Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Πως η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας

08/06/2022
49 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Από το βιβλίο του συγγραφέα Μιχαήλ Ρόδα


Το βιβλίο του Διευθυντή του γραφείου τύπου και της λογοκρισίας της Αρμοστείας Σμύρνης κ. Μιχαήλ Ρόδα «Πως η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1916, κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και μόλις έξι χρόνια πριν την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο συγγραφέας, γνώστης των γεγονότων από πρώτο χέρι, παρουσιάζει αναλυτικά τον σκοτεινό ρόλο της Γερμανίας στην ενίσχυση, τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και αργότερα των Νεότουρκων, με σκοπό τον αφανισμό του Ελληνικού στοιχείου από τα τότε εδάφη της τουρκικής επικράτειας. Η καταγραφή των γεγονότων ξεκινάει από το 1867, όταν οι Γερμανοί ιδρύουν γερμανικά σχολεία και τράπεζες στην Τουρκία, συνεχίζεται με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του τούρκικου στρατού, από Γερμανούς στρατιωτικούς κατά την διάρκεια των Ελληνοτουρκικών Πολέμων του 1897 και του 1912, για να φτάσει ως τους διωγμούς του Ελληνικού πληθυσμού στην Μικρά Ασία και την Θράκη από τους Τούρκους -με την συνδρομή των Γερμανών- κατά το διάστημα 1914-1916.

«Τον Τούρκον, τον οποίον εδίδαξεν ο Γερμανός στρατηγός πώς να μάχεται στρατηγικώτερον. Αλλά μήπως ηρκέσθησαν οι Γερμανοί μόνον εις την εκπαίδευσιν του Τούρκου; Μήπως αυτοί δεν του εχορήγησαν τα όπλα Μάουζερ και τα τηλεβόλα Κρουπ, με τα οποία μας επήραν, κατά το 1897, τον Θεσσαλικόν κάμπον και μας επαρουσίασαν ταπεινούς και ελεεινούς εις τον κόσμον; Μήπως ο Ετέμ πασσάς δεν καθωδηγείτο με τα Γερμανικά σχέδια και ο ηρωικός μας στόλος, κατά το 1912, δεν εναυμάχησε με Τουρκικά πλοία, γερμανικής προελεύσεως; Όχι μόνον νουν τους έδωσαν οι Γερμανοί αλλά και όπλα...» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Y.Γ.: Αισθάνομαι ντροπή για τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι απαξιώνουν τις εκδηλώσεις που γίνονται για την Μικρασιατική Καταστροφή. Έγιναν υπέροχες μουσικές εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλίου, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν συγκέντρωσαν πάνω από 20 άτομα. Ντροπή μας!

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ