Ότι θα ανοίξει, να μην ξανακλείσει". Αυτό υπαγορεύει το "δόγμα επαναλειτουργίας" βάσει του οποίου σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση η οποία από τις αρχές Απριλίου ενεργοποιεί την επιχείρηση "επιστροφή στην ανάκαμψη". Η επιχείρηση προβλέπει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με στόχο μέσα σε έξι εβδομάδες να μην υπάρχει τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) κλειστό.
Το 1ο βήμα θα περιλαμβάνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου -καθώς αυτό προκαλεί και τις μεγαλύτερες ζημιές στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και στην οικονομία συνολικότερα- το 2ο βήμα θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο και το τρίτο βήμα το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο των 6 εβδομάδων, η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει πόρους άνω των 2 δις. ευρώ αλλά και δύο νέα όπλα: τα σελφ τεστς αλλά και το 13032. Αρχικά, οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τα ψώνια τους ενώ ο χρόνος θα μετράει από την αποστολή του μηνύματος. Το 13032 θα "εγκρίνει" μια έξοδο ανά ημέρα και αυτό θα γίνει προκειμένου να μην υπάρξει απότομη αύξηση στην κινητικότητα του πληθυσμού. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πολλά παράθυρα καταστρατήγησης του συγκεκριμένου μέτρου ωστόσο ποντάρουν και στην "ατομική ευθύνη" των πολιτών.
Έναν παράγοντα ο οποίος θα είναι πολύ πιο ουσιαστικός όσον αφορά στα self tests. Ναι μεν αυτά θα είναι υποχρεωτικά για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στον τουρισμό, στην εστίαση κλπ, ωστόσο η ειλικρίνεια των πολιτών, η έγκαιρη ενημέρωση της πλατφόρμας ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού θα κρίνουν και την τελική επιτυχία.
Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει να καλύψει την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να βάλουν ξανά μπροστά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι έμποροι χρειάζονται καινούργιο εμπόρευμα, η εστίαση πρώτες ύλες, οι τουριστικές επιχειρήσεις συντηρήσεις και επισκευές κ.ο.κ. Έτσι, το πακέτο θα έχει δύο βασικούς στόχους: αφενός να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα κατά τις πρώτες εβδομάδες που θα προχωρά το σταδιακό άνοιγμα (γι’ αυτό και θα ενσωματωθούν στο πακέτο οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας για έναν μήνα ακόμη, το πάγωμα του ενοικίου αλλά και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) και αφετέρου να δώσει "ζεστό χρήμα" για την κάλυψη των εξόδων επανεκκίνησης.
Η ενίσχυση ρευστότητας θα γίνει με δύο εργαλεία:
1. Την 7η και την 8η επιστρεπτέα προκαταβολή με τις οποίες θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως κλάδου) για να καλύψουν τις απώλειες τζίρου όλου του 4μήνου. Η 7η φάση έχει ανακοινωθεί, η 8η φάση μελετάται και είναι πιθανό να ενσωματωθεί στο πακέτο της επόμενης εβδομάδας.
2. Ένα καινούργιο μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης. Ο προϋπολογισμός του μέτρου για τον κάθε κλάδο θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Κριτήριο για το ύψος της ενίσχυσης θα είναι ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Μάιο του 2020 καθώς βάσει αυτού θα κριθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων για επαναλειτουργία. Δηλαδή, η ενίσχυση θα είναι ένα ποσοστό του περυσινού τζίρου τον Μάιο.
thetoc.gr