Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Αυτά είναι τα παράπονα των τουριστών για το Νησί μας

30/09/2022
92 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Αφού αγαπητοί αναγνώστες, αναφερθήκαμε στα κάθε είδους παράπονα των τουριστικών επιχειρηματιών, εμπόρων, ξενοδόχων κλπ, θα  ήταν άδικο να μην ακούσουμε και τα παράπονα των τουριστών, κάθε εθνικότητας, ηλικίας  και προέλευσης.

Για το Εμπόριο

Θεωρούν  οι τουρίστες, πιεστικούς τους τουριστικούς εμπόρους, λίγο ακριβά τα αγαθά, με διακυμάνσεις τιμών, από μαγαζί σε μαγαζί. Παραδέχονται ότι είναι ικανοποιητικά, καθαρά και ταχτοποιημένα  τα καταστήματα,  με αφθονία αγαθών, τροφίμων και ποτών. Υπάρχει ποικιλία στα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στα είδη δώρων, όπως  ενθύμια -  σουβενίρ. Μεγάλο παράπονο των τουριστών, είναι η άρνηση μερικών καταστημάτων, να μην τους διαθέτουν τουαλέτα, προφασιζόμενοι  πως είναι εκτάκτως εκτός λειτουργιάς, με πολλά προβλήματα.

Για την Εστίαση

Θεωρούν  πιεστική την  άγρα πελατών και ενοχλητικούς τους σερβιτόρους,  με πολύ θόρυβο και φασαρία. Κατά τα αλλά η εξυπηρέτηση είναι καλή, το φαγητό με την Ελληνική κλασική κουζίνα, τα ποτά με την ποικιλία κρασιού, καθώς και η ωραία τοποθεσία, έχουν κάνει πολλή καλή εντύπωση. Όσο για  τα εστιατόρια και καφέ, υπαίθρια και μη, λένε ότι είναι αρκετά καθαρά και εξυπηρετικά. Για αυτούς μόνο οι τιμές ‘τσιμπάνε’ και διαφέρουν από χώρο σε χώρο, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. 

Για τις Παραλίες

Πολλά τα  παράπονα, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες καθαρές, ελεύθερες παράλιες. Όσο για τις οργανωμένες  οι περισσότερες, τους φαίνονται ακριβές στις ενοικιάσεις των  ομπρελλο-καθισμάτων.  Ωστόσο  παραδέχονται ότι οι ομπρελλούχοι και οι ιδιοκτήτες θαλασσίων σπορ, διατηρούν τις παραλίες πεντακάθαρες. Αντίθετα οι ελεύθερες, είναι μέσα στα σκουπίδια. Πολλά τα παράπονα, για ενοχλητικούς γυρολόγους, μικροπωλητές, πιεστικούς μασέρ και επαίτες-ζητιάνους,  που πολλές φορές τους κατακλέβουν, όπως κάνουν και στην Πόλη στους δρόμους και στις Πλατείες. 

Για τα Ξενοδοχεία 

Γενικά είναι  ικανοποιητικά καθαρά, τακτοποιημένα, με άφθονο φαγητό και ποτό, καθώς και καλή εξυπηρέτηση. Μόνο που σε μερικά ευτυχώς λίγα, υπάρχει λίγη ηχορύπανση, από νέους που κάνουν φασαρία.  Όμως σε μερικά, διαπίστωσαν έλλειψη ναυαγοσωστών στην πισίνα και ζητούν περισσότερη ασφάλεια με σεκιούριτι, στους κοινόχρηστους χώρους. Όσο για τις τιμές, αυτές εξαρτώνται από τα κλεισίματα με τα ταξιδιωτικά Πρακτορεία.

Αρχαιολογικοί χώροι

Πάρα  πολλά τα παράπονα των τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Οι Αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, μοιάζουν λένε με υπαίθριους σκουπιδότοπους.  Παντού  είναι χορταριασμένοι, με μερικές αγελάδες, χωρίς σταβλισμό,  να κουρεύουν το χορτάρι.  Διάφορα ερπετά, όπως  φίδια, σαύρες και κάθε είδους ζωύφια,    φωλιάζουν σε αυτούς τους χώρους,  ιδίως στη Παλιά Αγορά, στο Ξυστό, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα παλαιά Κάστρα και στη σεισμόπληκτη Παλιά Πόλη.  Επίσης στο Ασκληπιείο,  πολλές φορές οι τουαλέτες δεν λειτουργούν, σύμφωνα πάντα με τα παράπονα των επισκεπτών. Αντίθετα  το Μουσείο, η Κάζα Ρομάνα εσωτερικά και το Ωδείο, είναι ικανοποιητικά καθαροί και φροντισμένοι Αρχαιολογικοί χώροι και γενικά  τα εισιτήρια κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα,  εν συγκρίσει με αυτά της Ευρώπης. 

Νοσοκομείο και Δημόσια Υγεία

Τα  καθημερινά συμβάντα και η θανατηφόρα, παγκόσμια  πανδημία,  δοκίμασαν τις αντοχές του Νοσοκομείου. Ωστόσο υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να καλύψει τα καθημερινά εύκολα ή δύσκολα συμβάντα. Αιτία και ο υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού, κατά τους θερινούς μήνες.   Όμως υπάρχουν και μερικές ελλείψεις, που τις καλύπτουν τα ιδιωτικά ιατρεία και τα ιδιωτικά, ιατρικά συγκροτήματα  υγείας. 

Πανδημία

Υπάρχει  ικανοποιητική διαχείριση, σύμφωνα με τους ξένους επισκέπτες, όπως  στα  τεστ και στους εμβολιασμούς, καθώς και στην ιατρική περίθαλψη. Διαπιστώθηκε  όμως ανυπακοή  σε μάσκες, αποστάσεις  ασφαλείας, απολυμαντικά και τήρηση για σειρά προτεραιότητας, σε καταστήματα, σε Δημόσιους χώρους και στα λιμάνια και στα Αεροδρόμια.

Φαρμακεία

Θεωρούν, ότι έχουν επάρκεια Φαρμακευτικών ειδών και πολύ καλή εξυπηρέτηση, με νυχτερινές βάρδιες.

Καθαριότητα και Δημόσια Υγιεινή

Έλλειψη Δημόσιων τουαλετών, όπως και ανεπαρκής αποκομιδή σκουπιδιών, με ξεχειλισμένα σκουπίδια γύρω από τους κάδους.  Επίσης  υπάρχουν σκουπίδια στα πάρκα, στους Αρχαιολογικούς χώρους, σε Πλατείες, σε δρόμους και σε πεζοδρόμια. Την ευθύνη την έχουν οι  τουρίστες και οι ντόπιοι, που  πετούν όπου βρουν τα σκουπίδια τους. Όμως  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των οδοκαθαριστών, ολημερίς να συλλέγουν τα σκουπίδια, τα παράπονα παραμένουν. Πολλοί  χορταριασμένοι, Δημόσιοι  ακάλυπτοι χώροι και οικόπεδα, μοιάζουν με σκουπιδότοπους.  Οι τουρίστες ζητούν περισσότερους κάδους και αντικατάσταση των σπασμένων κάδων, με άλλους καθώς και συχνή καθαρότητα και απολύμανση, αυτών γιατί βγάζουν ιδιαίτερη δυσοσμία.  Επίσης οι τουρίστες, έχουν δει πολλές φορές, αναμμένα αποτσίγαρα -γόπες, σε ρείθρα πεζοδρομίων, σε αφρόντιστα οικόπεδα, σε χορταριασμένους, Αρχαιολογικούς και μη χώρους, με τον κίνδυνο ανάφλεξης πυρκαγιών. 

Για τον Καύσωνα 

Σημαντική είναι η έλλειψη, Δημοσίων κρηνών σήμερα. Στην  Ευρώπη, υπάρχουν σκόρπιες παντού  Δημόσιες βρύσες. Για αυτό  σε ένα νησί, που έχει πλουσιοπάροχα νερά, δεν δικαιολογείται να μην μπορούν να ξεδιψάσουν ή  να δροσιστούν στον καύσωνα,  οι κάθε είδους περιηγητές.  Αλλά  να αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, επιβαρύνοντας την τσέπη τους, αφού το νερό είναι δωρεάν, αλλά και τον Πλανήτη, με τόνους από πλαστικά μπουκάλια.     

Για την Φιλοζωία

Ευτυχώς μειώθηκαν όπως μας λένε οι ξένοι επισκέπτες, τα αδέσποτα ζώα και κυρίως αυτά που βρίσκανε     πατημένα και λειωμένα  στους δρόμους, σε μεγάλους ή μικρούς,  χάρις τις φιλοζωικές οργανώσεις και το πρόγραμμα στειρώσεων.   Επίσης παρατήρησαν, ότι πολλοί φιλόζωοι, που βγάζουν βόλτα τα ζώα συντροφιάς, ιδίως σκυλάκια λερώνουν τα πάρκα και τα πεζοδρόμια, ενώ με τον νόμο είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα περιττώματα τους, όπως και στην Ευρώπη.  Παρόλα  αυτά, οι τουρίστες ισχυρίζονται ότι συχνά  συναντούν και φωτογραφίζουν, σκόρπια μη σταβλισμένα ζώα παντού, από αιγοπρόβατα, μέχρι αγελάδες, σε Αρχαιολογικούς χώρους, όπως στον Άγιο Γαβριήλ στο  Ψαλίδι, σε παραλίες,  σε ακάλυπτους χώρους και σε χορταριασμένα οικόπεδα. Τα δύστυχα ζώα, όπως λένε  ολημερίς τρώνε ξερά χόρτα, καλάμια και αγκάθια, με σχεδόν καθόλου νερό, κάτω από τον καυτό ήλιο. Αυτή και  αν είναι  η χειρότερη δυσφημιστική καμπάνια, για το νησί μας.

Για την Ηχορύπανση

Το  μεγάλο πρόβλημα, είναι όταν προσπαθούν οι τουρίστες, στα διάφορα εξοχικά,  ιδίως καταλύματα και στις  μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες,  να βρουν λίγη ησυχία. Πέρα  από τις μηχανές που περνούν και κάνουν  εκκωφαντικό θόρυβο, απογείωσης Αεροπλάνου, υπάρχουν και οι λεβέντες στα αυτοκίνητα, με τα καψουροτράγουδα στην διαπασών, αδιαφορώντας αν είναι μεσημβρινές ή βραδινές ώρες κοινής ησυχίας. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν στους ξένους  και συχνά παραπονιούνται, για την κιτσαρία των βεγγαλικών, που πέφτουν τα μεσάνυχτα. Εκτός από ενοχλητικό θόρυβο, υπάρχει κίνδυνος να βάλουν φωτιά σε ψηλά φοινικόδεντρα, όπως έγινε στην Ισπανία και στη Καλιφόρνια  των ΗΠΑ. Ακόμη  οι υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, αντί να κλείνουν ως την μια η ώρα  μετά τα μεσάνυχτα, φτάνουν ως τις δυόμισι. Επίσης  παράπονα εξέφρασαν οι τουρίστες  και για τις δοκιμές των μουσικών εκδηλώσεων, κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τα μεγάφωνα στην διαπασών, σε γήπεδα, παραλιακά μαγαζιά και καφέ.

Για το Κυκλοφοριακό 

Πολλά  τα παράπονα, αληθινό κομφούζιο, με τα τραίνα που μπλοκάρουν την κυκλοφορία, ανακατεμένα με  λεωφορεία, Ταξί,  ΙΧ, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, γουρούνες και μπάγκι, με  μηχανάκια,   ενίοτε με ποδήλατα και με τελευταία τα ενοικιαζόμενα πατίνια.   Πολλοί  δεν τηρούν τους κανόνες, του ΚΟΚ και δεν ακολουθούν  τους ποδηλατοδρόμους. Όλα αυτά ισχυρίζονται οι τουρίστες, ότι  θέτουν σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς, αφού δεν τηρούν σωστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ  μπαίνουν αντίθετα σε μονόδρομους, παρκάρουν όπου βρουν,  δεν υπακούνε στους φωτεινούς σηματοδότες- φανάρια , ούτε σταματάνε στα STOP. Οι  τουρίστες ζητούν περισσότερα   Ταξί και μέσα Δημόσιας συγκοινωνίας, στους μήνες αιχμής, για λιγότερες ώρες αναμονής. 

Ποδηλατόδρομοι 

Ο τουρίστες και οι ντόπιοι τους βρίσκουν   πολλοί επικίνδυνους, στενούς και καθόλου εξυπηρετικούς, όπως  στα σημεία παγωτατζίδικο Αρβανιτάκη, πρώην ΔΗΡΑΣ –Ξενοδοχείο,  κάτω από την Γέφυρα της Λεωφόρου Φοινίκων,  στην διασταύρωση οδών Κανάρη και Παλαιών Πολεμιστών, στο λιμάνι  και σε διασταυρώσεις με εξόδους από βενζινάδικα. 

Για το Αεροδρόμιο. 

Το βρίσκουν  καλύτερο, μετά  την επέκτασή του και έχει  λιγότερες ουρές και ώρες αναμονής. Όμως  η συγκοινωνία από και προς το Αεροδρόμιο, με την πόλη θεωρείται ανεπαρκής. Ιδιαίτερα δε, για τους πελάτες χαμηλού κόστους -low cost, όπως η  RAYANAIR και η  EASYJET.

Για το Λιμάνι.  

Θωρούν ωραία την εμφάνιση του και το σημείο φωτογράφισης, με το Ι LOVE KOS, πολύ επιτυχημένο.  Αλλά  όπως μας είπαν θέλει πολύ δουλειά η περιοχή, γύρω από το Ενετικό Κάστρο της Νεραντζιάς και τον σεισμόπληκτο χώρο του Τελωνείου, που κατεδαφίστηκε. Είναι πολλές οι ώρες αναμονής και μεγάλες οι ουρές, εξυπηρέτησης, για τα ημερήσια ταξίδια, της συνθήκης SENGEN προς την Τουρκία. Ευχάριστα και ικανοποιητικά, είναι και τα ταξίδια στα τρία νησιά  Πλατύ, Ψέριμο, Κάλυμνο, καθώς και στη Νίσυρο. Όμως  θεωρούν ενοχλητική και φορτική, την άγρα εισιτηρίων, από τα ημερόπλοια στο λιμάνι.

Μαρίνα 

Για την Μαρίνα, έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια εξυπηρέτησης, καθαριότητας και δεν έχουν ιδιαίτερα παράπονα, ιδίως οι ιδιοκτήτες πλοιαρίων, μικρών ή μεγάλων. 

Θερμά

Ως προς τα Θερμά, όλοι συμφωνούν ντόπιοι και τουρίστες, πως χρειάζονται δυνατή επέμβαση. Σωστή αξιοποίηση του χώρου, με σεβασμό στην ιστορία και στο περιβάλλον, με κατάλληλες υποδομές στο χώρο και ασφαλή και άνετη πρόσβαση.

ΔΕΗ -ΟΤΕ- ΝΕΡΟ 

Όσο για τις διακοπές της ΔΕΗ, του νερού και του διαδιχτύου, οι εποχιακοί επισκέπτες του νησιού μας,  τις θεωρούν ελάχιστες και περιστασιακές. 

Αυτά λοιπόν είναι τα κυριότερα παράπονα που ακούσαμε τώρα που κλείνει η τουριστική σεζόν, από κάθε ηλικίας και εθνικότητας  επισκέπτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται επί πολλά χρόνια στο φιλόξενο νησί την Κω.   Τα  συμπεράσματα δικά σας. 

Ξανθίππη Αγρέλλη  

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 04/11 - 14:51
Και πόσα παράπονα για την κατάσταση των δρόμων;
Και πόσα παράπονα για την κατάσταση των δρόμων;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ