Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μελέτη: Αυτή είναι η διατροφική συνήθεια που κόβει έως και δυόμισι χρόνια απ’ τη ζωή σου

13/07/2022
160 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μία κοινή διατροφική συνήθεια μπορεί να κόβει χρόνια από τη ζωή μας, σύμφωνα με μελέτηαπό τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι προσέθεταν αλάτι στο φαγητό τους, σε κάθε γεύμα της ημέρας, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να φύγουν πρόωρα από τη ζωή. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν αφορούσε μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και νεαρότερα άτομα, από την ηλικία των 50 ετών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 501.379 άτομα, ηλικίας από 40 ετών και άνω, τα οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 9 χρόνια κατά μέσον όρο.

Κατά την ένταξή τους στη μελέτη, οι εθελοντές είχαν ηλικία 40 έως 64 ετών και είχαν αναφέρει αν προσθέτουν αλάτι στο πιάτο τους «ποτέ/σπανίως», «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντοτε». Μετά από εννέα χρόνια παρακολούθησης, οι 18.474 εξ αυτών είχαν χάσει τη ζωή του.

Τι έδειξε η μελέτη

Όσοι πρόσθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό τους είχαν κατά 28% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι το έκαναν «σπανίως/ποτέ».

Στον γενικό πληθυσμό, περίπου 3 στους 100 ενήλικες 40-69 ετών πεθαίνουν πρόωρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με την προσθήκη άλατος, η αναλογία αυτή γίνεται 4 στους 100!

Στην ηλικία των 50 ετών, ένας άνδρας που πάντοτε βάζει έξτρα αλάτι στο φαγητό του μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 2,28 χρόνια από τη ζωή του. Αντίστοιχα, μια 50άρα γυναίκα με την ίδια συνήθεια μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 1,5 χρόνο ζωής.
Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από το πρόσθετο αλάτι μείωνε λίγο η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διότι πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν άφθονο κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για υγιή αρτηριακή πίεση, το οποίο δρα προστατευτικά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έστω και μέτρια μείωση στην κατανάλωση άλατος μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να περιορίσουν την προσθήκη άλατος στο φαγητό τους. Ή καλύτερα ακόμα, να την διακόψουν εντελώς», γράφουν οι ερευνητές.


Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journaldikaiologitika.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ