Σε μια λαμπερή τελετή η οποία είχε έντονο άρωμα της επανάστασης του 1821, λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, δόθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Για ένατη συνεχή χρονιά καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε τo κερκυραϊκό "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το "Botrini’s", η "Σπονδή" και το "Varoulko Seaside" καθώς και το "Fresco" από τη Χαλκιδική.
Συνολικά, 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια.
Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.
Να σημειωθεί πως υπήρχαν και τρεις νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους ("Hervé", "Santoro" και "The Ziller’s"), ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο "Apiri" του Ηρακλείου Κρήτης.
Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες εξαιτίας της πανδημίας.
Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως "η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα".
Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το video wall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα. Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της "Ηθικής Γαστρονομίας" βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων του πλανήτη.
Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και άλλοι.
Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι 2021" πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
Δείτε εδώ όλη τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας:
Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser
Pilsner
Nespresso Professional
Upfield Professional
Nestlé Desserts
Δωδώνη
Ιωνίς
Miele
Chefs' Brigade Slow food Community - Ε.Δ.Ο.Κ.
Yποστηρικτής
Argyros Estate
Πηγή: Αθηνόραμα