδο έτους, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου.
Εντούτοις και για τη γερμανική αγορά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, λόγω του έντονου ανταγωνισμού και με την Τουρκία που το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε μεγάλες εκπτώσεις στα τουριστικά πακέτα, αλλά και με την Ισπανία, που στοχεύει στις ίδιες με την Ελλάδα δεξαμενές τουριστών.
Υπενθυμίζεται πως παραδοσιακά η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πηγή τουριστών και εσόδων για τους ελληνικούς προορισμούς. Μόνο πέρσι είχαμε τρία εκατομμύρια αφίξεις από τη Γερμανία.
Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την ΤτΕ , οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 108,9% έναντι του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 2.369,5 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία κατά 172,0% στα 999,4 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 97,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.495,6 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, επίσης, κατά 605,3% και διαμορφώθηκαν στα 607 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Ρωσία κατά 705,2% στα 115,2 εκατ. ευρώ.
Πηγή capital.gr