Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Ο από Χριστιανισμός των μεγάλων Εορτών και η υλιστική παρουσία τους σήμερα

20/12/2021
268 Εμφανίσεις
5 Σχόλια

Ο Αη Βασίλης, είναι μια φιγούρα, που καμιά σχέση δεν έχει με τον Σάντα Κλάους ή Σάντα Νικολάους, δηλ τον Άγιο Νικόλαο των Ορθόδοξων και των Καθολικών. Ουδεμία σχέση έχει με την Άγια εικόνα, του Ιεράρχη Μεγάλου Βασιλείου, του φιλάνθρωπου Επισκόπου της Καισαρείας. Η  παρουσία της Φάτνης του Χριστού είναι μηδαμινή, σε όλες τις γιορτινές διακοσμήσεις, σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και σε γιορτινές εικόνες. Παντού ηλιοφώτιστα δένδρα, δώρα και αντικείμενα, που δεν τονίζουν ή δεν θυμίζουν την ‘Αγία της του Χριστού Γέννηση’. 

Τα Θρησκευτικά γιορτινά σύμβολα όπως οι Άγγελοι, ο Σταυρός, οι καμπάνες, εξαφανίστηκαν. Αν ρωτήσετε δε τα παιδιά και την νεολαία, τι γιορτάζουμε αυτές τις Άγιες ημέρες θα σας απαντήσουν, πως Χριστούγεννα σημαίνουν φωτάκια, στολισμένα δέντρα, πολλά δώρα, ατέλειωτα ψώνια, ξέφρενα γλέντια και πλούσια τραπέζια.  Όλα  αυτά τα γιορτάζουμε, χωρίς την πνευματική παρουσία της Θείας Γεννήσεως του Χριστού, με υλιστικό τρόπο. 

Το   Πνεύμα των Χριστουγέννων,  θα το συναντήσουμε σε μερικά χωριά,  όπου κρατάνε τα ήθη και τα έθιμα και τα παιδιά, λένε ακόμη τα κάλαντα στις γειτονιές.   Θα  το βρούμε στο κάλεσμα της καμπάνας, στις Εκκλησιές και στις  Ιερές Μονές. Ωστόσο  τα δυο τελευταία χρόνια, γιορτάζουμε τις Άγιες αυτές ημέρες και με έντονη την παρουσία της φονικής πανδημίας. 

Αλλά και με τη απουσία, της κοινωνικής επικοινωνίας  και της Χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης. Η μεγάλη  Γιορτή πλησιάζει.  ‘Δεύτε είδωμεν πιστοί, που εγεννήθει ο Χριστός.’ Τα  Χριστουγεννιάτικα δέντρα, έχουν  στολιστεί και στέκονται καμαρωτά, με τα λαμπερά φωτάκια τους, πίσω από  τα νοτισμένα από τη βροχή παράθυρα. Οι  μικρές και μεγάλες Πλατείες, χρυσοστολισμένες με ολόφωτο το πελώριο δέντρο και την Φάτνη του Χριστού, να το ευλογεί και το Αστέρι να το φωτίζει. Οι περίεργοι και συνεχείς περιορισμοί, έχουν μετατρέψει τις πόλεις σε ερημιές.  

 Άδειοι  δρόμοι, σιωπηλές γειτονιές, μαγαζιά κλειστά και σφαλιστές οι καρδιές των κατοίκων.  Το  τρομερό σύννεφο του φόβου, για μια θανατηφόρα πανδημία, που διαλύει τα πνευμόνια των ανθρώπων,  κυριαρχεί συνεχώς πάνω από τα κεφάλια όλων, σαν δαμόκλειος σπάθη, τιμωριτική και εξοργιστικά ανελέητη. Τα  πουλιά βουβαθήκαν στα παγωμένα κλαδιά και τα παιδιά σιώπησαν, για τα γιορτινά Κάλαντα. Οι  χαρούμενες  φωνές στις γειτονιές στέγνωσαν, μαζί με το κέφι μικρών και μεγάλων. 

Παρόλα αυτά, το  Άγιο Πνεύμα των Χριστουγέννων, βρίσκεται παντού ακόμη και στις Εκκλησιές, με τους ελάχιστους περιορισμένους πιστούς, τον Ιερέα, τον ψάλτη, τον νεωκόρο και τους  επιτρόπους. ‘Θανατηφόρα Πανδημία’. Δυο λέξεις, που τρόμαξαν όλο τον πλανήτη μας από  άκρη σε άκρη.  Δυο λέξεις, που έφεραν περιορισμούς, αποστάσεις, προφύλαξη, εμβόλια, πιστοποιητικά, κλεισούρα στα σπίτια, καραντίνες. Κλεισίματα  παντού, στη δουλειά, στα ψώνια, στη διασκέδαση και γενικά στη  ζωή όλων με ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα, για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για ζωή. Θύματα  της φονικής πανδημίας, οι άτυχοι ασθενείς, που απομένουν μόνοι και έρημοι, στα κρεβάτια των Νοσοκομείων, να παλεύουν με το θεριό. 

Αφήνονται απομονωμένοι, χωρίς κανέναν συγγενή ή φίλο, για λίγη παρηγοριά και συμπόνια. Βουβό το δάκρυ, για την καθημερινή απώλεια της ζωής. Οι ηρωικοί γιατροί και νοσοκόμοι, ντυμένοι σαν αστροναύτες, για να προφυλαχτούν από την κατάρα του αιώνα, δίνουν και τη ζωή τους, πιστοί στον Ιπποκρατικό όρκο. Σκληρή  η μοίρα που  χτύπησε τον Πλανήτη μας και  κυρίως τούτες τις μεγάλες, Γιορτινές Άγιες  ημέρες.   Στα σπίτια οι νοικοκυρές, προσπαθούν να τηρήσουν την παράδοση, να ακολουθήσουν τα ήθη και τα παραδοσιακά έθιμα, να γλυκάνουν την οικογένεια, με τραγανούς κουραμπιέδες λουσμένους στη ζάχαρη άχνη. Θα  φτιάξουν το παραδοσιακό Χριστόψωμο, θα ετοιμάσουν την Βασιλόπιττα για την Πρωτοχρονιά και στην Αντιμάχεια θα φτιάξουν τους  παραδοσιακούς Μαρμαρίτες τα Φώτα. 

Θα μελώσουν τις καρδιές  όλων με  τα σιροπιαστά φοινίκια ή μελομακάρονα. Θα απαλύνουν τους περιορισμούς και την κλεισούρα, με το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και με το κατάλληλα διακοσμημένο, γιορτινό σπίτι.  Ωστόσο, μια παγωμάρα απλώνεται παντού.  Ο  τρόμος και ο φόβος, κυριαρχεί εδώ και πολλούς μήνες και καταλήγει να κορυφώνεται, στις παγωμένες, Χειμωνιάτικες μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων. Άραγε  θα μπορέσει η καλοσυνάτη και γενναιόδωρη μορφή του  Αη Βασίλη, να ταξιδέψει για να φέρει μέσα στα τόσα δώρα και το Θείο  δώρο της Υγείας και  της παντελούς ανοσίας, σε όλο τον Κόσμο; Υπάρχει  η Ελπίδα, και αυτή είναι  ο ‘Χριστός γεννάτε δοξάσατε, Χριστόν εξ ουρανού απαντήσατε’  που θα φέρει την ‘Επι γης Ειρήνη και την εν ανθρώποις  Ευδοκία’.

Ευλογημένα  Χριστούγεννα  και Καλές Γιορτές

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 5
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 23/12 - 14:52
Εκκλησία
Αγαπητέ ανώνυμε αναγνώστη σε ευχαριστω για τα σχόλια. αλλά έτσι τα τοποθέτησαν οι Αγίοι Πατέρες σύμφωνα με τας Αγίας Γραφάς έτσι τα θεσμοθέτησαν και οι κληρικοί της Εκκλησίας. Μακάρι όλοι να έκαναν το θέλημα του Κυρίου . Ζούμε μέσα στην κακία το φθόνο το ψέμα την υποκρισία. Καλές Γιορτές με ειρήνη.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 22/12 - 18:48
Ανωνυμ
Ο Ευαγγελισμος εχει τοποθετηθει η ημερομηνια απο τους κληρικους. Λυπαμαι πολυ αλλα η Αγια Γραφη δεν λεει τιποτα. Το σωστο ειναι να κανουμε πραγματικα τι θελει ο Θεος και οχι καποιους που μας κρυβουν και μας λενε ψεματα.
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 22/12 - 00:24
Απάντηση
Έχουμε τον Ευαγγελισμό στις 25 Μαρτίου . Υπολογίστε εννέα μήνες μετά την χαρμόσυνο είδηση . Έτσι ακριβώς βγαίνει η Γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα Ιερά βιβλία των Αγίων Πατέρων και την Καινή Διαθήκη.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 21/12 - 21:37
Ανωνυμ
Γεννηθηκε ομως ο Χριστος 25 Δεκεμβρη? Ολοι τηρουν τις παραδωσεις αλλα οχι την πραγματικη αληθεια
Αναγνώστες
Αναγνώστες 21/12 - 13:27
Γιορτές
Εύστοχο άρθρο. το ξηλωμα των εθίμων των Θρησκευτικών συμβόλων και ο εκφυλισμός των ηθικών αξιών είναι καθημερινότητα που τη ζούμε.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ