Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Τουρισμός, που βρίσκεται σήμερα η λευκή βιομηχανία της χώρας και του νησιού μας;

21/03/2022
29 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ησημερινή ρευστή κατάσταση, μας έχει προβληματίσει όλους. Όχι μόνο όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και αυτούς που εξαρτώνται  από την οικονομική ευμάρεια, των κατοίκων του νησιού. Δηλ το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Διότι και η οικονομία, είναι μια αλυσίδα με τον τουρισμό, και αποτελεί τον ισχυρό κρίκο, στην διαβίωση μας. Πολλά έχουν γραφτεί, για κρατήσεις ή για  ακυρώσεις. Ωστόσο για την ώρα, βρισκόμαστε σε θολό τοπίο. Η  χώρα  μας, είναι ένας τόπος, που η γενναιόδωρη φύση της χάρισε τόσες πολλές ομορφιές, τόσες, που να είναι  ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Την ομορφιά της φύσης και στο νησί μας, την ολοκληρώνει και η μοναδική στον κόσμο πολιτιστική και ιστορική του κληρονομιά. Οι σημαντικοί Αρχαιολογικοί χώροι, τα πλούσια Μουσεία, οι Βυζαντινές Εκκλησιές, τα Οθωμανικά Τζαμιά, είναι μάρτυρες του ιστορικού παρελθόντος και αποτελούν ένα άμεσο  σύνδεσμο, ανάμεσα στο λαμπρό παρελθόν και στο ελπιδοφόρο μέλλον. Όμως   με τη βασική προϋπόθεση, να ξεπεράσουμε τις άσχημες συγκυρίες, που έφεραν την παρούσα οικονομική δυσπραγία, στον τουρισμό. Ας  θυμηθούμε μερικές σημαντικές ημερομηνίες. Το  2010, έχουμε μεγάλο οικονομικό Εθνικό πρόβλημα, με τοκογλυφικά δάνεια, ανεργία και οικονομική ύφεση.

Το  2016, έχουμε την είσοδο μεταναστών, απλωμένους σε τσαντίρια στο παραλιακό μέτωπο του νησιού, μέχρι που το ειδικό μέρος ‘hot spot’ τους συγκέντρωσε εκεί κοντά στο πανέμορφο ορεινό χωριό Πυλί.

Το 2017, ο φοβερός, φονικός σεισμός του Ιουλίου των 6,7  RH, έκανε το τουριστικό ρεύμα να μειωθεί αισθητά. Παράλληλα οι καταστροφές σε ιστορικά μνημεία, σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε Χριστιανικές Εκκλησιές και σε Μωαμεθανικά Τεμένη, ήταν σημαντικές.  Την  ανάκαμψη των δυο χρόνων, διαδέχτηκε η παγκόσμια φονική πανδημία του 2020 -2021,  με την ανάλογη συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος.

Εφέτος το 2022, αντιμετωπίζουμε τις παράπλευρες συνέπιες ενός πολέμου στην Ευρώπη, με την Ρωσία και την Ουκρανία να μην συμφωνούν στον ειρηνικό διάλογο. Αυτή η  ρευστή κατάσταση, της εμπόλεμης ατμόσφαιρας, οι οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις, πλήγωσαν την ομαλή, οικονομική ροη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ταξιδιωτικά πακέτα, που κλείστηκαν πριν την εμπόλεμη σύρραξη, ακυρώνονται λόγω αβεβαιότητας των τιμών  και ενώσω ακόμη κυκλοφορεί ο φονικός ιός, με πολλές μεταλλάξεις στον παγκόσμιο υγειονομικό χάρτη.

Φυσικά τα αεροπλάνα, αύξησαν τις τιμές τους αφού εκτινάχτηκαν τα καύσιμα. Την ίδια πορεία, ακολουθούν τα τουριστικά λεωφορεία, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τα ταξί, καθώς και τα πλοία.

Η επάρκεια των αγαθών μειώνεται, ενώ οι τιμές αυξάνονται, λόγω του εμπάργκο, του οικονομικού  αποκλεισμού και των κυρώσεων, από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, πρωταγωνιστές στην τροφοδοσία αγαθών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Οποιοσδήποτε στη θέση των Ευρωπαίων, δύσκολα θα χαλάσει τις οικονομίες του σε μια αβέβαιη, εμπόλεμη κατάσταση, που δεν ξέρει πόσο θα εξαπλωθεί. Παράλληλα, οι τιμές στα βασικά τρόφιμα, στα αγαθά και στα είδη πρώτης ανάγκης, αυξάνονται και είναι σοβαρός λόγος, αφού με τις αυξήσεις αδειάζει το πορτοφόλι ντόπιων και ξένων. Δύσκολα η χρονιά και φέτος, για τον τουρισμό παντού. Παλιότερα  η τουριστική περίοδος, άνοιγε τον Μάρτιο και έκλεινε τον Νοέμβριο. Τελευταία, με το ζόρι ανοίγει τον Μάιο και κλείνει τον Οκτώβριο. Ήταν η πανδημία, ήρθε και ο πόλεμος με τις συνέπειες του και τα αποτελείωσε όλα. Ο τουρισμός, χρειάζεται καλή διάθεση και γερό πορτοφόλι, για να χαρούν οι ταξιδιώτες τις  διακοπές τους χωρίς  έγνοιες και ταλαιπωρία. Φυσικά για να απολαύουν τα υπέροχα μέρη που προσφέρει το νησί μας, όπως για παράδειγμα οι Ιαματικές πηγές μας στα Θερμά, με την  υπέροχη τοποθεσία στην  όμορφη φύση, συνδυασμένη με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Αποτελεί  μια καλή αφορμή και βασική αιτία, για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να ανακάμψουν ψυχικά, επίσης και για αυτούς που ζητούν την ανακούφιση και την θεραπεία, από τα προβλήματα που συσσωρεύει ο χρόνος και οι ασθένειες. Σημαντικά  είναι και τα ημερήσια ταξίδια, στα γύρω γραφικά νησάκια μας, καθώς και η ημερήσιες εκδρομές, στα όμορφα χωριά μας.

Οι ξενοδόχοι,  οι ιδιώτες, τα τουριστικά γραφεία και  όλοι οι βασικοί πυλώνες υποδοχής των επισκεπτών, προσπαθούν απεγνωσμένα να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι πίττας από το τουριστικό γίγνεσθαι. Φυσικά  οι χώροι της εστίασης και της διασκέδασης,  πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να καταστήσουν την παραμονή των τουριστών, ευχάριστη και ελκυστική.  Όλα αυτά, που αναζωογονούν το παρόν κάνουν ελκυστικό το μέλλον, σε όσους ξενοδόχους και ενοικιαστές προνοήσουν να καλωσορίσουν με φιλόξενη διάθεση τους επισκέπτες .

Θετικό επίσης ρόλο, θα παίξουν και οι λογικές τιμές,  γιατί η οικονομική κρίση, η ανεργία και  η πανδημία, έχουν αδειάσει τα πορτοφόλια των ξένων. Αλλά  και διότι τη χώρα μας, επισκέπτονται άτομα με βαλάντια μεσαίας τάξης, τα  οποία επιθυμούν  μερικές μέρες ξεγνοιασιάς, μακριά από τα προβλήματα του άγχους της καθημερινότητας. 

Βέβαια υπάρχουν και  επισκέπτες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, νεολαία με φοιτητές, που ταξιδεύουν όχι μόνο για αναψυχή, αλλά για να συμπληρώσουν τη μόρφωση τους, με επισκέψεις σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε Μουσεία και σε τόσα άλλα μνημεία, κλασσικά και Βυζαντινά. Αλλά και ο Συνεδριακός τουρισμός, συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας Το προσωπικό στα ξενοδοχειακά καταλύματα και στους ανάλογους   χώρους, θα πρέπει να  διαπνέεται από αισθήματα φιλοξενίας, όποια θέση και αν κατέχει. Ιδίως, στα πανέμορφα χωριά μας.

Οι επισκέψεις αυτές σε όποιο χωριό και να γίνουν, με μοχλό κίνησης τον τουρισμό, δίνουν την δυνατότητα στους λαούς να έρθουν πιο κοντά και να γνωριστούν μεταξύ τους. Έτσι, ανοίγει την πόρτα της η ανθρώπινη πλευρά της ζωής, γεμάτη χαμόγελα, αγαλλίαση και ευχάριστη ατμόσφαιρα, μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής γλώσσας και εθνικότητας. Χαίρονται πραγματικά τις διακοπές, μακριά από προβλήματα, που καταδυναστεύουν την ομαλή πορεία της ζωής του  ανθρώπου. Στην παρουσία της φιλοξενίας, μιλάει η φιλία, στην ψυχή που ανταμώνει γύρω από ένα φιλικό τραπέζι, γεμάτο με νόστιμους, παραδοσιακούς μεζέδες και μερικά ποτήρια ντόπιο  κρασί.

Στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους, μπορεί για το ταμείο του γραφείου που πούλησε το πρόγραμμα, να θεωρούνται  πελάτες, όμως μόλις πατήσουν το πόδι τους στην χώρα μας είναι επισκέπτες, είναι περιηγητές, με όλα εκείνα τα προνόμια, που κλείνει μέσα της αυτή η λέξη. Βρίσκονται κάτω από την προστασία του Ξένιου Δία, σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες και δεν πρέπει να τους βλέπουν ψυχρά σαν γεμάτα πορτοφόλια. Η λέξη φιλοξενία και φιλότιμο στην χώρα μας, δεν υπάρχει μόνο στα λεξικά, αλλά ζει και αναπνέει μέσα στην καρδιά του Έλληνα. Είναι κομμάτι, της αδιάσπαστης συνέχειας της φιλόξενης, Ελληνικής ψυχής και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι ξένοι. Σίγουρα τα τουριστικά γραφεία της χώρας μας, η  βασική πλατφόρμα προσέγγισης και μεταφοράς αυτών των επισκεπτών, φέρουν την κύρια ευθύνη. Να παρέχουν σωστές υπηρεσίες με  τέλεια καταλύματα και υποδομές, με τουριστικά λεωφορεία άριστης κατάστασης  και οδηγούς με βαθιά τουριστική συνείδηση και ικανούς ξεναγούς, με εμπειρία και γνώση, που αποκαλύπτουν την βαθύτερη ουσία της ψυχής, όλων εκείνων των πραγμάτων, που ονομάζονται Αρχαιοελληνική τέχνη. Κλασικό ανεξίτηλο σημάδι ομορφιάς, της ιστορίας αυτού του τόπου με τον Μεσογειακό ήλιο, που  φωτίζει τα αιώνια μνημεία της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς και το γαλάζιο της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, να τα αγκαλιάζει. Όταν ένας επισκέπτης επιστρέφει ευχαριστημένος στη χώρα του, σίγουρα θα παρακινήσει αρκετούς για να την επισκεφτούν. Είναι η πιο ανέξοδη διαφήμιση. Ο συντονισμός όλων αυτών των παραγόντων,  είναι το θετικό εκείνο πρόσημο, που μπορεί να βοηθήσει την βαριά, λευκή  βιομηχανία της χώρας μας, όπως ονομάζεται ο τουρισμός.  

Ο τουρισμός διακινεί από όλο τον κόσμο ανθρώπους με προσδοκίες και όνειρα και όχι άψυχα εμπορεύματα, για αυτό και η συμπεριφορά και η εξυπηρέτηση πρέπει να μένει αξέχαστη. Έτσι η βαριά, λεύκη  βιομηχανία του Ελληνικού και ξένου τουρισμού, δεν φέρνει μόνο σοβαρό εισόδημα στη χώρα, αλλά κερδίζει διαχρονικά και καρδιακούς φίλους.  Αυτοί πάλι  με την σειρά τους, γίνονται οι καλοπροαίρετοι  πρεσβευτές της φιλόξενης χώρας μας και ειδικά του νησιού μας.

Προς  το παρόν όμως, όλοι κάτοικοι της Κω και οι τουριστικοί παράγοντες τελούν υπό αναμονή, διότι υπό τις περούσες συνθήκες.

‘Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο’.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΖιαδιανόςΑνώνυμος
ΖιαδιανόςΑνώνυμος 25/03 - 13:37
-
υπ όψιν αν και άσχετο με το θέμαhttps://www.youtube.com/watch?v=Mp6VHDFsvfA

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ