Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Περί υγείας και κοροϊδίας στην Κω – Η «συμμαχία» των τεσσάρων για το ΚΥ Αντιμάχειας

14/05/2022
325 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αν οι ηγέτες, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, είχαν την ευαισθησία να ενδιαφερθούν πραγματικά για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τότε το πρόβλημα του νοσοκομείου της Κω, θα έπρεπε να είχε λυθεί από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το 2017. Τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την περιοδεία του σε Κάλυμνο και Ψέριμο και κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Κω που συγκαλέστηκε προς τιμήν του για συζήτηση με δήμο και φορείς, υπήρξε λιποθυμικό επεισόδιο ενός νέου ανθρώπου, του διοικητή της αεροπορίας, όπου ήταν αδύνατη η μεταφορά του στο νοσοκομείο Κω, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο . Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε, μετά την αναγκαστική εντολή του Ταξίαρχου που ήταν παρών, να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει ασθενοφόρο του Στρατού, με την συμβολή και του Ναυτικού Σταθμού Κω.  

Και ενώ όλοι περίμεναν την επόμενη ημέρα, μετά την μεγαλειώδη προεκλογική συγκέντρωση στην Κω με την επιστροφή του στην Αθήνα, το πρώτο πράγμα που θα αναδείκνυε και θα έβαζε ως στόχο, ήταν η στελέχωση του νοσοκομείου της Κω και η αναβάθμιση της υγείας στον τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας. Παρόλα αυτά, δεν ακούστηκε κιχ.  

Ζούμε έκτοτε, τραγελαφικές καταστάσεις. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις και στην μακρά λίστα προβλημάτων, προστίθεται η έλλειψη παθολόγου, αφού η μοναδική παραιτήθηκε(από αγανάκτηση), η έλλειψη παιδιάτρου λόγω άδειας, η μη ύπαρξη πνευμονολόγου και ενώ περάσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αντί να ενισχυθούν οι δομές υγείας στον τρίτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδος, η κατάσταση δυστυχώς επιδεινώθηκε. Πρόσφατα μάλιστα, πληροφορηθήκαμε ότι τραυματιοφορείς μετακινήθηκαν στα μαγειρεία, λόγω έλλειψης προσωπικού!  

Οι μελέτες σκοπιμότητας, οι εκλογικές υποσχέσεις και το πολύχρονο σίριαλ του νέου νοσοκομείου  

Από τότε που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Δικαίου το περιβόητο ακίνητο στην νομαρχία επί επαρχίας Μαρίας Κυπραίου, ξεκίνησαν οι δαπάνες για την σύνταξη των μελετών σκοπιμότητας, οι οποίες μέχρι και σήμερα και λόγω της ασάφειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου, το σίριαλ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Κω, συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα και με υψηλό κόστος.  

Από ότι φαίνεται, τόσο η στελέχωση του νοσοκομείου Κω και παράλληλα του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, αποτελούν διαχρονικά μία χρυσή ευκαιρία προεκλογικής επικοινωνιακής ρεκλάμας χωρίς αντίκρισμα για όλα τα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία. Εξάλλου, κάπως έτσι ήταν και οι πανεπιστημιακές εξαγγελίες Παπανδρέου από το μπαλκόνι του δημαρχείου πριν 40 χρόνια.  

Τα ποσοστά της ΝΔ στην Κω θα καθορίσουν τις εξαγγελίες – Πτώση βλέπουν οι «εκλογομάγειρες» 

Κάποιοι που ξέρουν από εκλογές και συσχετισμούς ψήφων, θεωρούν σχεδόν βέβαιο, ότι δεν υπάρχει η διάθεση τη δεδομένη χρονική στιγμή, να δοθούν υποσχέσεις για την Κω, καθώς οι ψήφοι στο νησί μας, αριθμητικά, δεν μπορούν να ασκήσουν τέτοια πίεση προς την κεντρική εξουσία. Εξάλλου και οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ, θεωρούν δεδομένο ότι λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, την φθορά του κυβερνόντος κόμματος και την άνοδο άλλων κομμάτων, στα Δωδεκάνησα, θα εκλεγούν δύο, στην καλύτερη περίπτωση τρεις γαλάζιοι βουλευτές.  

Οι καλά γνωρίζοντες από εκλογές και αριθμούς, λένε ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα πέσουν στην Κω και ο αριθμός των ψήφων, θα είναι σε τέτοιο επίπεδο, που εκλογικά δεν θα προσθέσει τίποτα παραπάνω στο κόμμα, εάν εξαγγείλει την δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στην Κω. Ευχόμαστε βέβαια να διαψευστούν, αλλά η παρουσία του Υπουργού Υγείας στην Κω και οι δηλώσεις για νέο νοσοκομείο που δεν έγιναν, προς τα εκεί συγκλίνουν. 

15 αιτήματα για νέα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα  

Την προηγούμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός κα. Γκάγκα από την Πρέβεζα δήλωσε ότι υπάρχουν αιτήματα για 15 νέα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και είναι αδύνατον να εκπληρωθούν όλα αυτά τα αιτήματα από την κυβέρνηση.  

Πόθος ιδιωτών το ΚΥ Αντιμάχειας  

Σε άλλα νέα σχετικά, μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου φέρεται να επιβεβαιώνουν δεξιά και αριστερά τους ψίθυρους που θέλουν επενδυτικά σχήματα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΚΥ Αντιμάχειας. Δηλαδή να περάσει το κτίριο στα χέρια ιδιωτών και να χαθεί ο σημερινός δημόσιος χαρακτήρας - έστω και με τον απαξιωτικό τρόπο για τους πολίτες και του λιγοστούς υγειονομικούς που υπάρχει σήμερα.  

Το #7 του ψηφίσματος και η λέξη «παραχώρηση» που τρομάζει  

Σε αυτό το σημείο, καλό θα είναι να αποσαφηνιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το #7 του ψηφίσματος που διαβάστηκε στο συλλαλητήριο και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε. 

Πιο συγκεκριμένα: 

7) Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας με επικαιροποίηση της απόφασης για παραχώρηση ή όποιας άλλης πρότασης αξιοποίησής του αποφασίσει το Δ.Σ. 

Τι ακριβώς σημαίνει παραχώρηση; Παραχώρηση προς τρίτους; Διότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας ομιλούν για επιστροφή στο δήμο και μάλιστα θεωρείται δεδομένο, ότι το κτίριο με τον εξοπλισμό του, είναι ήδη δημοτική περιουσία.  

Να θυμίσουμε ότι το 2013 ο τότε δήμαρχος Κω κ. Κώστας Καΐσερλης σε συνάντηση με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είχε συμφωνηθεί να επιστρέψει το ΚΥ Αντιμάχειας στον δήμο και να τον λειτουργήσει βάσει της πρότασης Κοπάδη. 

Αφορούσε την πρωτοβουλία του Δήμου Κω για την ανάληψη της ευθύνης της πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αντιμαχείας, ως μικρού νοσοκομείου, σε συνεργασία με την νεοϊδρυόμενη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» και την συμμετοχή της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ. 

Κάτι που σήμερα τόσα χρόνια μετά, βλέπουμε να προτείνει ξεκάθαρα η Δύναμη Αλλαγής και το Όραμα και Δράση.  

Στις 5 Μαΐου σε δελτίο τύπου η Δύναμη Αλλαγής αναφέρει μεταξύ άλλων : Η δημοτική αρχή θα είχε κινηθεί νομικά για την επιστροφή στο Δήμο του ακινήτου του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας μαζί με τον εξοπλισμό του, προκειμένου να λειτουργήσει με δημόσιο έλεγχο, με ευθύνη του Δήμου και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες».  

Σε δηλώσεις της στο Ράδιο Πρώτο αλλά και στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η επικεφαλής του Όραμα και Δράση, επίσης αναφέρεται στον δημοτικό χαρακτήρα του ΚΥ Αντιμάχειας.  

Η κα. Ρούφα στάθηκε στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας και στα αποφασιστικά βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να αξιοποιηθεί με κάθε δυνατό τρόπο από τον δήμο καθώς λόγω ετών απραξίας, ιδιοκτησιακά ανήκει στο δήμο το κτίριο. 

« Προτείνουμε: την επικαιροποίηση της απόφασης του δ/σ του πρώην δήμου Ηρακλειδών με περιθώριο υλοποίησης ενός έτους των προϋποθέσεων που τέθηκαν το 2006 και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. 

Δηλαδή μετά από 16 ολόκληρα χρόνια από την παραχώρηση και 13 επίσης ολόκληρα χρόνια από την αθέτηση της δέσμευσης του Υπουργείου που αφορά στη μη λειτουργία, τους λέμε το εξής απλό: επικαιροποιούμε την 206/2006 και σας δίνουμε άλλο ένα χρόνο για να δρομολογηθεί η λειτουργία του ΚΥ. 

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύει και δεσμεύεται μέσα στη θητεία του να επαναφέρει το θέμα σε ένα χρόνο, δηλαδή στις 13/4/του 2023 αν το κράτος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του το δ/σ της Κω εμείς δηλαδή που σήμερα ψηφίζουμε και όχι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο με όποια σύνθεση και αν έχει να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτηρίου και του ακινήτου και να αποφασίσει τη χρήση του». 

Και ο δήμαρχος Κω ο κ. Θεοδόσης Νικηταράς στην εισήγησή του στην ειδική συνεδρίαση έκανε μία παρουσίαση της ιστορίας του ΚΥ Υγείας, έδωσε τις λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τρόπο λειτουργίας και δυνατότητες. Ζητά η δημοτική αρχή την λειτουργία του ΚΥ Αντιμάχειας όπως αναφέρετε στο σημείο των διεκδικήσεων στην εισήγηση του Δημάρχου χωρίς να αποσαφηνίζει με ποιο τρόπο. Δηλαδή από το ΕΣΥ ή από το Δήμο με τις όποιες δυνατότητες δίνεται από το νόμο σε τέτοιες περιπτώσεις.  

Βλέπουμε λοιπόν μία ταύτιση θέσεων και κοινή πολιτική στόχευση στο θέμα της Αντιμάχειας από Καΐσερλη, Κοπάδη, Ρούφα και Κυρίτση, μετά από αρκετά χρόνια. Ασυνήθιστο για τα τοπικά δεδομένα.  

Ήμουν και εγώ στο συλλαλητήριο… 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το μεγάλο παρών στο συλλαλητήριο, έδωσαν κυρίως οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι μαθητές. Αν και ο εμπορικός σύλλογος είχε δηλώσει ανοικτά την στήριξη του και προέτρεψε τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν, εν τέλει ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν.  

Επίσης, ήταν παρόντες μέλη όλων των παρατάξεων και οι επικεφαλής, πλην της κα. Κικής Μακρή , στην οποία εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για την απώλεια της μητέρας της πριν λίγες ημέρες.  

Εντύπωση μας έκανε πάντως που είδαμε στις κινητοποιήσεις εκπροσώπους του ΔΣ του νοσοκομείου, οι οποίοι μέχρι πρότινος και σε δημόσιες δηλώσεις δια του εκπροσώπου τύπου στα τοπικά ΜΜΕ τόνιζαν ότι το πρόβλημα του νοσοκομείου είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, κατεβήκαν στο συλλαλητήριο μαζί με αυτούς τους εργαζόμενους, τους οποίους θεωρούσαν μέχρι τώρα, ως υπεύθυνους για τα χάλια του νοσοκομείου.  

Το ΔΣ μέχρι σήμερα, μας καθησύχαζε ότι όλα βαίνουν καλώς, κατέβηκε σε διαδήλωση για τα χάλια της υγείας ,εναντίον της κυβέρνησης που η ίδια τους επέλεξε. Είχαμε βέβαια και την δήλωση στήριξης του συλλαλητηρίου της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ(!).  

Με αέρα προεκλογικό το συλλαλητήριο υγείας – Τα « μαγειρέματα» ξεκίνησαν  

Το συλλαλητήριο πάντως ήταν ένα crash test προεκλογικού χαρακτήρα για κάποιους. Άλλωστε ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις κάλπες που θα στηθούν για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις εθνικές εκλογές. 

Στα παραπολιτικά, οι διεργασίες σε επίπεδο παρατάξεων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Να ξέρετε, ότι ΟΛΟΙ μιλάνε με όλους. Κάποιοι μάλιστα, σε έντονο ύφος, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Όταν λέμε ΟΛΟΙ , το εννοούμε. Νέοι, παλιοί, παράγοντες, εχθροί και φίλοι.  

Οι πολιτικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει , οι συμμαχίες δημιουργούνται , οι ισορροπίες αρχίζουν και αλλάζουν και ακούμε για συναντήσεις που δεν θα πιστεύαμε πριν λίγο καιρό. Ίδωμεν... 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ