Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο Φ. Μπατζόγλου ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ αναλύει το φετινό τουριστικό καλοκαίρι

24/04/2020
337 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ανεβαίνει η Αυστρία , επεκτείνεται η επιδότηση των εργαζομένων στη Γερμανία για 8 μήνες , δύσκολο υπόθεση το ταξίδι

Για τις προοπτικές τουρισμού των Ευρωπαίων πολιτών φέτος στην Ελλάδα μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο Φέρρυ Μπατζόγλου, ανταποκριτής Γερμανόφωνων ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπατζόγλου περιέγραψε το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το πως το διαχειρίζονται οι αρχές, ποια η ψυχολογία της κοινωνίας και κατά πόσο μπορούν οι Γερμανοί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για παραθερισμό.

« Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Οι δηλώσεις των πολιτικών των γερμανόφωνων περιοχών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί αποτρέπουν τους πολίτες να ταξιδέψουν νωρίς το καλοκαίρι ,αφήνοντας ένα παράθυρο για αργότερα ( αρχές φθινοπώρου).

Η πρώτη δήλωση που προκάλεσε φυσικά σοκ ήταν της κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία μιλώντας στην Bild είπε να μην κλείσουν ακόμη τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Επίσης άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν στην κρατική γερμανική τηλεόραση ότι δεν βλέπουν να υπάρχει φέτος μία νορμάλ καλοκαιρινή σεζόν. Καταρχήν υπάρχουν απαγορεύσεις στις ζώνες Σέγκεν και καραντίνα σε πολλές περιοχές κάτι που εμποδίζει την μετακίνηση των τουριστών.

Σε ότι αφορά την Γερμανία ο υπεύθυνος τομεάρχης τουρισμού της χώρας προέτρεψε τους Γερμανούς να κάνουν διακοπές στην Γερμανία. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο Αυστριακός καγκελάριος και η Υπουργός Τουρισμού οι οποίοι λένε είναι καλύτερα να μείνουμε φέτος για διακοπές στην χώρα μας καθώς και προσφέρει καθαρά νερά εννοώντας τις χιλιάδες λίμνες.

Οι δηλώσεις φυσικά δεν είναι δεσμεύσεις θεωρητικά θα μπορούσε να ταξιδέψει κάποιος αλλά πρακτικά υπάρχουν προβλήματα στο να κάνει κάποιος ένα ταξίδι και πρέπει να ρυθμιστούν όλα αυτά σε ευρωπαικό επίπεδο. Θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά τις 15 Μαίου μετά τις διεργασίες που θα γίνουν.

Το προφίλ του Γερμανού τουρίστα

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει ο μέσος Γερμανός τουρίστας και τις κοινωνικές προεκτάσεις που υπάρχουν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από τον κορονοιό, σαφώς υπάρχουν μεταβολές.

« Ο απλός πολίτης, ο τουρίστας της μεσαίας τάξης είχε ήδη σχεδιάσει τις διακοπές του. Ήδη ακυρώθηκαν οι διακοπές του Μαίου και του Ιουνίου. Για Ιούλιο δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις, είναι κάτι που το βλέπουν οι Γερμανοί βήμα, βήμα καθημερινά. Υπάρχει ένας φόβος γενικότερα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν οι Γερμανοί τουρίστες στους προορισμούς και να μην μπορέσουν να επιστρέψουν κάτι που έγινε πρόσφατα με 250.000 Γερμανούς που βρίσκονταν σε διακοπές. Η πολιτεία προχώρησε σε ένα δαπανηρό σχέδιο επαναπατρισμού των εγκλωβισμένων και ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να το κάνει ξανά στο μέλλον. Φοβούνται λοιπόν μην ακυρωθούν πτήσεις και δεν έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στην Γερμανία.

Αυστρία , καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, η Αυστρία εκτός από χειμερινός προορισμός είναι και καλοκαιρινός. Μάλιστα όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος το 50% των τουριστών που δέχεται η Αυστρία το καλοκαίρι είναι Γερμανοί.

« Η Γερμανία είναι κοντά και οι δύο χώρες ενώνονται οδικώς. Δέχεται πάρα πολλούς Γερμανούς τουρίστες και το καλοκαίρι. Μάλιστα υπάρχει στα σκαριά μία διακρατική συμφωνία μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας που ουσιαστικά λέει ότι η Αυστρία θα δεχτεί το καλοκαίρι μόνο Γερμανούς τουρίστες.»

Δυνατή η Γερμανική αγορά στην τουριστική βιομηχανία

Οι Γερμανοί τουρίστες έχουν μία τεράστια δυναμική σε ότι αφορά τον παραθερισμό και τις διακοπές. Ο κ. Μπατζόγλου έδωσε χρήσιμα στοιχεία που αναφέρουν ότι μόνο για το 2019 οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν 82, 7 δις. ευρώ στο εξωτερικό για διακοπές. Είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ταξίδια και για αυτό το λόγο οι γύρω χώρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν τους Γερμανούς τουρίστες».

Επέκταση κρατικής οικονομικής βοήθειας στους Γερμανούς εργαζόμενους. «Καραντίνα» στην οικονομία

Ο πολύπειρος ανταποκριτής των γερμανόφωνων ΜΜΕ αναφέρθηκε και σε μία είδηση της τελευταίας στιγμής σε ότι αφορά το «ξεκλείδωμα» της γερμανικής οικονομίας.

« Αποφασίστηκε χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι να επιδοτηθούν από το κράτος με ένα ποσό άνω του 70% του μισθού τους όταν θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από 7 μήνες και άνω. Δηλαδή ανακοινώθηκε ουσιαστικά ότι η Γερμανική κυβέρνηση έχει σχέδιο για τους επόμενους τουλάχιστον 8 μήνες και το πως θα εξασφαλίσουν χρήματα οι Γερμανοί εργαζόμενοι που δεν θα εργάζονται. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια της απομόνωσης και αυτό μας δείχνει ότι οι Γερμανοί δεν σχεδιάζουν σύντομα να βγουν από την υγειονομική κρίση και κατ΄ επέκταση οικονομική κρίση. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μισοί Γερμανοί μένουν στο ενοίκιο. Οι υποχρεώσεις τρέχουν για όλη την οικογένεια και με μειωμένους οικονομικούς πόρους, που σήμερα το κράτος δίνει το 60% του μισθού στον Γερμανό, το πρόγραμμα αλλάζει και φυσικά εκείνο των διακοπών».

Πάντως ο κ. Μπατζόγλου ήταν και αισιόδοξος καθώς εξήγησε ότι οι Γερμανοί πηγαίνουν τμηματικά διακοπές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα οι Βαυαροί έχουν 2 εβδομάδες κενό το φθινόπωρο και υπάρχει παράθυρο ελπίδας για τον εισερχόμενο τουρισμό από Σεπτέμβρη.

« Πρέπει να κρατάμε ψηλά την ελπίδα μας διότι θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν είναι μόνιμη. Τα Δωδεκάνησα έχουν προσφέρει τόσα θετικά στην καλή εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Καλή φιλοξενία, σέρβις, εξαιρετικό φαγητό, καθαρές θάλασσες. Αυτή η καλή εικόνα είναι το διαβατήριο για το αύριο».




Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ